Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Játék, csak felnőtteknek

2000.07.18. 11:17
Brit Columbia hatóságitól "adult" besorolást kapott a Soldier of Fortune című lövöldözős játék, így a jövőben elvileg csak tizennyolc éven felüliek múlathatják vele az időt.
előtte
Előtte
Félelmet és reszketést szabadított a játékszoftver-iparra Mary-Louise McCausland kanada filmes szakfelügyelője, amikor beható vizsgálat után úgy döntött, hogy a Soldier of Fortune az "adult film", vagyis a "csak felnőtteknek ajánlott" kategóriába eső képi elemeket tartalmaz.

A játékot így Brit Columbia területén olyan matricával látják el, amely figyelmeztet rá, hogy tizennyolc év alattiaknak nem szabad eladni. Az a kereskedelmi egység, amely ezt nem tartja be, kétezer kanadai dollár büntetést kap, amelyet opcionálisan hat hónapos börtönre enyhíthetnek.

Utána
A "csak felnőtteknek" kategóriába tartozó művek a filmek besorolását végző bizottság szempontjai szerint gyakori és nyílt szexuális jeleneteket, erőszakot, horrort, vagy más nyomasztó jelenet tartalmaznak. McCausland indoklása szerint a SoF "emberek és állatok elleni nyílt és valószerű erőszakot ábrázol."

A játékot fejlesztő Ravensoft és Activision nem kívánt reagálni a döntésre. Európában és Ázsiában már voltak hasonló példák egyes játékok korhatár-szigorítására, de Amerikában ez az első ilyen eset.

Patakvér

Életkor terén elért eredményeimen felbátorodva úgy döntöttem, hogy személyesen ellenőrzöm, azt a brutalitást, amelyet McCausland asszony a Soldier of Fortune-nak tulajdonított.

A játékról előzetesen, annyit szükséges tudni, hogy egy erősen tavalyi FPS (first person shooter, vagyis lényege, hogy orrunk alá szerelt fegyverrel robogunk különféle folyosókon), amely Quake 2 grafikai motorjára épül. A története jelenkori erőszakos szituációkon alapul: metróban randalírozó fehér rappereket, Szibériába szabadult afrikai néphadseregeket kell kiirtani a rend érdekében, és természetesen Szaddam Husszein bajuszos katonáit.

A full violence verzió telepítése és a swap fájl megduplázása után, meglehetősen erőteljes képi világ jelent meg a képernyőn. Csalás üzemmódban, láthatatlanul, az egyik gonosz útonállót vizelésen kaptam. Nagyon hosszú ideig vártam, hogy végezze el a dolgát, de öt perc múltán mégis felaprítottam késsel. Mindez idegileg könnyen átvészelhető, ellenben sokakat megvisel, ha látja, amint a söréteses puskájából leadott lövés poligonokká rendereli az ellenfél fejét, végtagot szakít, stb. Az Activision szakemberei nem kevés munkaórát fektettek abba, hogy az elhunyt ellenfelek tényleg úgy rogyjanak össze, mint a krumpliszsák.

Mary-Louise McCausland döntését így indokoltnak érzem, és támogatom.

[a szövegben a magyar szavak arány 92%]

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?