Kína az Intel mögött lohol

2005.07.28. 09:45
Egyelőre nem szorítja ki a piacról az amerikai gyártmányú processzorokat a kínai fejlesztésű Godson 2, de a csip valószínűleg már a globális piacon is megjelenik, állítja az Instat piacelemző cég.

Ha nincs idő saját termék kifejlesztésére, érdemes másolni. Kínában ez bevett gyakorlat, és a processzorgyártói olyan ügyesen csinálják, hogy iparági elemzők szerint az ország hamarosan felzárkózhat az amerikai élmezőnyhöz. Legfrissebb termékük a 64 bites Godson 2 csip, amely idén került a gyártósorokra; a lapka jelenleg 400 és 500 megahertzen fut, következő generációs változata azonban már 1 gigahertzes lesz, ami már egy olcsó asztali számítógépben is simán helytáll.

Bár teljesen új fejlesztésnek tűnik a Godson 2, valójában nagyon hasonlít a MIPS R 10000 nevű csipre, amelyet éppen tíz évvel ezelőtt dobtak piacra, írta a Register informatikai szaklap. A kínai csip csupán 95 százalékban kompatibilis a MIPS architektúrával, a fejlesztők ugyanis szándékosan kihagytak belőle néhány szabadalmaztatott utasítást, hátha így elkerülhetik a jogi vitákat.

A Godson 2 mostani változata nem fenyegeti a vezető processzorgyártók piaci pozícióját, mivel a csipet készítő BLX IC Design eléggé elavult, 180 nanométeres gyártási technológiát használ, míg a legújabb Pentium és AMD processzorok már 90 nanométeresek, és a gyártók hamarosan 65 nanométerre állnak át. Elemzők szerint Kína most legalább két generációval le van maradva Amerika mögött, és körülbelül öt év alatt zárkózhat föl.

Komoly előrelépés ugyanakkor, hogy az eddig csak Kínában tevékenykedő BLX IC más országok piacain is megjelenne. Persze a mostani csipet nem komolyabb asztali számítógépekbe, hanem vékony kliensekbe, ipari műszerekbe, autókba és dvd-lejátszókba szánják, állítja a Tom's Hardver nevű it-lap.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön