A képcső visszatér

2004.11.22. 10:30
A vékony kijelzők tömeges megjelenésekor még úgy tűnt, hogy a folyadékkristály és a plazma hamarosan kiszorítja a piacról a katódsugárcsövet, amitől a mai tévék olyan elviselhetetlenül nagyok, de a múlt század elején kifejlesztett technológiának sikerült megújulnia. Jövőre megjelenik a szupervékony katódsugárcső, amely állítólag olcsóbb és szebb, mint a konkurens megoldások.
A régi katódsugárcsöves technológia nem túl népszerű; bár olcsó, és a képminősége szinte utánozhatatlan, az emberek többsége vékony lcd vagy plazmatévére vágyik. A képcsöves tévék gyártói azonban jövőre megpróbálják (méretben) utolérni a konkurenciát, és a jelenleginél jóval karcsúbb képcsöves modelleket mutatnak be.

Eltérő méretek

Az LG és a Philips közös kijelzőgyártó részlege - amely egyébként azért jött létre, hogy a világ második legnagyobb lcd-gyártója legyen - korlátozott számban már most is készít vékony tévékbe szánt képcsöveket, és új készülékeik jövőre a boltok polcaira kerülnek. Siegfried Trinker, a vállalat igazgatója elmondta, hogy ezek a tévék először drágábbak lesznek a többi katódsugárcsövesnél, de az árak hamar lecsökkennek.

A Samsung Electronics harminc inch átmérőjű képcsöves tévéje tizenhat inch vastag, tehát jóval nagyobb, mint egy lcd tévé, viszont nagyjából akkora, mint a lapos tévékhez használt állványok. Magyarán nem foglal el nagyobb helyet a napplaiban, mint kisebb vetélytársai.

Mindenkinek jut

A most gyártott tévék kilencven százalékában még hatalmas katódsugárcső dolgozik, de a képcsöves tévéken meggazdagodott vállalatok is felismerték, hogy a továbbiakban nincs nagy esélyük a növekedésre. Néhány nagy gyártó már teljesen kivonult erről a piacról, hogy minden erejével az új technológiára koncentrálhasson. Bár a lapos kijelzők még csak a piac öt százalékát szerezték meg, a hatalmas haszonkulcs nagyon vonzza a gyártókat.

Az új képernyők elsősorban vékonyságukkal és hatalmas képátlójukkal hívták fel magukra a vásárlók figyelmét, és jövőre ezeket az extrákat már azok is megkaphatják, akiknek nem telik plazma- vagy lcd kijelzőre, hiszen a lapos képcsöves tévé ezeknél jóval olcsóbb lesz.

Lassan távozik

A katódsugárcsövet nem könnyű lerázni, és még négy év múlva is a piac hetven százalékáért lesz felelős, mondta el a Cnetnek Riddhi Patel, az iSupply piackutató szakértője. Előrejelzései szerint az lcd részesedése 2008-ban már tizennyolc százalék lesz, miközben a televíziók piaca évi 168 millió darabról körülbelül kétszázmillióra nő.  • Hírek
  • Személyi kölcsön