Auguszta
-3 °C
2 °C

Jövőre jön az új Pentium

2005.09.05. 12:25
Az Intel alig több mint egy év múlva tervezi bemutatni új processzorgenerációját, mely a Pentium M és a Pentium D mutáns gyermeke lesz.

Az Intel bemutatta új mikroarchitektúráját az Intel Developer Forumon, San Franciscóban. Mint az a Pc Percpective-en látható táblázatokból kiderül, a közeljövőben az asztali processzorok alig változnak, a kétmagos Presler és az egymagos Cedar Mill mindössze a gyártástechnológiában különbözik majd a jelenlegi processzoroktól: jövőre 90 nanométer helyett már 65 nanométeres méretben gyártanak.

Új magok

#alt#

Ez viszont legyen az Intel baja, a felhasználókat kevésbé érdekli: az alacsonyabb gyártásköltség úgyis csak akkor jelentkezik majd az árakban, amikor azt a piac kikényszeríti. Valamivel érdekesebb, hogy az év végén megjelenhet a kétmagos Pentium M, ezzel az Intel tovább erősíthet a mobilprocesszorok piacán.

Ami azonban igazán izgalmas, az az öt új mag: a Conroe, a Merom, a Woodcrest, a Tulsa és a Montvale. Ezek az új mikroarchitektúrára épülő processzorok kódnevei, melyeket az Intel most először ismertetett részletesebben.

Az Intel jelenlegi processzorai több magra épülnek, a Pentium 4, a D és a Xeon sorozat a NetBurst architektúrát használja, míg a Pentium M a Banias magra épül, ami szakértők szerint valójában csak egy felturbózott Pentium III-as.

A PC Perspective oldalon látható táblázatokból kiolvasható, hogy az új mikroarchitektúra a Netburst és a Banias gyermeke lesz: A Pentium 4-től örökli a 64 bites utasításkészletet és a rendszerbuszt, a Baniastól pedig egyebek között az alacsonyabb fogyasztást. De természetesen az új mag nemcsak a jó pár éves technológiák összeházasítását jelenti, hanem új fejlesztések beépítését is, de ezekről csak annyi derült ki, hogy újak, és hogy fejlesztések. Az már biztosnak tűnik, hogy az új rendszerek ciklusonként négy utasítást tudnak majd végrehajtani,

Új utakon

A bemutatóból kiderült, hogy a következő generációs mikroarchitektúra is az IA-32-es utasításkészlet-architektúrára épül (természetesen, hiszen kompatibilisnek kell lennie a korábbi rendszerekkel), és hogy mindegyik platform ugyanazt a felépítést használja majd: lesz mobilrendszerekre, szerverállomásokra és otthoni gépekre optimalizált változat.

Az új magban rövidebb lesz a futószalag: a legújabb P4-esekben, a Prescottokban 31 fokozatút találhatunk (a korábbi P4-esekben 20 volt), az új generációban már csak 14 lesz. Minél több a fokozat annál nagyobb frekvencián futtathatjuk a processzort, viszont ha hiba jelentkezik az elágazásbecslésnél, sokkal hosszabb futószalagot kell üríteni: ez lassulást okozhat. Ennek megfelelően az új processzorok várhatóan kisebb megahertzen futnak majd, mégis, jobb teljesítményt hozhatnak. Ezzel a lépéssel az Intel végérvényesen elhagyja azt az utat, amire a P4-essek lépett: ezentúl nem a frekvenciát, hanem a teljesítményt hajszolja majd, ahogy azt az AMD már jó ideje teszi.

Az energiaspórolás jegyében a másodszintű gyorsítótárat ki lehet majd kapcsolni, ha nem használja a rendszer, és újdonság még az is, hogy nem magonként egy L2 cache lesz majd a processzorban: csak egyet találunk majd belőle, egy jó nagyot, melyhez mindegyik mag szabadon hozzáférhet.

Rendszerváltás

A társaság ígérete szerint az újításoknak köszönhetően 2006 második felére kétszer gyorsabbak lesznek a processzorok, de egy wattra 3,5-szer annyi teljesítmény jut majd, mint manapság. Nyilván ez győzte meg Steve Jobsot is, amikor úgy döntött, Intel processzorokra vált az Apple.

Az is kiderült, hogy 2007-ben debütálnak a négymagos processzorok, először természetesen az Itanium-sorozatban és a mostani Xeonok leszármazottaiban, de a táblázat sejtetni engedi, hogy ebben az évben a többi platformon is megjelenhetnek a négymagos megoldások.

A társaság útitervéből kiderül, hogy 2006-ra várakozásaik szerint az eladott processzorok 70 százaléka többmagos lesz, 2007-re ez az arány 90 százalékosra nő.