Titkos csip az új Macintoshban

2005.08.09. 10:15
Neve elhallgatását kérő fejlesztő szerint egy csip felelős azért, hogy a platformváltás után csak az Apple gépeire telepíthessük az társaság operációs rendszerét. Visszafele azonban nem működik a dolog: aki akar, jövő nyártól telepíthet Windowst Macre.

Az Apple-világot egy apró csip tartja izgalomban: információk szerint ez lesz felelős azért, hogy az Apple operációs rendszerét csak a társaság gépein futtathassuk, írta meg a Cnet. A Macintosh gyártója júniusban jelentette be, hogy lecseréli az IBM PowerPC processzorait, mert azok nem fejlődtek eléggé, ráadásul túlságosan melegedtek. Az utód az Intel processzora lett, ennek megfelelően jövő nyártól Pentiumok hajtják majd a Mac minit és a gyengébb konfigurációkat, míg a PowerMacekben 2007-ig zajlik le a váltás.

Új veszély

Eddig az Apple külön platform volt, így nem volt esély arra, hogy a cég operációs rendszere másik gyártó gépére is rákerülhessen, a váltás után azonban lényegi különbség nem lesz a Macek és a sarki garázsban összetákolt szerkezetek között. A társaság azonban már a platformváltással egy időben közölte, hogy a Mac OSX csak az Apple gépein futhat majd, sejteni lehetett tehát, hogy valamilyen hardveres védelmet építenek a gépekbe. Azt ugyanis még Kaliforniában is tudják, hogy egy szoftveres zár legfeljebb néhány napig jelenthet védelmet, utána feltörik.

A most nyilvánosságra kerül információk alapján az Apple Developer Connection (ADC) rendezvényen átadott Intel-alapú gépekben megtalálható Trusted Platform Module, röviden TPM csipek digitális aláírása engedélyezi a Mac OSX futtatását, ennek hiányában nem installálható az operációs rendszer. Az Apple és az Intel képviselői ugyanakkor nem kommentálták a TPM csip hírét.

Visszafele működik

Az egyik fejlesztő elmondta, hogy valóban nem lehet másik pc-re installálni a MacOS-t, ugyanakkor minden további nélkül lehetséges Windowst vagy Linuxot telepíteni a Macre. Ez összhangban áll az Apple júniusi közleményével, amikor elmondták, hogy bár gépeik csak a MacOSX-et támogatják, nem tudják megakadályozni, hogy másmilyen operációs rendszer futtassanak rajtuk.

A fejlesztőknek adott gépek egyébként Intel D915GUX csipszettel szerelt alaplappal érkeztek, és Intel Pentium 4 660 Prescott processzort szereltek beléjük, melyek 3,6 gigahertzen üzemelnek.  • Hírek
  • Csok