Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Az AMD 64 bites processzorral előz

2003.09.24. 13:13
Az amerikai AMD kedden bemutatta a régóta várt 64-bites Athlon processzor három változatát. Ezzel ősriválisával, az Intellel szemben előnyre tesz szert a nagyteljesítményű számítógépek piacáért folyó harcban, írja a BBC. Az eddig Clawhammer kódnéven ismert új processzort 2 illetve 2,2 gigahertzes változatokban gyártják.
Mostanáig a 64 bites processzorok kizárólag a szerverekben kaptak helyet, ahol a nagy adatbázisok kezeléséhez szükség volt erre a teljesítménynövelő lépésre.

A személyi számítógépekbe szánt új processzor iránt kezdetben a komoly igényű felhasználók, így az ambíciózus gamerek, a kutatók és mérnökök érdeklődhetnek. Szakértők arra emlékeztetnek, hogy az Athlon 64 sikere döntő lehet az elmúlt két évben komoly veszteséget felhalmozó AMD jövőjére nézve.

Nagy ugrás

Az Athlon 64 képes az adatokat 64 bites egységekben feldolgozni. Jelenleg a PC-piac processzorainak többsége 32 bites lépésekkel dolgozik, és a legtöbb szoftvert is 32 bitre optimalizálták. Az AMD elismeri, hogy nehéz lesz átképezni a programozókat a 64 bites technológiára, viszont állítása szerint némi segítséget tud ehhez adni.

A nagyobb adatszélesség különösen az adatbankok, tudományos szimulációk és digitális filmrészletek kezelésénél hozhat előnyt. Ezen kívül a processzor gyorsabban dolgozik a jelenlegi 32 bites programokkal is. A HotHardware magazin tesztje szerint az Athlon 64 a játékoknál és az üzleti alkalmazásoknál gyorsabb, mint az Intel csúcsprocesszora, a Pentium 4.

Az Intel is belehúz

Az Intel és az AMD Itanium illetve Opteron néven már kínál a szerverekbe 64 bites processzort. Az AMD az Athlon 64-gyel viszont átveheti a vezetést a PC-k piacán. A csúcsot így most a 2,2 GHz-es Athlon 64 FX-51 jelenti, amelyet 733 dollárért kínál a chipgyártó. Kedvezőbb áron, 417 illetve 278 dollárért lesz kapható a 2 GHZ-es Athlon 64 3200+ és 3000+.

Szakértők szerint a lépés súlyát az adja, hogy a konkurense nyomására az Intel is megkezdi az átállást 64 bites technológiára. A high-end piacot semmiképpen nem hanyagolhatják el, ezért mutatta be néhány napja az Intel a szintén játékosoknak szánt Pentium 4 Extreme Edition változatot.

Mégis lesznek programok

Korábban az Intel kétségesnek nevezte, hogy valódi igény mutatkozik majd az új 64 bites technológia iránt. A múlt héten a processzorgyártó elnöke, Paul Otellini azt fejtegette, hogy 2004-ig nem lesznek komoly alkalmazások erre a platformra.

Viszont a Microsoft bejelentette, hogy elkészítik a Windows operációs rendszer 64 bites AMD processzorra optimalizált változatát. Hasonlóképp az Atari is megerősítette, hogy elkészíti FPS játéka, az Unreal Tournament átalakított változatát.

Már készülnek az első gépek

Az Intel lemaradását most úgy hozhatja be, hogy vagy átveszi az AMD architektúráját, vagy kifejleszti a saját 64-bites processzorát. Egyes hírek szerint készül egy hasonló processzor az Intelnél, de ennek bevezetése még elhúzódhat.

Ez a lemaradás azt is eredményezi, hogy a csúcsgépek építésénél a számítógépgyártók az AMD új processzora mellett teszik le a voksukat. Várhatóan az első modellek nem sokkal az Athlon 64 bemutatása után elkészülnek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!