Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

A DirecTV is lecsapott

2001.01.29. 22:28
Rossz idők járnak a kalózkártyákkal ügyködő televíziónézőkre. A múlt heti spanyolországi eset után a DirecTV, Amerika egyik legnagyobb műholdas szolgáltatója elégelte meg a ,,műsorlopást", és támadást indított, nem is sikertelenül. Egyes becslések szerint több ezer illegálisan átprogramozott kártya dekkolt a műsortolvaj nézők készülékeiben.
A múlt heti spanyol esettel ellentéten a DirecTV támadása kissé összefogottabb volt, a kalózkártyák pedig végleg használhatatlanná váltak, ellentétben európai társaikkal. A DirecTV-nek már eddig is sok gondja volt a kalózokkal, főleg a kanadaiakkal gyűlt meg a baja. A DirecTV ugyanis Kanadában hivatalosan nem szolgáltathat, így ott a feltört kártyák árusítása sem törvénybe ütköző, a határon áthozni pedig nem nagy dolog.

DirectTV dekóder
A támadás vasárnap érte a kártya felhasználóit, természetesen a legális, szorgalmasan fizető felhasználóknak nem esett különösebb bántódásuk. A háború már régóta tart: a támadás a 1996 és 1999 között forgalmazott H-típusú kártyákat érte, ami a kódtörők nagy kedvence volt, mivel igen könnyű volt feltörni, a neten lapok tucatjai foglalkoztak a témával. A DirectTV hálózata lehetővé teszi, hogy újraprogramozza a kártyákat a set top készülékeken keresztül. Ezt a lehetőséget a cég arra használta, hogy a kalózkártyákat egyszerűen tönkretegye, egy a műholdról érkező jelbe kódolt programmal. A hackerek válaszul írásvédetté tették a kártyát.

A DirecTV következő lépése még komolyabb volt: a hálózat segítségével elkezdték újraprogramozni a set topokat, amik kidobták magukból azokat a kártyákat, amelyeket nem lehetett rendszeresen frissíteni. Így a kalóznak két lehetősége maradt: vagy manuálisan frissíti a kártyát minden egyes alkalommal, vagy újra írhatóvá teszi. Mint kiderült mindkét eset fatális következményekkel járt. A DirecTV a támadást szintén elküldött programok segítségével hajtotta végre, de most már óvatosabban járt el. A szolgáltató az elküldött frissítésekbe csomagolta azt a programot, ami a kalózkártyákat elpusztította. Több hónapos munkával csempészték a felhasználókhoz, hogy végül egy csöndes vasárnap délután durrantsanak, lehetőleg valami brazil szappanopera utolsó része alatt.

A cég büszkeségének nincs határa, mivel a kalózkártyákra egy önismétlő, mindig újrainduló programot telepítettek, aminek következtében a kártya szépen elvan magában, ahelyett hogy hozzásegítene a napi nyáladaghoz. Már novemberben minden kalózkártyán ott figyelt a program, csak a jelre várva, ami valószínűleg Fernando és Esmeralda esküvői jelenete lehetett. Ezzel az akcióval a DirecTV lezárt egy korszakot: a H-típusú kártyákat ugyanis innentől nem lehet feltörni, a régiek, és persze legálisak még egy darabig aktívak maradnak, de helyettük már 1999 óta kapható a HU fantázianevű kártya, amit lényegesen nehezebb feltörni - bár nem lehetetlen.

A már kapható feltört HU kártyákra ugyanis semmilyen hatással nem volt a támadás, mint ahogyan azokra sem, akik számítógépükkel emulálták a kártyát.  • Vennék
  • Bankszámla