16:00, December 03.
Hollandia 0
Egyesült Államok 0
Kalifa Nemzetközi Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 03.
Argentína 0
Ausztrália 0

Könyvtár helyett eKönyv

2000.03.24. 22:51
A technológia rohamléptekkel halad afelé, hogy újraalkossa a valós kultúra egyik utolsó erős médiumát a könyvet. Amikor elkészül, az e-könyv minden szempontból nagyon hasonlít majd egy nyomtatott könyvhöz, azt az egyet kivéve, hogy több száz kötetnyi adatot tartalmaz majd.

Rocket eBook
1. Akkor látszik igazán, hogy mekkora technológiai csúcsteljesítmény egy könyv, amikor felül akarjuk múlni. A könyv, mint színes, szagos és rendkívül kényelmes tárgy, rendkívül alkalmas arra, hogy megnyugtassa az embert - a számítógép és más elektronikus kütyük viszont rendkívül alkalmasak arra, hogy felizgassák az embert, és az nem kis vehiculum imago.

A könyv kevés ismert hátrányainak egyike a súly. (Nagyon megérzi ezt az ember például egy költözködés során.) Az emberiség tudása kétévente duplázódik, ezzel egyenesen arányos az erdőpusztítás. Talán ez az egy érv elegendő ahhoz, hogy az e-könyv karriert csináljon, akkor is ha sokkal bénább nyomtatott elődjénél.

A tényszerűség mezejére lépve: azok a fehérköpenyes, szemüveges, tehetséges, jóltáplált, és különben ilyen-olyan emberek, akik azon dolgoznak, hogy a megálmodott technológia valósággá váljon, legalább három irányból törik az utat az igazi e-könyv felé: a hardver, a szoftver, és a tartalom felől.

2. Az amerikai piacon 1998 óta két e-book kapható. Ezek voltaképpen a szövegformázásra és tárolásra kihegyezett könnyített palmtopok.

A NuvoMedia Rocket eBookja a kisebbik: 627 gramm. 4MB memória 4000 oldalt tud tárolni - ez miheztartás végett tíz regény -, de a gép 32 megáig bővíthető.

A Softbook Reader
A SoftBook Press Softbook Readerje a nagyobbik, mérete az A4-hez közelít, súlya 1315 gramm. A memóriája a Rocket eBookal azonos mutatókkal bír. Az e-bookok ára hatszáz dollártól indul (mondjuk száz nyomtatott könyv), az akku a gyár szerint harminc óra felhőtlen olvasást biztosít.

Európában jelenleg egy e-book sem kapható. Az e-book történelemhez hozzátartozik, hogy éppen a piaci bevezetés küszöbén vásárolta fel a NuvoMediát és a SoftBook Presst a Gemstar International nevű videomagnógyár, így a dolog elmaradt.

Mi, európaiak azért mégsem fogunk hülyén meghalni. Az igéretek szerint nyár végén a francia Cytale saját fejlesztésű e-bookkal lép a piacra. A Cybook névre keresztelt eszközt az előzetes információk szerint színes kijelzővel és belső modemmel gyártják majd.

A Cybookot Párizsban mutatták be a huszadik Salon du Livre-n, a francia könyvvásáron. A héten zárult vásáron Le Village eBook néven négyszáz négyzetméteres különstandon állítottak ki az e-book technológia legújabb fejleményeit. A Village-ban kiállított a Xerox, a Microsoft, és az Adobe, amely a 00h00.com-mal közösen szponzorálta meg a stand létrehozását.

Cytale Cybook
A Cybookot ráadásul még Lionel Jospin francia miniszterelnök is megbólogatta, amikor pénteken váratlanul meglátogatta a vásárt.

A francia kiadók ennek ellenére, nem kaptak pánikrohamot az e-bookok láttán, sőt a zeneműkiadók és a digitális zene közötti konfliktus tanulságait szem előtt tartva még csak nem is tervezik, hogy az elektronikus szöveg térhódítása miatt aggódjanak. "Három éve úgy volt, hogy a CD-ROM mindent lenyom. Tavaly úgy volt, hogy az internet teszi ugyanezt. Most az e-Book-ról beszélnek, szóval igazán nem tudom." - mondta Serge Eyrolles a Francia Kiadók Szövetségének elnöke.

Elektronikus papír

Az e-paper ötlete a hetvenes évek elején vetődött fel a Xerox Palo Altói Fejlesztőlaboratóriumában (PARC). Az elektronikus papír működésének alapja a "gyricon. Ez lényegében két átlátszó réteg között, mikroszkopikus gömbökből áll. A gömbök két féltekéje különböző színű (fekete-fehér), állásuk pedig elektromos töltésüktől függ. Az elektronikus papírt az utóbbi években a Xerox a 3M-mel közösen fejlesztette. Az elkézelések szerint egyszerű hordozható eszközökkel lehetne őket használni, amelyek egyszerre funkcionálnának nyomtatóként és scannerként. Az elektronikus papír egy speciális nyomtatóval egybeépítve helyettesíthetné a hely- és energiaigényesebb lcd monitorokat, az elektronikus könyvekben. Az e-papírt legalább ezerszer lehet újrahasználni.

A PARC

A konkurrens e-papír úgy született, hogy rendkívül nehéz volt két színű mikroszkopikus golyókat előállítani: a hibás munkafolyamat eredménye több kiló egyszínű golyó volt. Ez az elektronikus papír azon az elven működik, hogy a két átlátszó réteg között sötét festék van, amelyben világos golyók úsznak, amelyek a feszültség hatására vagy a látható felületen helyezkednek el, vagy a festék alá süllyednek. Ezt a technológiát az MIT-n fejlesztették, de miután a kutatást végző diákokat kirugták, az általuk alapított E-Ink fejlesztette tovább, többek között az IBM támogatásával.

E-Ink

3. A fejlesztés másik iránya olyan szoftver és a digitális szabvány létrehozása, amelynek segítségével a begépelt szöveg vizuális hatása közelít a nyomtatott szövegéhez, szóval hogy valahogy normálisan nézzen ki.

A NetLibrary és a Glassbook (ez a cég majd Stephen King aktuális kisregényével kapcsolatban bukkan fel újra) olyan ingyen letölthető programokat készítettek, amelyektől a képernyőn megjelenő szöveg könyvszerű hatást kelt. A PeanutPress még erre is rátett egy lapáttal: az ő szoftverükkel a Palmtop is könyszerű hatást kelt a szöveg (akkor már mondhatjuk, hogy e-bookot tartunk a kezünkben).

Ezek a programok PDF formátumú szövegekkel dolgoznak. A PDF (Portable Data Format) az Adobe által fejlesztett szabvány, ezért az előbb említettek közé sorolhatjuk az Adobe Acrobatját.

A PDF egyébként erősen ott van az Open eBook kezdeményezés által jóváhagyható szabványok között. Az Open eBook egy olyan munkacsoport, amelyben a vezető technológiai szervezetek és vállalatok igyekeznek kidolgozni a jövő elektronikus könyveiben alkalmazandó adatszabványt. A muka idén januárban kezdődött el - a fejlesztés az XML-ből (eXtended Markup Language) ki. Lényeges szempont lesz, hogy a szöveg védhető legyen illetéktelen másolás ellen. A Glassbook például kifejezetten sikeres másolásvédő kódolást dolgozott ki. (Bár az is felmerült, hogy mi lenne, ha a letöltött irodalmat nem lehetne letörölni az e-bookról.)

Az Open eBook kezdeményezés támogatói többek között: a Glassbook, a Bertelsmann, a Simon&Schuster, a Warner Books, az Adobe, a Lucent Technologies, a Microsoft, a Motorola, és a Nokia.

Az új standardhoz a hardvernek is fel kell majd nőnie, hiszen a jelenlegi palmtopokba épített processzoroknak túl nagy falat az XML.

4. Az elektronikus irodalmi kiadás még most kezd éledezni. Stephen King múlt héten kizárólag elektronikus formátumban kiadott regénye, tanulságokkal szolgált : a nagy rohamtól elérhetetlenekké válnak a szerverek. Nem lehet tehát kis bizniszre készülni.

Az interneten az irodalom külön utakat jár. Vegyük például Douglas Clegget, aki egy harmadik vonalbeli horror-író volt, amíg az interneten emelkedni nem kezdett szerencsecsillaga. Most öt nyomtatott kötet után interneten sorozatosítva publikált regényéért a kiadók öt számjegyű összegeket igérnek.

A Xeox e-papírja
Charlee Compo hasonló karriert futott be csak a nővérregegények terén. Charlee Compo hét regényre szerződött a Dark Star Publications-szel.

Emellett márciusban egy különös eljárással publikálják Mark Z. Danielewskiby A levelek háza című regényét. A 734 oldalas művet kilenc folytatásban teszik fel az internetre. Miután az utolsó rész is letölthetővé vált, az egész regény az író honlapjára vándorol, miközben a keménykötésű könyveket elkezdik kiszállítani a boltokba.

A másik nagyon igazi sikertörténet Carol Givneré. Givner az interneten indult. Rendkívül népszerű erotikus thrillereivel hat világhálón kiadott regény után elérte, hogy boltban is árusítják a műveit. Igaz, hogy csak CD-ROM-on, de legalább egyből John Grisham legújabb könyve mellett.

Az elektronikus irodalom tehát nagy jövő előtt áll. Példaként álljon, hogy a Microsoft 1999 októberében százezer dolláros díjat alapított a legjobb e-booknak. A díjat a Frankfurti könyvvásáron adják át.  • Hírek
  • Hírek