Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

CES 2004: Mindenféle lapos dolgok

2004.01.13. 16:22
A Las Vegasban megtartott Consumer Electronics Show kiállításon bemutatott termékek azt sugallják: a gyártók szerint modern világunkban az a legfontosabb, hogy az emberek bárhol és bármikor elérhessék kedvenc tévéműsorukat, mozifilmjeiket és zenéiket, valamint az internetet. A dologban persze lehet valami, hiszen a szórakoztató elektronikai kiállítás legnépszerűbb termékei - az óriás plazmatévék mellett - a hordozható médiaközpontok és a tenyérnyi zseblejátszók voltak.
Tekintse meg képeinket!
Bár néhány gyártó konzervatív eszközökkel, például méretnöveléssel próbálja lenyűgözni a gazdag vásárlókat - kitűnő példa erre a Samsung kétméteres plazmatévéje -, mások szokatlan újításokkal akarják megfőzni a vásárlókat: a BenQ lecsatolható webkamerával kombinált monitorral rukkolt elő, a Seiko Epson pedig nyomtatót épített az egyik LCD tévéjébe, így a memóriakártyáról betöltött képek azonnal kinyomtathatók.

A legújabb tévékészülékek egyébként százszázalékosan támogatják a lakás rendszeres átrendezését, a legtöbbjük ugyanis beépített Wi-Fi csatlakozóval rendelkezik. A hálózati elérés azonban semmit sem ér, ha nincs a közelben legalább egy Windows Media Center, amelyről a tévé filmeket, fotókat, zenéket és weboldalak tud letölteni. A CES-en a számítógépgyártók közül a HP és a Gateway, az elektronikai cégek közül a Philips mutatott be ilyen tévékészüléket.

A Sony egy lépéssel a többi gyártó előtt jár, hiszen nem csak a lakáson belül ígér teljes mobilitást a vásárlóknak: a LocationFree koncepcióra épülő hordozható médiaközpontokkal az Egyesült Államok területén bárhol lehet majd tévézni, videózni és internetezni. A laptop méretű lejátszó lecsatolható érintőképernyője kétcsatornás Wi-Fi elérésen keresztül kommunikál a főegységgel, amelynek harminc méter a hatótávolsága.

Lapított térhatás

Lapos tévéhez természetesen lapos hangszóró dukál, hiszen a falhoz simuló képernyő mellett hülyén néznek ki az ormótlan hangládák. LCD kijelző melllé tökéletes választás lehet a Yamaha Acoustic Projector hangrendszer, amely látszólag egyetlen lapos hangszóróból áll, mégis tökéletes térhatású hangot bocsát ki magából, a szürke fedőanyag mögött ugyanis ötvenhat kis hangszóró lapul.

Szórakozás kicsiben

Klikk a képre!
Bár két évvel ezelőtt még újdonságnak számított az Apple Computer merevlemezes iPod zenelejátszója, ma már több tucat vállalat gyárt hasonló készüléket sőt, az újításairól híres Apple igencsak lemaradt a többiek mögött, hiszen sokan már mozizásra alkalmas hordozható lejátszókat is gyártanak.

Ilyen például a most bemutatott Samsung YH-999, amely 3,5 inches színes kijelzővel és húsz gigabájtos merevlemezzel lett fölszerelve. A tartalom kezeléséről a Microsoft Portable Media Center gondoskodik, amely ugyanúgy szinkronizálja az adatokat, mint a tenyérszámítógépeknél az ActiveSync: a számítógépre letöltött tévéműsorokat automatikusan áttölti a zsebvideóra, és a filmek méretét a tenyérnyi kijelzőhöz igazítja.

Konyha a weben

A konyha felszereléséről a Westinghouse gondoskodik a hálózatba köthető kávéfőzőjével, kenyérsütőjével és mikrójával. A gépeket vagy az interneten keresztül, vagy a felső konyhaszekrény aljára felszerelt iCEBOX központi egységgel lehet irányítani. A mikrohullámú sütő és a kenyérsütő a vonalkód leolvasása után automatikusan beállítja a sütőprogramot, a kávéfőző pedig szól, ha meg kell tölteni.