Digitális otthont ígér az Intel

2005.08.26. 11:15
Több funkciós multimédiás központot, porban és sárban működő számítógépet, egy feltöltéssel fél napig működő laptopot és jobb hangminőségű internetes telefonálást ígért a csipgyártó a fejlesztői fórumán, amelyet augusztus 23-25-én tartottak meg San Franciscóban.

Úgy látszik a csipgyártó még mindig komolyan gondolja, hogy a számítógépnek a nappaliban is van helye, és az elképzelését most azzal nyomatékosította, hogy legújabb multimédiás platformjának saját márkanevet adott. A Viiv nevet használó gépekben kétmagos processzor, speciális csipkészlet, tévékártya, 5.1-es hang és hálózati csatlakozó lesz, és mindegyikhez lesz távirányító, tehát az otthoni júzerek néhány ujjmozddulattal vezérelhetik számítógépüket, ugyanúgy mint a tévéjüket.

A Viiv gépek több feladatszálat kezelnek, azaz simán elképzelhető, hogy amíg a nappaliban apu meg anyu egy internetről letöltött romantikus filmet néz, addig a gyermekük a szobájában marslakókat gyilkol halomra, és persze mindhárman ugyanazt a gépet használják. A 2006 elején megjelenő Viiv platformon a Microsoft Windows Media Center Edition oprendszer fut majd, és egy szerverszoftver, amely úgy alakítja majd át a digitális tartalmakat, hogy azok más eszközökön is lejátszhatóak legyenek. Az Intel a szórakoztató-elektronikai gyártókkal együtt fejleszti ki azokat a szabványokat, amelyek lehetővé teszik a tartalmak biztonságos otthoni megosztását.

Eltűnhet a kábeldzsungel

Az eszközök összekapcsolását segíti majd a drótnélküli USB csatoló, az úgynevezett Wireless Universal Serial Bus (WUSB) is, amely az Intel szerint jövőre terjed el. Az új csatlakozót azért találták ki, hogy végre eltűnjenek a kábelek, de a felhasználók ugyanolyan könnyen köthessék össze az eszközeiket a számítógéppel, mint most az USB kábelt használva. A WUSB csatoló az Ultra-Wideband (UWB) drótnélküli szabványra épül, amelynek tíz méteres távolságban 110 megabájt per másodperces adatátviteli sebességet nyújt, három méteren azonban már majdnem fél gigabájtnyi adatot megmozgat másodpercenként, azaz nagyon gyors.

A számítógépek közötti drótnélküli hálózatok továbbfejlesztésébe a Cisco is beszállt az Intel mellé: olyan szoftvert készítenek, amellyel a laptopok könnyen megtalálják a wifi elérési pontokat, és a hálózaton megbízhatóbban működnek majd az internetes telefonok. Ezen utóbbit az egyik legnépszerűbb internetes telefonszolgáltató, a Skype is támogatja, és segít az Intelnek, hogy a kliense jobban működjön a többmagos processzorokon.

Nagyobb teljesítményű akkumulátorokat is fejleszt az Intel: a cég laboratóriumában már vannak olyan cellák, amelyek tizenkét órán át elegendő árammal látják el a laptopokat, de a vállalat tervei szerint 2008-ban még csak a nyolc órán át üzemelő aksik jelennek meg. Az elmaradott országok pedig olyan gépet kapnak, amely egy autó akkmulátoráról is működtethető, jól bírja a meleget és a port, illetve van benne egy csótányszűrő a rendszerre támadó bugok ellen.  • Hírek
  • Csok