Megjelent a Nintendo konzolja

2001.11.19. 15:22
Alig három nappal a parasztvakító amerikai Xbox-premier után a Nintendo is piacra dobta GameCube konzolját a környéken, amely 100 dollárral és másfél évtizedes gamer-tapasztalattal vág alá a konkurenciának.
Nintendo GameCube
A Nintendo vasárnap Amerikában is bemutatta GameCube konzolját, amely elemzők szerint a hangos Xbox-bemutató ellenére is jó eséllyel indul a karácsonyi versenyben. A 199 dolláros árával a konkurens Sony PlayStation 2-nél és a Microsoft Xbox-nál 100 dollárral közelebb van a vásárlók pénztárcájához.

A szakértők azt is megállapították, az Xbox és a GameCube nem igazán konkurenciái egymásnak, hiszen a két gép különböző célcsoportnak készült. Míg a GameCube-ot főleg a 6-14 éveseknek szánják, az Xbox célközönsége fiatal felnőttekből áll. A Nintendo lojális tábora amúgy is ragaszkodik kedvenceihez, köztük Mario testvéréhez, Luigihez és az elmaradhatatlan Pokemon-szériához.

Mutasd a konzolod!

A fiatalabb korosztály körében a GameBoy-tól eredeztetve stabilan kaszáló Nintendo a jelek szerint képes megtartani felcseperedett táborát is, akik huszonévesen is rendre a megszokott karakterek után mennek az üzletekben. A tét nem sovány, a Gartner elemzői szerint a konzolpiac jövőre 41 százalékkal bővülhet.

A japán játékbirodalom a novemberi premierre 700 ezer GameCube-ot ígért Amerikának, további 400 ezret még az év végéig, amivel megütheti a Microsoft 1-1,5 milliósra tervezett, de inkább egymilliósra várt eladásait. Ennek ellenére a karácsonyi roham miatt várhatóan mindkét gépet hiánycikkre vásárolják napokon belül, és ezzel megugorhat a PlayStation 2-őt választó vásárlók száma is.

Kicsi, de erős

Lojális táborra épít
Az összes konzol közül a legkisebb GameCube felülről fogadja az optikai lemezeket, négy kontrollert képes kezelni, két Digicard memória bővítőhellyel, hagyományos audio-, tévé- és digitális HDTV-kimenetekkel rendelkezik. Hálózati csatolóból kapott egy gyors soros portot, egy 56K-s modemet vagy kábelmodemet kezelő csatolót és egy plusz bővítőhelyet. Versenytársaitól egyedül a DVD-ben marad el első ránésésre, speciális optikai meghajtója ugyanis nem kezeli a nagy tárkapacitású lemezeket és így a filmeket sem.

A GameCube 0,18 mikronos IBM gyártmányú Gekko kódnevű processzora 485MHz-en fut, amely azonban a való világban semmivel sem nyújt halványabb teljesítményt az Xbox 700MHz-es Intel Celeron processzoránál. A PowerPC-kben alkalmazott chip 400MHz-es változata tesztek alapján közel azonos teljesítményt nyújt, mint a 700MHz-es vagy jobb Intel-processzorok.

A Nintendo-konzol 24MB nagysebességű 1T-SRAM és 16MB hagyományos DRAM memóriát tartalmaz. A gép grafikus vezérlőjét az ArtX skiccelte fel, az ATI által azóta felvásárolt vállalat Flipper nevű GPU-ja 3,1 MB 1T-SRAM memóriát tartalmaz magán a chipen gyorsítótárként és 162MHz-en ketyeg. A vélemények szokás szerint megoszlanak a processzor képességeiről, de egyes fejlesztők szerint akár 20 millió poligon feldolgozását is elbírja másodpercenként, az S3 tömörítő eljárásával 6:1 arányban préseli össze a textúrákat, amelyekből objektumonként nyolcat tud megjeleníteni, kétszer annyit, mint az Xbox.

Ez a harc lesz a végső?

A GameCube Japánban szeptemberben került a játékosok kezei közé, így a mostani amerikai bemutatóra már készen kapható a mászkálós Mario sorozat aktuális darabja a Luigi's Mansion, a stratégiai Pikmin, a mindenvivő Tony Hawk's Pro Skater 3, a Star Wars Rogue Squadron 2 és nyolc másik játék. Van miért aggódniuk tehát a bőségtől zavarodott amerikai szülőknek. Európában a karácsony lazább lesz, hiszen az Xbox hivatalosan csak jövő márciusban, a GameCube pedig valamikor 2002-ben jelenik meg.  • Hírek
  • Személyi kölcsön