Játék, csak felnőtteknek

2000.07.18. 11:17
Brit Columbia hatóságitól "adult" besorolást kapott a Soldier of Fortune című lövöldözős játék, így a jövőben elvileg csak tizennyolc éven felüliek múlathatják vele az időt.
előtte
Előtte
Félelmet és reszketést szabadított a játékszoftver-iparra Mary-Louise McCausland kanada filmes szakfelügyelője, amikor beható vizsgálat után úgy döntött, hogy a Soldier of Fortune az "adult film", vagyis a "csak felnőtteknek ajánlott" kategóriába eső képi elemeket tartalmaz.

A játékot így Brit Columbia területén olyan matricával látják el, amely figyelmeztet rá, hogy tizennyolc év alattiaknak nem szabad eladni. Az a kereskedelmi egység, amely ezt nem tartja be, kétezer kanadai dollár büntetést kap, amelyet opcionálisan hat hónapos börtönre enyhíthetnek.

Utána
A "csak felnőtteknek" kategóriába tartozó művek a filmek besorolását végző bizottság szempontjai szerint gyakori és nyílt szexuális jeleneteket, erőszakot, horrort, vagy más nyomasztó jelenet tartalmaznak. McCausland indoklása szerint a SoF "emberek és állatok elleni nyílt és valószerű erőszakot ábrázol."

A játékot fejlesztő Ravensoft és Activision nem kívánt reagálni a döntésre. Európában és Ázsiában már voltak hasonló példák egyes játékok korhatár-szigorítására, de Amerikában ez az első ilyen eset.

Patakvér

Életkor terén elért eredményeimen felbátorodva úgy döntöttem, hogy személyesen ellenőrzöm, azt a brutalitást, amelyet McCausland asszony a Soldier of Fortune-nak tulajdonított.

A játékról előzetesen, annyit szükséges tudni, hogy egy erősen tavalyi FPS (first person shooter, vagyis lényege, hogy orrunk alá szerelt fegyverrel robogunk különféle folyosókon), amely Quake 2 grafikai motorjára épül. A története jelenkori erőszakos szituációkon alapul: metróban randalírozó fehér rappereket, Szibériába szabadult afrikai néphadseregeket kell kiirtani a rend érdekében, és természetesen Szaddam Husszein bajuszos katonáit.

A full violence verzió telepítése és a swap fájl megduplázása után, meglehetősen erőteljes képi világ jelent meg a képernyőn. Csalás üzemmódban, láthatatlanul, az egyik gonosz útonállót vizelésen kaptam. Nagyon hosszú ideig vártam, hogy végezze el a dolgát, de öt perc múltán mégis felaprítottam késsel. Mindez idegileg könnyen átvészelhető, ellenben sokakat megvisel, ha látja, amint a söréteses puskájából leadott lövés poligonokká rendereli az ellenfél fejét, végtagot szakít, stb. Az Activision szakemberei nem kevés munkaórát fektettek abba, hogy az elhunyt ellenfelek tényleg úgy rogyjanak össze, mint a krumpliszsák.

Mary-Louise McCausland döntését így indokoltnak érzem, és támogatom.

[a szövegben a magyar szavak arány 92%]  • Hírek
  • Hírek