Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Új DVD-szabvány született

2002.02.19. 16:08
A következő generációs DVD-k korában egyetlen lemezre felfér majd a Keresztapa-trilógia, amit hamarosan követ majd a teljes Star Wars szett, szintén egy lemezen.
Rengetegsok lexikon fér rá
Kilenc multinacionális konszern állt össze a méltán sikeres DVD következő, mintegy hatszor nagyobb kapacitású változatának szabványosítására. A Blu-ray lemezek a jelenlegi rétegenkénti 4,7GB helyett 27GB adatot bírnak tárolni, azaz filmre átszámítva, 133 perc helyett 13 óra fér az új DVD-kre.

Szabványháború helyett összefogás

Az új szabványt közösen dolgozta ki a Hitachi, az LG, a Matsushita, a Pioneer, a Philips, a Samsung, a Sharp, a Sony és a Thomson, hogy végre eltűnjön a vásárlók életét megkeserítő, 70-es évek óta tartó szabványháború.

Egyre több család szerez be otthonra video helyett DVD-lejátszót, a következő lépés pedig a várakozások szerint az asztali DVD-felvevők térhódítása lesz. A digitális televízió (HDTV) műsorainak rögzítéséhez pedig szükség lesz a megnövelt tárkapacitásra, ezekből az adásokból ugyanis a 27GB-ra is csak két óra fog felférni.

Kék fény

A Blu-ray lemezek a kék lézerről kapták nevüket. A vörös lézert leváltó technológia jóval nagyobb sűrűségben képes jeleket préselni a hagyományosan 12 centiméter átmérőjű korongokra. A Blu-ray lemezek természetes evolúciója lesz az egyrétegű, 30GB-os lemez, majd a kétrétegű 50GB adatot felhalmozó változat.

A rövidsugarú ibolyakék lézer egy 0,1 milliméter vastagságú optikai hordozólemezen keresztül olvassák be a 0,32um sűrűséggel rögzített jeleket, így a hagyományos DVD-khez képest csökkent a rázkódásból adodó leakadás veszélye. A Blu-ray lemezek MPEG-2 Transport Stream video- és hangtömörítési szabványt használnak, emellett egyéni azonosítót kapnak magasfokú másolásvédelmi funkcióként.

A technológiát néhány hónapon belül kezdi licencelni a konzorcium, boltokba azonban egy éven belül biztosan nem kerül. A meglévő lejátszók a lecserélt lézer miatt természetesen nem fogják olvasni az új lemezeket.