Piroska
-2 °C
5 °C

Jönnek az eldobható digitális kamerák

2003.07.29. 17:03
A Ritz Camera üzlethálózat bemutatott egy digitális kamerát, amelyet csak egyszer lehet használni, és körülbelül ugyanannyiba fog kerülni, mint a hagyományos, filmes változat.
A két megapixeles Dakota Digital olyan képfelbontást kínál, mint egy 45-60 ezer forintos digitális kamera, de nincsen LCD kijelzője és számítógépre sem csatlakoztatható. A felhasználók ráadásul csak az exponálás után törölhetik ki a képet, ha úgy gondolják, hogy nem sikerült jól, írta az USA Today.

Az egyszer használatos digitális kamerának azonban számos olyan előnye van, amellyel a filmes változatok nem tudnak versenyezni: az ügyfelek a készülék leadása után tizenöt perccel megkaphatják a képek nyomtatott és CD-re írt változatát, és elméletileg az sem kizárt, hogy már a boltból a hazaküldhetik a barátok e-mail címére a legjobb felvételeket.

Az LCD nem hiányozhat

Ez a piac az elmúlt években folyamatosan nőtt: a Photo Marketing Association International adatai szerint idén 214 millió eldobható kamerát fognak értékesíteni, míg 2002-ben még csak 198 millió kelt el. Mindez szomorú hír a filmgyártók számára, hiszen a többi filmes kamera iránti kereslet tavaly tizenöt százalékkal visszaesett, míg a digitális kamerából tavaly 36 százalékkal többet adtak el.

Chris Chute, az IDC piackutató cég elemzője úgy véli, hogy az eldobható digitális készülék gyártója, a Pure Digital jó irányba lépett, de még meg kell oldaniuk az LCD kijelző hiányát. Szerinte az emberek elsősorban azért vásárolnak digitális kamerát, mert azonnal láthatják a képeket.

David Ritz, a Ritz Camera Centers vezérigazgatója úgy véli, hogy aki eddig nem ódzkodott a digitális képalkotástól, az most, a tizenegy dolláros (2500 forint) kameráikkal ki fogja próbálni.