Gerzson
-3 °C
2 °C

A túlteljesült terv

2005.12.30. 11:14
Gyorsabb processzorok, idő előtt megjelenő videokártyák, nyitott kérdések a jövő adattárolóját illetően. Izgalmas évnek ígérkezett az idei, de ezt is túlteljesítették a gyártók.

Év elején átnéztük, hogy milyen újdonságokra lehet számítani 2005-ben hardvertéren. Már akkor sejteni lehetett, hogy a kétmagos processzorok éve lesz az idei, és hogy a két nagy videokártya-gyártó, az Ati és az nVidia is megtesz mindent az elsőség megszerzéséért. És valóban, sőt: alaposan átrendeződött a piac. Ahol éles küzdelem volt, túlteljesítették ígéreteiket a gyártók, a csöndesebb harcmezőkön viszont némileg elmaradt a valóság a várakozásoktól.

Magok

#alt# A processzorok frontján minden kétmagos lett, a hagyományos csipeket alig fejlesztették a gyártók. Ahogy azt már év elején tudni lehetett, az AMD és az Intel is kidobta a saját termékét, meglepetést inkább az okozott, hogy a kisebbik gyártó ügyesebben játszott, és nyert.

Pedig eleinte az Intelnek állt a zászló, kétmagos asztali processzora, a 800-as Pentium D, valamint az Extreme Edition valamivel hamarabb jelent meg, mint az AMD Athlon 64 X2. Történhetett ez azért, mert az AMD eleinte inkább a szerverekbe fejlesztette a kétmagos termékvonalat, ahol meg is előzte az Intelt, aztán az itt szerzett hírnevet kamatoztatva egy hónapos késéssel betört az asztali csipek piacára is.

Erősebb gyengébb

Végül, ha át nem is rendeződött a processzorpiac, jelentősen megváltoztak az erőviszonyok: az AMD előretört a szervergép-vonalon, de az otthoni számítógépeknél is szép sikereket ért el, hiszen volt olyan hónap, amikor ugyanannyi AMD-s, mint inteles gépet értékesítettek.

Amiről az év elején még nem lehetett tudni, az a 3,46 gigahertzes órajelű kétmagos Pentium, amellyel az Intel csak az év végén kezdte el riogatni vetélytársát. Februári összefoglalónkban még csak a 3,2 gigahertzes modellről tudtunk, nyilván az időközben kialakult helyzetnek köszönhető, hogy a társaság kidobta a magas órajelű, és korábban ebben a szegmensben elképzelhetetlen, 4 megabájt másodszintű gyorsítótárral felszerelt modellt. Ez már hozza a 2,4 gigahertzes Athlon 64 X2 4800+ teljesítményét, ami most a legerősebb kétmagos AMD.

Ahogy arra az év elején is lehetett számítani, az egymagos processzorok területén nem történt jelentős előrelépés, a legerősebb csip, az Athlon FX-57 alig nyolc százalékkal gyorsabb, mint egy évvel ezelőtt uralkodó elődje, az Athlon FX-55.

Még tart a harc

#alt# A memóriacsipek versenye sem állt le, bár akkora újításra nem kerültsor, mint a processzorok között. Februárban valószínűnek tűnt, hogy még 2006-ban megérkeznek a 800 megahertzes DDR2 memóriák, azt viszont már félve írtuk le, hogy 1 gigahertzes modulok is előfordulhatnak az év vége felé. Ezzel szembe a Corsair már májusban bejelentette az 1066 megahertzes memóriát, igaz, ezek még most is két-háromszor többe kerülnek, mint az elterjedt 533 vagy 667 megahertzes változatok. Megjelentek az első DDR3 memóriák is, amelyeknek sorozatgyártása azonban csak 2006-ban indul.

Ugyanakkor nem dőlt el az adattárolók harca, bár úgy tűnt, legkésőbb télre kiderül, hogy a bd (Blu-Ray) vagy a hd (HD-DVD) lesz a befutó. Különösen reményteljes volt a helyzet augusztusban, amikor a felek leültek tárgyalni egymással, az "Egy Szabvány" kidolgozása érdekében. Aztán ugyanígy fel is álltak az asztal mellől, és azóta inkább a támogatók megnyerésére fordítják energiáikat a szembenálló felek, a hd-t támogató Toshiba, valamint a bd-t népszerűsítő Sony.

Leleplezett titkok

A videokártyákról lehetett a legkevesebbet tudni az év elején, néhány valószerűtlen pletykával kellett beérnünk. Azt lehetett sejteni, hogy az Ati dolgozik valamin, és ennek megfelelően nyár októberben meg is jelent az addig R520-as kódnéven futó X1800-as, aztán sorban a kistestvérei. Az új termék azonban nem szólt akkorát, mint várták, főleg a Geforce 7800 GTX brutális teljesítménye miatt.

Az nVidia már júniusban piacra dobta csúcskártyáját, ami nem kis teljesítmény, főleg annak fényében, hogy februárban még az sem volt biztos, hogy lesz-e új kártya egyáltalán. Az 5-ös sorozattal szerencsétlenkedő, majd a 6-os sorozattal szerény sikert elért gyártó azonban titokban már komolyan dolgozott a 7-es sorozaton, ami igazi bombaként robbant, és legyőzőre azóta sem akadt: az Ati csak beérte, de nem előzte le konkurenciáját, több mint két hónapos késését pedig nehezen tolerálta az elkényeztetett piac.