Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Lejátszhatatlan a megcsipelt dvd

2007.05.15. 16:00
Rádiós csipeket építenek az optikai lemezekbe, így azok aktiválás nélkül lejátszhatatlanok. A fejlesztő az új technológia bevezetéséről tárgyal a hollywoodi stúdiókkal.

Bármilyen hihetetlenül hangzik, egy gombostűfejnél kisebb elektronikus csippel teljesen használhatatlanná lehet tenni az optikai lemezeket. A lopásgátló működése roppant egyszerű, egy vékony borítás eltakarja a dvd lejátszásához kulcsfontosságú információkat, de amikor a kasszánál aktiválják a lemezt, a lemezbe épített RFID csip elektromos jelet küld a borításra, amely ettől átlátszóvá válik.

A rádiófrekvenciás azonosító csipet a hollandiai központú NXP Semiconductors gyártja, az aktiválási technológiát pedig az amerikai Kestrel Wireless mérnökei találták ki. A két cég abban reménykedik, hogy az új módszerrel teljesen megakadályozhatják a bolti lopásokat, hiszen a nem aktivált dvd teljesen értéktelen. Már tárgyalnak a hollywoodi stúdiókkal.

A technológia később megjelenhet az mp3-lejátszókban, tévékben, memóriakártyákban és bármilyen más elektronikai eszközben is. Az NXP szerint így a boltokban nem lesz szükség drága biztonsági berendezésekre, és semmit sem kell majd vitrinekbe zárni, tehát a vásárlás – elméletileg - nem lesz olyan macerás, mint eddig.

Nem végső megoldás

Könnyen elképzelhető azonban, hogy az új technológia csak még több gondot okoz majd. Kérdéses, hogy mennyire sérülékeny a csip, és hogy mit tehet a vásárló, ha valamiért nem lehet aktiválni a korongot. Sok kellemetlenséget okozna, ha véletlenül egy egész raklapnyi dvd hibás lenne, és emiatt a vásárló addig járhatna vissza a boltba cseretermékért, amíg a teljes szállítmány át nem megy a kezei között.

Gondot okozhat az RFID technológia használata is, egyes fogyasztóvédő csoportok ugyanis aggódnak amiatt, hogy az azonosító kódokat és a vásárláskor használt bankkártya adatait összekötve a cégek mindent megtudhatnak vásárlási szokásainkról. Ráadásul a csip nem nyújt tökéletes védelmet, hiszen csak idő kérdése, hogy egy ügyes hekker mikor töri majd fel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?