Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Felszállt az első rendőrségi kémrobot

2007.05.23. 10:40
Bevetésre kész az első rendőrségi robothelikopter, amellyel tüntető vandálokat, közlekedési dugókat és lángoló épületeket kapnak majd lencsevégre.

Laboratóriumokban évek óta kísérleteznek a miniatűr repülő robotokkal, amelyek különféle veszélyes szituációkban emberélet kockáztatása nélkül – vagy azt megelőzően – felmérhetnék a terepet parányi beépített kamerájukkal. Néhány haszontalan tenyérnyi játékszert bemutattak már, most azonban előkerült egy működőképes megoldás, amelyet a brit rendőrség júniusban elkezd tesztelni.

A pilóta nélküli kémhelikopter némán közlekedik, és akár éjjel látó kamerákkal is felszerelhető, így sötétedés után is ki lehet küldeni járőrözni. A fényképeket és videókat a rendőrőrs központi irányítószobájába vagy a helyszín közelében cirkáló járőröknek is el tudja küldeni. Ez utóbbi különösen hasznos lehet, ha forró nyomon keresnek egy elkövetőt, aki lehet, hogy a szomszédos utcában rohan eszeveszettül, ezt viszont a földhöz ragadt rendőrök aligha láthatják. (Nézzék meg a Merseyside-i rendőrség weboldalán lévő videót a minihelikopterről!)


Repülő kamera

Irányítása is kétféle lehet: vagy a központban megadott gps-koordinátákat követi, vagy pedig a távirányítót nyomkodó rendőr utasításait.

Az egy méter átmérőjű helikopter súlyáról nem adtak meg pontos adatot, csupán annyit árultak el, hogy könnyebb, mint egy zsák cukor. Nagyon vicces, nyilván csak akkor igaz, ha nem választunk túl nagy zsákot. A szerkezet egyébként olyan parányi, hogy semmilyen repülési szakhatóságnál nem kellett engedélyeztetni, gyakorlatilag játéknak minősül. A kütyü ötszáz méteres magasságból elég jó fényképeket tud készíteni, és a rendőrök valószínűleg nem azzal múlatják majd az idejüket, hogy ki tud szebb panorámaképet készíteni. A tüntetéseken könnyűszerrel készítenek majd bizonyító fotósorozatot a legvadabb vandálokról, megfigyelhetik a közlekedési dugókat, sőt még a tűzoltók munkáját is segíthetik, amikor lángoló magas épületből kell túlélőket kimenteni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!