Tekla
9 °C
20 °C

Lejátszhatatlan a megcsipelt dvd

2007.05.15. 16:00
Rádiós csipeket építenek az optikai lemezekbe, így azok aktiválás nélkül lejátszhatatlanok. A fejlesztő az új technológia bevezetéséről tárgyal a hollywoodi stúdiókkal.

Bármilyen hihetetlenül hangzik, egy gombostűfejnél kisebb elektronikus csippel teljesen használhatatlanná lehet tenni az optikai lemezeket. A lopásgátló működése roppant egyszerű, egy vékony borítás eltakarja a dvd lejátszásához kulcsfontosságú információkat, de amikor a kasszánál aktiválják a lemezt, a lemezbe épített RFID csip elektromos jelet küld a borításra, amely ettől átlátszóvá válik.

A rádiófrekvenciás azonosító csipet a hollandiai központú NXP Semiconductors gyártja, az aktiválási technológiát pedig az amerikai Kestrel Wireless mérnökei találták ki. A két cég abban reménykedik, hogy az új módszerrel teljesen megakadályozhatják a bolti lopásokat, hiszen a nem aktivált dvd teljesen értéktelen. Már tárgyalnak a hollywoodi stúdiókkal.

A technológia később megjelenhet az mp3-lejátszókban, tévékben, memóriakártyákban és bármilyen más elektronikai eszközben is. Az NXP szerint így a boltokban nem lesz szükség drága biztonsági berendezésekre, és semmit sem kell majd vitrinekbe zárni, tehát a vásárlás – elméletileg - nem lesz olyan macerás, mint eddig.

Nem végső megoldás

Könnyen elképzelhető azonban, hogy az új technológia csak még több gondot okoz majd. Kérdéses, hogy mennyire sérülékeny a csip, és hogy mit tehet a vásárló, ha valamiért nem lehet aktiválni a korongot. Sok kellemetlenséget okozna, ha véletlenül egy egész raklapnyi dvd hibás lenne, és emiatt a vásárló addig járhatna vissza a boltba cseretermékért, amíg a teljes szállítmány át nem megy a kezei között.

Gondot okozhat az RFID technológia használata is, egyes fogyasztóvédő csoportok ugyanis aggódnak amiatt, hogy az azonosító kódokat és a vásárláskor használt bankkártya adatait összekötve a cégek mindent megtudhatnak vásárlási szokásainkról. Ráadásul a csip nem nyújt tökéletes védelmet, hiszen csak idő kérdése, hogy egy ügyes hekker mikor töri majd fel.