Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

A jövő számítógépe

2005.02.06. 10:50
Meghallgattuk a pletykákat, lehallgattuk a fejlesztők telefonjait, iparilag kémkedtünk, és összegyűjtöttünk minden fontos információt a 2005-ös év számítástechnikájáról. A processzoroknál igazi áttörésre lehet számítani, de a többi komponens is fejlődik.
Idén a kétmagos rendszerek megjelenése tartja megfelelő üzemi hőmérsékleten a pc-s társadalmat, a téma iránt fogékony közösség izgatottan várja az új messiások eljövetelét. A processzorgyártók belátták, hogy ha a jelenlegi technológiák mellett kívánják tovább növelni termékeik teljesítményét, az már rövidtávon is elősegíti a globális felmelegedést.

Kettő mag

#alt# Ezért aztán az AMD és az Intel is kétmagos rendszert képzel el a közeljövő számítógépeibe, mely komoly sebességnövekedést jelent, alacsonyabb fogyasztás és vállalható előállítási költségek mellett. A két mag ugyanis egyszerre több utasításszálat képes kezelni. Bár ez egy magon belül is megoldható, ha különálló magoknak adjuk ki a munkát, az lényeges teljesítménynövekedést ígér. Hogy ez a valóságban milyen gyorsulással jár, egyelőre még kérdéses, a lelkes fejlesztők azonban a duplázást is elképzelhetőnek tartják.

Az AMD várhatóan a második félévben mutatja be Toledo kódnéven futó, kétmagos otthoni processzorát, mely támogatja az SSE3 utasításkészletet. Jó hír, hogy a chip a ma is használatos, 939 tűs alaplapi foglalatba illeszkedik majd, így különösebb beruházás nélkül fejleszthetik az Athlon 64 tulajdonosok gépüket kétmagos monstrummá.

Kiolvad

Szótár
Chipkészlet: a chipkészlet felelős az alaplaphoz kapcsolódó komponensek összehangolásáért. Ezen keresztül kommunikál egymással a processzor, a videokártya, a hangkártya, és az Athlon 64-es platform kivételével kivételével a memória.

SSE3: Az Intel Pentium 4 Prescottban debütált utasításkészlet 13 új utasítást tartalmaz, melyek leginkább a multimédiás alkalmazások futtatását gyorsítják, egy pedig a háromdimenziós megjelenítésért felelős.

Az Intel Smithfieldnek nevezi hasonló technológián alapuló rendszerét. A 800-as kódnéven érkező széria 2,8 és 3,2 gigahertz közötti változatban kerül a boltokba, a legolcsóbb darab a hírek szerint 45 ezer forintért lesz megvásárolható – a tengerentúlon. A Smithfieldbe két Prescott magot zsúfoltak össze a mérnökök, ami minden fogadkozás ellenére óriási hőtermeléssel, és 130 wattos fogyasztással jár az első hírek szerint.

Bár elvileg az új Pentium termékek kompatibilisek lesznek a 915-ös és 925-ös, tehát aktuális chipkészletekkel, ezeknek nagy részéből valószínűleg kiolvasztaná magát az új széria. Igazi otthonra a későbbiekben megjelenő, i945-ös és i955X chipkészletek mellett lelhet a Smithfield, mely már támogatja a 667 megahertzes DDR2-es memóriákat is.

Hagyományos mezőny

Persze fejlődnek a hagyományos, egymagos chipek is, az AMD beépíti az SSE3 utasításkészlet támogatását processzoraiba, bár a frekvenciát nem növeli különösebben. A mostani csúcstartó, az Athlon FX55 mindenesetre még jó ideig zavartalanul ücsöröghet trónján, az FX57-es széria (mely egy Athlon 64 4400-asnak felel meg) csatarendbe állítására csak a harmadik negyedévben lehet számítani. A DDR2 memóriamodul támogatása az AMD-nél csak 2006-tól várható, de ez már csak az új platformra épülő „Windsor” processzor eljövetelével valósul meg.

Az Intel piacra dobja a Prescott 2M magra épülő P4-eseket, melyek már támogatják a 64-bites utasításkészletet, és elődeikkel ellentétben nem egy, hanem két megabájtnyi másodszintű gyorsítótárral érkeznek. A csúcsot a jelenlegi információk szerint a második negyedévben érkező 3,8 gigahertzes gép, a 670-es jelenti, ennek ára elérheti a 110 ezer forintot, amikorra ideér, a 170 ezret is, nyilván.