Globális hallókészülék

2000.01.20. 18:15
A Los Angeles-i rendőrség megelégelte, hogy Willowbrook kerületben annyit lövöldöznek a polgárok, hogy már senki sem telefonál be a rendőrségre, ha lövést hall. A környéket ezért három hete műholdas helymeghatározó rendszerbe kapcsolt hangérzékelőkkel tűzdelték tele.

fegyverA ShotSpotter nevű rendszer azonnal jelzi az őrszobai térképen, hogy hol és mikor történt a lövöldözés. A rendszer 2000 első félórájában több mint 700 "díszsortüzet" és szilveszteri tűzijátékot regisztrált a bemikrofonozott negyed négyzetmérföldes területen. A lövésmeghatározó rendszert most hat hónapon át tesztelik, bár telepítésének és üzemeltetésének magas költsége miatt valószínűleg kevés városban fogják majd alkalmazni. Egy négyzetkilométernyi bedrótozott terület havi üzemeltetési költsége mintegy ötezer dollár. Valószínűleg ezért nem követték még más városok a kaliforniai Redwood City példáját, ahol már két éve működik a rendszer.

Egyelőre kérdéses, hogy a ShotSpotter jelenléte mennyire csökkenti a bűnözési hajlamot. Bob Killeen rendőrfőkapitány szerint az emberek kevesebbet fognak a levegőbe lövöldözni, és a lőfegyverrel elkövetett gyilkosságok száma is csökkenni fog, ha az elkövetők tudják, hogy lövéseik helyét és időpontját pontosan beméri és rögzíti a rendőrség.

Hasonló rendszert fejlesztett ki a Norsonic akusztikai berendezéseket gyártó cég: a SNIPOS két másodperccel a fegyver elsütése után képes bemérni a rejtőzködő mesterlövész pozícióját. A történészek irigykednek: mennyivel könnyebb lenne a munkájuk, ha már 1963-ban léteztek volna ilyen rendszerek, amikor Kennedy végzetes dallasi útjára indult.  • Tippek
  • Bankszámla