Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

A gyilkos fegyver

2001.01.08. 16:00
A gyilkos fegyver napjaink egyik legdivatosabb, legismertebb maroklőfegyvere, hiszen M92F (FS) változatát az USA fegyveres erői is rendszeresítették M9 pisztoly néven, ráadásul ezzel szokott Bruce Willis kétszázat lőni egy tárból a Die Hard filmekben. Az viszont nem igaz, hogy tárbiztosítása volna, tehát kivett tárral is képes lövések leadására.
A Beretta M92 pisztolyt 1976-ban kezdték gyártani Olaszországban, a Beretta bresciai üzemében. Ez az M92 azonban erősen különbözött a mai M92FS-tól. A biztosító a tokon volt és nem fesztelenített, a korai Taurus PT92-hoz hasonlóan (ami brazil gyártású Beretta csak azóta továbbfejlődött) , a sátorvas kerek volt és nem szögletes, a kakasnak fél-felhúzott állapota is volt, a tárkioldó a markolat alján helyezkedett el. Később kezdték gyártani a jobbkezes szánbiztosító-fesztelenítővel ellátott kivitelt (M92S).

Amit leváltottak

Beretta M92
Ezt a modellt nevezték be az 1980-as évek elején az USA XM9 hadipisztoly-tenderére. A tender célja az elavult 45ACP Colt M1911A1 leváltása volt, mely fegyver akkor már 74 éve szolgált, az utolsó szállított sorozat 1945-ben készült, és eléggé nevetséges volt, hogy a NATO-tagállamok közül egyedül az USA nem a 9 mm Parabellum lőszert használta hadipisztolylőszerként. Emellett az öreg 45-ösbe kevés lőszer fért (7+1db), kezelési biztonsága kívánnivalókat hagyott maga után (nem volt ütőszegbiztosítása, nem lehetett biztonságosan csőre töltve hordani), nem lehetett revolverezni, emellett már nem voltak a legjobb állapotban, soknak eleve keménykrómozás nélkül készült a csöve. Az öreg 45-ösnél az új Beretta 92 nagyságrendekkel jobb pisztoly, persze mindkettő saját korának technikai színvonalát/felfogását mutatja.

Az ára
A Beretta M92F igen nagy népszerűségnek örvend az USA-ban polgári célokra is, sokféle felszerelést lehet hozzá kapni, kiskereskedelmi ára nagyon kedvező, 500 USD körüli. Ehhez képest nálunk 200 000 Ft körüli áron szokott forgalomba kerülni.
Változtatások a jenkiknek

A tenderen a Berettától is módosításokat követeltek meg . A sátorvasnak szögletesnek kellett lennie, a tárkioldógombnak átszerelhetőnek kellett lenni mindkét oldalra, kétkezes biztosító volt szükséges, a csőfuratot keménykrómozni kellett. Az így létrehozott pisztoly lett az M92F. A tenderen olyan márkákat győzött le, mint a Colt , a Smith and Wesson, a RUGER vagy a SIG (mely csak a magasabb ára miatt vesztett). 1985-től kezdve 400 000 darab Beretta M92F és FS-pisztolyt szállított az Acokeek/marylandi Beretta USA, hiszen feltétel volt, hogy az új hadipisztolynak az USA-ban kellett készülni.

Törékeny szánok

Az M92FS 1989-es létrehozásához néhány baleset vezetett, mely különleges alakulatoknál történt. Ezeknél az alakulatoknál nem ritkán napi 1-2000 lövést is leadtak a pisztolyokkal szabálytalanul +P+ kategóriába tartozó lőszerből, melynek következtében a szánok eltörtek a hüvelykivető nyílásoknál, ahol azok a legvékonyabbak, és a lövő arcába csapódtak. Ezek a balesetek normál (vagy kereskedelmi +P) lőszerrel vagy polgári használat során SOSEM következtek be, azt kísérletileg sem tudták előidézni. Azonban, megnyugtatásképpen, a kakason átmenő csapot megnagyobbították, és a szánon ellendarabként bemunkálást alakítottak ki, melyben megakadna az esetlegesen leszakadó szán. A polgári változatokon nem alkalmazták ezt a módosítást.

Szerkezet

Ezekután néhány szót a fegyver szerkezetéről. Tulajdonképpen meglehetősen hagyományos, DA/SA öntöltő pisztoly, ütőszegbiztosítóval, mely megakadályozza, hogy kakasra/csőtorkolatra eséskor elsüljön a fegyver. A kézi szánbiztosító-fesztelenítő kétkezes. A fegyvernek tárbiztosítása nincs, tehát kivett tárral is képes lövések leadására.

Technikai adatok
Beretta M92FS

kaliber: 9mm Parabellum
hossz: 217 mm
magasság: 137 mm
teljes szélesség: 38 mm
üres tömeg: 975 gr
csőhossz: 125 mm
tárkapacitás: 15 db

Az alkalmazott nagy teljesítményű lőszer megkívánja a reteszelt zárszerkezetet, mely esetünkben megegyezik a Walther P38 mozgó reteszelőtestes, (falling block) rövid csőhátrasiklásos szerkezetével. A fenti reteszelésnek köszönhetően nincs szükség a cső tetején kiképzett reteszelőbordákra és az azt körülvevő teljesen zárt szánra, mint a Browning-féle zárolásoknál. Ezért teljesen nyitott az M92 szánja, minek köszönhetően jórészt kizárhatóak a hüvely ürítéséből származó elakadások. Azonban az igen nagy erőhatásnak kitett reteszelőtest az a fődarab, mely először tönkremegy a fegyverben. A fegyver szétszedése könnyű az erre a célra szolgáló kar elfordítása (és persze a töltetlenség ellenőrzése!!!) után. Az alapkivitel feketeszínű, Brunitonnak nevezett matt felületkezeléssel, kemény műanyagmarkolattal , mely a fegyver többi részével összehasonlítva elég igénytelen. Létezik diófamarkolattal és nikkelezett, illetve rozsdamentes acél kivitelben is, ez utóbbit azonban csak Olaszországban gyártják.

A fegyver irányzékai fixek. A pisztoly bár alumíniumtokos, de 5"-os csöve van, és töltve több mint egy kilogramm a tömege, így rejtett viselésre meglehetősen alkalmatlan. (Persze a filmekben könnyű alsógatyából előrántani.) Tipikus hadi- vagy rendőrségi pisztoly, így rengeteg rendőri szervezet rendszeresítette az USA-ban és szerte a világon, például a francia csendőrség is.