Lebegő kijelző és mindenféle mobilok

2003.03.12. 17:51
Szerdán nyílt meg Hannoverben a CeBIT informatikai és távközlési szakkiállítás. Bár idén a tavalyinál mintegy 20 százalékkal kevesebb, körülbelül nyolcezer cég képviselteti magát, a hangulat bizakodó. Az elemzők szerint sok közelmúltban fejlesztett technológia most ért el arra a szintre, hogy a nagyközönség körében is népszerűségre számíthat.
Lapunk az első napon bemutatott újdonságok közül szemezgetett.

Mobilprocesszorok

Az Intel Corporation új, Intel Centrino elnevezésű, notebookokba szánt technológiáját mutatta be. A Centrino egy mobil processzorból, a hozzá tartozó lapkakészletekből (Intel 855) és 802.11 vezeték nélküli hálózati funkciókból áll. A processzor nagyobb teljesítményt és alacsonyabb áramfogyasztást tesz lehetővé hosszabb akkumulátoros használati idő mellett, mint a ma szokásos rendszerek. Már vannak a piacon Intel Centrino technológiára épülő notebookok, áruk 1399 dollártól indul.

Az AMD is új mobilprocesszorokkal jelentkezett. A 12 darabos XP-M sorozat legkisebb tagja 1400, legnagyobb pedig 2600 MHz-es. Többek között az Epson Direct, a Fujitsu Siemens, a Sharp és a HP gyárt majd ilyen processzorokkal szerelt gépeket. Az AMD februárban kezdte szállítani a chipeket, a gyártók várhatóan még az év első felében kijönnek a notebookokkal.

Mobilok

A Siemens két új mobiltelefonját mutatta be. Az SL55 a Nokia 7650-eshez hasonló felépítésű, azaz a billentyűzet a kijelző mögé csúsztatható. A háromnormás készülék támogatja a GPRS-t, az MMS-t, 12 bites kijelzője van, és egy vakuval ellátott kamera is csatlakoztatható hozzá. A mobiltelefon májusban kerül a boltokba. Az M55 hasonló technikai jellemzőkkel bír, ezt júniustól lehet majd megvásárolni.

A CeBIT-en mutatkozik be a Motorola A760, a világ legelső Java és Linux kompatibilis mobiltelefonja is. Az A760 egy PDA szolgáltatásait is nyújtja, továbbá digitális kamerával, videólejátszóval, MP3 lejátszóval, kihangosítóval, fejlett üzenetkezelési funkciókkal és internet eléréssel rendelkezik és támogatja a Bluetooth vezetéknélküli technológiát. A most debütáló készülékek várhatóan 2003 végén kerülnek kereskedelmi forgalomba.

A Nokia most mutatta be kétkezes játékgép-telefonját, a 3300-ast, melyben Java-alapú játékok csakúgy helyet kaptak, mint az mp3/AAC lejátszó, sztereó FM rádió, digitális felvevő és egy hangszóró. A Nokia ezen kívül bemutatott egy digitális tollat, mellyel a felhasználó egyéni MMS üzeneteket is létrehozhat. A toll legfeljebb 100 darab A5 méretű színes képet vagy kézzel írt üzenetet képes tárolni, amelyeket USB kapcsolaton a PC-re, Bluetooth kapcsolaton pedig mobilra lehet elküldeni. A cégnek új terméke az autós telefon; a készülékről leválasztották a kijelzőt, amit így a műszerfalra lehet rögzíteni, a sofőr ezért telefonálás közben is az útra tud figyelni.

A SonyEricsson három új készülékkel és számos kiegészítővel jelent meg a nagyközönség előtt, amelyek a multimédiás alkalmazásokra helyezik a legnagyobb hangsúlyt. A vállalat a T310, T610 és Z1010 mobiltelefonokkal, illetve drótnélküli mp3-lejátszóval és fülhallgatóval jelent meg a ringben.

Lebegő kijelző és tolmácsgép

Az IBM számos újdonsággal, például egy valós idejű tolmácsgéppel jelentkezett. A Mastor (Multi-lingual Automatic Speech-to-Speech Translator) program egy rendszerbe kapcsolja a beszédfelismerést, a gépi fordítást és a beszéd outputot.

Az IBM már évekkel ezelőtt forgalomba hozott egy beszédfelismerő szoftvert, de egyes pontatlanságokat azóta sem sikerült kiküszöbölni. A hadaró beszéd vagy a háttérzaj miatt a hasonló hangzású szavak megkülönböztetése nem mindig volt tökéletes. Az IBM fejlesztői ezt a hibát azzal kerülték meg, hogy átálltak a szájról olvasás módszerére: az audiovizuális beszédfelismerő rendszer prototípusa már létezik. Beépített kamera figyeli a beszélő szájmozgását, és az ebből nyert információkkal támogatja a Via Voice beszédfelismerő szoftvert.

Az IBM érdekes újítása a "lebegő kijelző", amely torzítás nélkül vetíti ki a képernyő tartalmát a falra, az íróasztalra, vagy akár a padlóra. A kivetített kép touchscreen technológiával, vagyis érintéssel kezelhető. Ez azon az elven működik, hogy a képet egy kamera beszkenneli, és az így nyert adatokat egy e célra kifejlesztett speciális szoftver analizálja.

Új SuSE Linux

A SuSE szerdán a Linux 8.2-es változatával jelentkezett, ami a KDE 3.1 grafikus felülettel és kibővített biztonsági megoldásokkal rendelkezik, és az OpenOffice legújabb verzióját is tartalmazza. A beépített KOrganizer alkalmazással lehetőség nyílik az adatszinkronizációra a Microsoft's Exchange 2000 szerverekkel is. A SuSE Linux 8.2 április 14-től lesz letölthető a SuSE weboldaláról, és ekkor kerül az üzletekbe is.  • Tippek
  • Bankszámla