Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Az AMD alázza az Intelt

2005.10.21. 14:17
Az Intel csak jelentős késéssel jelentette meg kétmagos szerverprocesszorát az AMD-hez képest, ráadásul az új termék meglehetősen gyászos képet mutat: a tesztek alapján kétmagos Xeon nem csak többet fogyaszt, lassabb is mint az Opteron.

Egy energiaéhes lassú dög az új kétmagos Xeon az Opteronnal összevetve - írta meg a Register. A GamePC megszerzett egyet a Paxville kódnevű új Xeonokból, melyeknek az Intel saját bevallása szerint 135-150 wattot szabadna fogyasztaniuk. A teszt során azonban előfordult hogy 430 wattra ugrott a teljesítményfelvétel, míg a kétmagos Opteronok sosem fogyasztottak 300 wattnál többet. Még a leggyorsabb, 2,4 gigahertzes Opteron is kevesebbet fogyaszt, mint a leglassabb, 2,4 gigahertzes Xeon, arról nem is beszélve, hogy ebben az összevetésben már ötven százalékos a sebességkülönbség az AMD javára.

Küszködnek

Mindez csak azért érdekes, mert az Intel régóta esküdözik, hogy újításainak köszönhetően a fogyasztás növekedése nélkül gyorsítja tovább processzorait. Egyebek között ezeknek a fejlesztéseknek és elképzeléseknek köszönhető a kétmagos rendszerek megjelenése. Az Apple is azért cserélte le az IBM-et az Intelre, mert ez utóbbi meggyőzte: képes a G5-ösnél gyorsabb, de szerényebb igényű processzort készíteni.

A mostani eredmény azonban kiábrándítónak tűnik a Register beszámolója alapján: a kétmagos Xeon minden idők legjobban melegedő Intel processzora. Pedig a legnagyobb processzorgyártó komoly energiákat öl abba, hogy processzorai pont ezzel ellentétes képet mutassanak magukról, és az ígéretek szerint a 2006-ban érkező utód már jobb mutatókkal rendelkezik majd.

Van még...

Ez pedig igencsak jót tenne az Intelnek, hiszen a Paxville nem csak sokat fogyaszt, de lassú is. A GamePC tesztjei alapján sokszor a leggyengébb, 1,8 gigahertzes kétmagos Opteron is lealázta a leggyorsabb, 2,8 gigahertzes Xeont, de a 2 gigahertzes AMD már szinte minden esetben gyorsabb volt az Intel csúcsprocesszoránál, negyven százalékkal alacsonyabb fogyasztás mellett. A 2,4 gigahertzes Opteron pedig elérhetetlen a Xeonnak, legalább harminc-, de esetenként száz százalékkal gyorsabbnak bizonyult annál.

Egyedül azokban az alkalmazásokban faragott valamennyit a hátrányából az új Intel processzor, amelyeket többszálas adatfeldolgozásra programoztak - tehát a szerveralkalmazásokban, így e tekintetben nem annyira rossz választás a Paxville.

Mindent összevetve azonban a 2,4 gigahertzes kétmagos Opteron nagyjából annyiba (félmillió forintba) kerül, mint az új, 2,8 gigahertzes Xeon, miközben mind sebességben mind fogyasztásban lényegesen jobb eredményeket hoz annál.