Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hőkamrás fényezésű csúcsgépek gamereknek

2002.08.28. 19:09
A számítástechnikai ipar egyik stabil szegmensét maroknyi cég uralja. Abból tesznek szert tekintélyes profitra, hogy több ezer dolláros egyedi számítógépeket és kiegészítőket építenek a PC-s játékok jómódú szerelmeseinek. Szívük szerint a nagy kommersz PC-gyárak is beszállnának a bizniszbe.
"A játékok jelentik a legnagyobb kihívást a számítógépek számára, rögtön az emberi génkészlet kibogozása után", mondta a CNN-nek Michael Gartenberg, a Jupiter Research kutatási igazgatója.

Alapvetően minden mai számítógép ugyanazokból az alkatrészekből épül fel. A játékra kihegyezett gépekben azonban minden komponenst szakértő kézzel illesztenek a helyére, és a lehető legnagyobb teljesítményre hangolják.

Ezek a felpiszkált masinákba a kapható leggyorsabb memória és több nagy kapacitású merevlemez kerül. Apró ventillátorok és a megfelelő vízhűtés gyorsan elvezetik a képződő hőt, minden számítógép-alkatrész ősellenségét. A képernyő történéseit vezérlő combos videokártya akár 400 dollárba is belekerül.

Tíz éve kezdődött

Kelt Reeves személyében, aki 10 évvel ezelőtt, a kultuszjátékká vált Doom megjelenése idején alapította a Falcon Northwestet, sokan a játékokra kihegyezett számítógépek piacának megteremtőjét tisztelik.

Az oregoni Falcon Northwest volt az első, ahol összeütöttek néhány high-end rendszert a szörnyek és fegyverek 3D világát jobb felbontásban igénylő gamerek számára. A mai játékok fotorealisztikus megjelenítése mellett már komoly számítási teljesítményre van szükség.

Az egyik QuakeCon résztvevő gépe

"Csodásan megy az üzlet. Több, mint amit el tudunk vállalni, komolyan mondom" - jelentette ki Reeves. Egyébként minden a részletekben rejtőzik. Trükkös neonfények és oldalablakok engednek bepillantást a számítógép belső tekervényeibe. Egyszerre növekszik a szépség és a számítógépes izomerő iránti igény.

Autót megszégyenítő fényezés

Ez különösen igaz a gazdag játékosok körében, akik egzotikus kiépítésű gépeket akarnak, 2,5 és 10 ezer dollár közötti összegért. Minden Falcon alu ház egyedi darab, grafikával és 15 rétegű, hőkamrában készült fényezéssel.

A belső tér minden drótját és tekervényét rendkívüli alapossággal fonják az alaplap és a kiegészítők köré. Az újonnan érkező, vagy kevésbé vastag bukszájú gamerek a Northwest bézs játékgépeit viszik, melyeket már 2 ezer dollár alatti összegért utánuk dobnak. A drágább egységek 4 az 1 arányban lenyomják az olcsó változatokat, jelentette ki Reeves, aki különben nem kívánt pontos forgalmi adatokkal szolgálni.

Aztán ott vannak a hobbiból szerelgetők, akik alkatrészenként maguk rakják össze az erőművüket. A Phoenixben lakó 22 éves Kevin Atkison utolsó PC-je így állt össze: kék neoncsövek, Corsair XMS 3200 DDR memória, GeForce 3 videokártya. Az egész egy csillogó alumínium, de átlátszó oldalfalú Lian Li házba helyezve.

Atkison a fenti géppel vett részt az évente megrendezett gamer fesztiválon, a QuakeCon 2002-n, melyet Dallas egyik külvárosában rendeztek, több ezer résztvevővel. Sok játékoshoz hasonlóan Atkison összeválogatta és megrendelte az alkatrészeket, és az 1500 dolláros csomagból otthon maga állította össze a gépét. "Csak azért ilyen, hogy megmutathasd mit tettél bele" - jelentette ki a fiatalember.

Világháborús teherautó

Mások szerint annál jobb, minél kevésbé emlékeztet számítógépre. Míg a legtöbb játékos ölben cipelte be a gépét a QuakeConra, a Georgia államból érkezett Melinda Buckley zsinegen húzta maga mögött a sajátját. Ez a számítógép egy miniatűr második világháborús teherautót mintázott. Álcázóháló a raktér felett, vakuból készült fényszórók, és az egészet összetartó festett játékkockák. "Még szeretném kiegészíteni. Kellenek féklámpák, és ha szerzek bele egy elég erős motort, lesz távirányítója is", mondta a lány.

Roger Kay, az IDC ipari elemzője úgy becsüli, hogy a játékgépeket összeállító cégekre a tengerentúlon 2001-ben eladott 15,5 millió PC kevesebb mint egy százaléka esett.

Beszállnának a nagyok is

Ennek ellenére, viszonylag magas költségeik mellett a Falcon Northwesthez és az Alienwarehez hasonló cégek teljes kapacitással dolgoznak, míg a kommersz PC-k gyártói az eladásaikra panaszkodnak.

A személyi számítógépek eladásában jelenleg tapasztalható visszaesés miatt egyes vélemények szerint a Hewlett-Packard és a Dell szintén megpróbálhat pénzt csinálni a magas profitot ígérő játékgép szegmensben.

Kay szerint a játékgépek szűk piacot jelentenek a jövőben is, különösen az Xboxot, PlayStation2-t és GameCube-t felvonultató hatalmas konzolpiaccal szemben. "Nem bővül ez sehová. Csak azokról a fanatikusokról van szó, akik elég gazdagok ahhoz, hogy állandóan csúcsszinten tartsák a számítógépüket" - jelentette ki az elemző.