Olga, Liliána
22 °C
35 °C

Jönnek az elektronikus könyvek

2004.03.25. 14:33
Japánban már áprilistól kapható az elektronikus tintával működő könyv, amely a digitalizált kötetek megjelenítésére képes. A technológiát a Philips és az E Ink fejlesztette ki, de a Sony dobta piacra a készüléket, körülbelül nyolcvanezer forintos bevezető áron.
Néhány évvel ezelőtt sokan azt hitték, hogy az elektronikus könyv forradalmasítani fogja a könyvkiadást, hiszen a digitális könyvek forgalmazása és tárolása igen olcsó. A fogyasztók azonban a hardverek magas ára miatt nem érdeklődtek az ötlet iránt, és a forgalmazók leállították a digitalizált könyvek értékesítését. Ráadásul az első eszközök hamar lemerültek, és gondok voltak az olvashatósággal is.

Könyvtár a zsebben

A Sony e-könyve körülbelül feleakkora, mint egy nyomtatott könyv és tíz megabájt beépített memóriával rendelkezik, amely a vállalat szerint húsz könyv tárolására elegendő. A nyolcvanezer forintos eszköz memóriája Memory Stick kártyával bővíthető, és USB csatlakozón köthető össze a számítógéppel. A hat inches kijelző 800x600 képpont megjelenítésére képes.

Az e-könyv mikrokapszulákra épül, amelyekben töltésre érzékeny fehér chipek úszkálnak fekete tintában. A chipek az elektromos töltéstől függően vagy a kapszula felszínére, vagy az aljára kerülnek. A kép megjelenítéséhez nincs szükség háttérvilágításra, és a szín átállítása után a mikrokapszulák nem igényelnek több energiát, ezért az e-könyv sokkal kevesebb áramot fogyaszt, mint a hasonló méretű LCD-kijelzők. A Sony szerint négy AAA elemmel tízezer oldalt lehet betölteni.

A színeken dolgoznak

Az elektronikus tintát Európában jelenleg reptereken, vasútállomásokon és buszállomásokon használják, de a közeljövőben más digitális eszközben, például fordítógépekben, mobiltelefonokban és kéziszámítógépekben is megjelenhet. A vállalat szerint két éven belül elkészül a színes e-papír.