Melinda, Vivien
-5 °C
3 °C

Hőkamrás fényezésű csúcsgépek gamereknek

2002.08.28. 19:09
A számítástechnikai ipar egyik stabil szegmensét maroknyi cég uralja. Abból tesznek szert tekintélyes profitra, hogy több ezer dolláros egyedi számítógépeket és kiegészítőket építenek a PC-s játékok jómódú szerelmeseinek. Szívük szerint a nagy kommersz PC-gyárak is beszállnának a bizniszbe.
"A játékok jelentik a legnagyobb kihívást a számítógépek számára, rögtön az emberi génkészlet kibogozása után", mondta a CNN-nek Michael Gartenberg, a Jupiter Research kutatási igazgatója.

Alapvetően minden mai számítógép ugyanazokból az alkatrészekből épül fel. A játékra kihegyezett gépekben azonban minden komponenst szakértő kézzel illesztenek a helyére, és a lehető legnagyobb teljesítményre hangolják.

Ezek a felpiszkált masinákba a kapható leggyorsabb memória és több nagy kapacitású merevlemez kerül. Apró ventillátorok és a megfelelő vízhűtés gyorsan elvezetik a képződő hőt, minden számítógép-alkatrész ősellenségét. A képernyő történéseit vezérlő combos videokártya akár 400 dollárba is belekerül.

Tíz éve kezdődött

Kelt Reeves személyében, aki 10 évvel ezelőtt, a kultuszjátékká vált Doom megjelenése idején alapította a Falcon Northwestet, sokan a játékokra kihegyezett számítógépek piacának megteremtőjét tisztelik.

Az oregoni Falcon Northwest volt az első, ahol összeütöttek néhány high-end rendszert a szörnyek és fegyverek 3D világát jobb felbontásban igénylő gamerek számára. A mai játékok fotorealisztikus megjelenítése mellett már komoly számítási teljesítményre van szükség.

Az egyik QuakeCon résztvevő gépe

"Csodásan megy az üzlet. Több, mint amit el tudunk vállalni, komolyan mondom" - jelentette ki Reeves. Egyébként minden a részletekben rejtőzik. Trükkös neonfények és oldalablakok engednek bepillantást a számítógép belső tekervényeibe. Egyszerre növekszik a szépség és a számítógépes izomerő iránti igény.

Autót megszégyenítő fényezés

Ez különösen igaz a gazdag játékosok körében, akik egzotikus kiépítésű gépeket akarnak, 2,5 és 10 ezer dollár közötti összegért. Minden Falcon alu ház egyedi darab, grafikával és 15 rétegű, hőkamrában készült fényezéssel.

A belső tér minden drótját és tekervényét rendkívüli alapossággal fonják az alaplap és a kiegészítők köré. Az újonnan érkező, vagy kevésbé vastag bukszájú gamerek a Northwest bézs játékgépeit viszik, melyeket már 2 ezer dollár alatti összegért utánuk dobnak. A drágább egységek 4 az 1 arányban lenyomják az olcsó változatokat, jelentette ki Reeves, aki különben nem kívánt pontos forgalmi adatokkal szolgálni.

Aztán ott vannak a hobbiból szerelgetők, akik alkatrészenként maguk rakják össze az erőművüket. A Phoenixben lakó 22 éves Kevin Atkison utolsó PC-je így állt össze: kék neoncsövek, Corsair XMS 3200 DDR memória, GeForce 3 videokártya. Az egész egy csillogó alumínium, de átlátszó oldalfalú Lian Li házba helyezve.

Atkison a fenti géppel vett részt az évente megrendezett gamer fesztiválon, a QuakeCon 2002-n, melyet Dallas egyik külvárosában rendeztek, több ezer résztvevővel. Sok játékoshoz hasonlóan Atkison összeválogatta és megrendelte az alkatrészeket, és az 1500 dolláros csomagból otthon maga állította össze a gépét. "Csak azért ilyen, hogy megmutathasd mit tettél bele" - jelentette ki a fiatalember.

Világháborús teherautó

Mások szerint annál jobb, minél kevésbé emlékeztet számítógépre. Míg a legtöbb játékos ölben cipelte be a gépét a QuakeConra, a Georgia államból érkezett Melinda Buckley zsinegen húzta maga mögött a sajátját. Ez a számítógép egy miniatűr második világháborús teherautót mintázott. Álcázóháló a raktér felett, vakuból készült fényszórók, és az egészet összetartó festett játékkockák. "Még szeretném kiegészíteni. Kellenek féklámpák, és ha szerzek bele egy elég erős motort, lesz távirányítója is", mondta a lány.

Roger Kay, az IDC ipari elemzője úgy becsüli, hogy a játékgépeket összeállító cégekre a tengerentúlon 2001-ben eladott 15,5 millió PC kevesebb mint egy százaléka esett.

Beszállnának a nagyok is

Ennek ellenére, viszonylag magas költségeik mellett a Falcon Northwesthez és az Alienwarehez hasonló cégek teljes kapacitással dolgoznak, míg a kommersz PC-k gyártói az eladásaikra panaszkodnak.

A személyi számítógépek eladásában jelenleg tapasztalható visszaesés miatt egyes vélemények szerint a Hewlett-Packard és a Dell szintén megpróbálhat pénzt csinálni a magas profitot ígérő játékgép szegmensben.

Kay szerint a játékgépek szűk piacot jelentenek a jövőben is, különösen az Xboxot, PlayStation2-t és GameCube-t felvonultató hatalmas konzolpiaccal szemben. "Nem bővül ez sehová. Csak azokról a fanatikusokról van szó, akik elég gazdagok ahhoz, hogy állandóan csúcsszinten tartsák a számítógépüket" - jelentette ki az elemző.