Lujza
-2 °C
13 °C

Jönnek az átlátszó tranzisztorok

2004.12.29. 15:05
Az Oregoni Állami Egyetem és Hewlett Packard közösen bejelentése szerint az anyagok egy teljesen új csoportját kísérletezték ki, amelyekből olcsó, stabil és környezetbarát átlátszó tranzisztorok gyárthatóak.

Az "amorf nehézfém-kation multikomponens-oxid" elnevezésű, filmvékonyságú anyagok fejlesztését az amerikai nemzeti tudományos alap és a haditechnikai kutatóhivatal finanszírozta.

A szakértők szerint az új anyagok áttörést jelentenek az átlátszó elektronika mostanában felpörgő területén. Az új tranzisztorok nem csak átlátszóak, de kiválóan működnek, és több olyan előnyös tulajdonságuk is van, amellyel lehagyják a több százmillió dolláros költséggel kikísérletezett szénalapú szerves és polimer tranzisztorokat.

"A szerves vagy polimer tranzisztorokkal összevetve, ezek a szervetlen oxidok átjárhatóbbak, kémiailag stabilabbak, könnyebben gyárthatók, és fizikailag ellenállóbbak - vázolja John Wager professzor. - Az oxidalapú tranzisztorok sok tekintetben már most előrébb vannak, mint az évek óta fejlesztett szerves és polimer anyagok."

"Őszintén szólva, mostanáig senki sem hitte, hogy ilyen teljesítményt tudunk kicsalni az alacsony hőmérsékleten előállított átlátszó oxidtranzisztorokból. Előnyeik miatt sok esetben az átlátszóság mellékes, egyszerűen csak jobbak és olcsóbb a gyártásuk" - teszi hozzá.

Környezettudatos tranzisztor

A cink-ón oxid a cink-oxid-film továbbfejlesztése - utóbbi a világ első átlátszó tranzisztora volt, amelyet tavaly mutatott be az oregoni kutatócsoport. Az újabb anyagban egy nagyságrenddel gyorsabban haladhatnak az elektronok, ami a számítási teljesítmény szempontjából fontos.

"A legmeglepőbb, szinte sokkoló, hogy ezeket a kiváló minőségű tranzisztorokat szobahőmérsékleten elő lehet állítani - mondja Wager. - Az integrált áramkörök ma 700-1100 Celsius-fokos hőmérsékleten készülnek."

Az új anyagokban olyan elemek is szerepelhetnek, mint az arany, ezüst, higany, arzén, és az ólom, ezeket azonban áruk vagy környezeti veszélyeik miatt mellőzték a fejlesztés során.

Fantasztikus film

Az OSU és a HP kutatói szerint az új anyag nem fogja kiszorítani a szilíciumot, inkább jelenleg nem létező specializált elektronikai termékekben jelennek majd meg, amelyekre a jövőben milliárd dolláros iparág épül majd.

A HP kutatólaboratóriumának igazgatója, Tim Weber szerint a felfedezés nyomán különösen képalkotás és nyomtatás terén nyílnak nagy lehetőségek. Kijelzővé vagy szkennerré alakítható majd bármilyen üvegfelület.

"Pár olyan dolog, ami a hollywoodi produkciókban trükkfelvétel volt, hamarosan valósággá válik" - jósolja Wager.