Albert, Lipót
7 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Papír, Ceruza, Quake

2001.06.01. 17:29
A Quake-kel ezután azok is játszhatnak, akik nem bírják elviselni a harcolás látványát. Egy érdekes mode ugyanis papír-ceruza skiccé változtatja a játékos körökben kultikus tiszteletnek örvendő FPS borongós vizuális világát.
Enyhén guanós falak tövében bújkálni, trágyalével töltött medence sarkából megfigyelni a pixelizált fejű ellent, gránátot hajítani az arcába a további toporgást megelőzendő. Minden csupa vér meg robbanás, és az ember nem is érti.

Az NPR Quake azonban más: az FPS kézirajz formájában gördül virtuális revolverünk elé. A skiccé változtatott lövöldözős játékkal egyaránt jól szórakozhatnak a vérfóbiások és azok is, akik már ötször megunták a kultjátékot.

Dolgozat volt

Quake macskáknak
Matt Wolf, játéktervező (Sonic the Hedgehog) éveken át a 13-24 éves emberek ösztöneire játszva próbált szórakoztató programokat piacra dobni. Saját cége, a Double Twenty Productions élén azonban a házimacskák eddig felderítetlen piaci szegmensét célozta meg a múlt hónapban kiadott CyberPounce című játékkal. A CyberPounce vergődő madarak, kárörvendő pókok és túlmozgásos egerek varázsolhatók a képernyőre. A macskajáték olyan hatékony, hogy Wolf állítása szerint egyes macskákat képes akár tíz percre a monitorhoz ragasztani.
A NPR Quake-et a Wisconsini Egyetem számítástechnikai tanszékének négy hallgatója írta egy komputergrafikai szemináriumra. Alex Mohr és társai a játék OpenGL-re íródott verzióját dolgozták át úgy, hogy a három dimenziós grafikai megjelenítő motor fotorealizmus helyett grafikus stílusokat jelenítsen meg. A kézirajz, tervrajz és tusrajz stílusban is működő új motort a csoport két hét alatt hozta össze.

Mindez 2000 tavaszán történt, és a szemináriumi munka akár el is felejtődött volna, ha valaki véletlenül nem bukkan rá az oldalra - a skeccs-quake azonnali elhíresedését okozva.

Az NPR Quake egyébként nem az első olyan eset, amikor a játék grafikai motorját radikális más üzemre állítják át. Röviddel a skiccelő verzió előtt került ki az internetre az a változat, amely ASCII grafika (karakterek) formájában jeleníti meg a folyosókat és mindent. Az ASCII-Quake (az NPR-rel szemben) elvi okokból csak és kizárólag Linux alatt fut.