Márk
13 °C
28 °C

Elfogyott az első adag PS3

2006.11.13. 11:22
Még az első nap elfogyott a japán boltok polcairól az első százezer PlayStation 3. Ez persze nem lepett meg senkit, ha tízszer ekkora készlettel indul a forgalmazás, akkor sem maradt volna eladatlan játékgép.

Elfogyott az első százezer PlayStation 3. A kereskedés Japánban szombaton, helyi idő szerint reggel hétkor kezdődött, és estére már semmi sem maradt az első szállítmányból. A nagyobb boltok előtt ezrek várakoztak, sokan már csütörtökön megkezdték a sorban állást. A tömegek biztonságára rendőrök vigyáztak, de a Bic Camera áruházban azt is bemondták, megszakítják a kereskedést, ha valamilyen atrocitás történik. Nem történt.

Heti százezer

Az első hétvégén főleg úgy lehetett hozzájutni a játékgéphez, ha valaki előre megvásárolta azt, szombaton meg már csak a kifizetést bizonyító bont mutatta be. De sokszor még úgy sem. Volt olyan üzlet, ahol szombat reggel kellett jelentkezni a vásárlási igénnyel, ezután sorsolást rendeztek, és csak a szerencsés nyertesek vihettél el a konzolt. A kisebbik konfiguráció 420 dollárba, a nagyobbik 508 dollárba kerül Japánban, az Európai Unióban ezekért 550 és 660 dollárt kell majd fizetni.

A Sony úgy tervezi, hogy minden héten százezer játékgépet juttat el japán a kereskedésekbe, így december első hetére már négyszázezer eladott példányszámnál tarthatna a társaság. Ez a szám azért fontos, mert december másodikán dobja piacra a Nintendo a japán piacon a Wii-t, szintén négyszázezres darabszámmal. Az első hétvégén eladott százezer (más források szerint nyolcvanezer) PS3 szintén egy üzenet: a Microsoftnak egy év alatt ennyi Xbox 360-at sikerült értékesítenie Japánban.

Elmarad

Ezek a darabszámok viszont jelentősen elmaradnak a többéves gyakorlattól, a gyártóknak idén nem sikerült akkora indulókészletet felhalmozni, mint a korábbi premiereknél A Sony annak idején 650 ezer PS2-vel indította a kereskedést, a Nintendo 450 ezer GameCube-ot, 650 ezer Game Boy Advancedet és 500 ezer Nintendo DS-t tudott a nyitásra legyártani.

Mindenesetre a két cég szeretné behozni hatmilliós lemaradását a Microsoft Xbox 360-hoz képest, a következő hónapokban több millió PS3 meg Wii kerül a boltokba.

A Sony következő nagy dobása az amerikai premier lesz. November 17-én kerül a boltokba az első 400 ezer darab, ami szintén nem számít izmos tételnek. Aki lemarad, vagy csak nem akar sorban állni, az megvásárolhatja a gépet az eBayről. Az eladók november 17-i szállítást vállalnak (tehát még át sem vették a játékgépet), az aukciós oldalon 1000-1300 dollárért lehet hozzájutni a hatszáz dolláros játékgéphez.