Gyárfás
18 °C
35 °C

Minden iPod olcsóbb lett

2008.09.09. 20:02
Nagy forradalom nem volt az Apple kedd esti eseményén, de bemutattak mindent, amiről az elmúlt hetekben pletykált a sajtó. A legnagyobb sztár az új nano volt, de sokak álla leesett az iPhone-ra letölthető játékok láttán is.

Több nagy kérdés is volt az Apple kedd esti Let's Rock-névre keresztelt rendezvénye előtt. Lesznek új iPodok? Használhatóbb lesz az iPhone? Megreformálja a kaliforniai cég a laptopok irányítását? Milyen állapotban van Steve Jobs?

Az eseményről az Engadget, a Gizmodo és a magyar Appleblog is élőben közvetített, így választ kaptunk a legfontosabb kérdésekre. Kezdjük rögtön a vállalat vezetőjével: a szokásos fekete garbó, farmer, fehér sportcipő, de ugyanolyan sovány külső, mint a nyári WWDC-n, amikor Jobs a 3G-s iPhone-t mutatta be. A stílus, a rendezvény forgatókönyve viszont ugyanaz, mint 1997 óta, Jobs visszatérése óta mindig: először a számok ismertetésével kezdte a vezér.

Ezekből kiderült, hogy az Apple még nagyobb, még erősebb lett, twice as amazing, mondaná a vezető, ha nem egy vállalatról, hanem valamelyik új számítógépéről kéne beszélnie. Jobs elmondta, hogy 8,5 millió dal, 30 ezer tévéműsor, 2600 film és 3000 iPhone-alkalmazás tölthető le az iTunesról, az Apple online zeneáruházáról, aminek már 65 millió regisztrált tagja van. Ezek többsége meg költ is rendesen, ezzel az iTunes lett a legnagyobb zenebolt az Egyesült Államokban, lenyomta az olyan áruházláncokat is, mint a Wal-Mart.

Jobs az iPhone-ok és iPodok kezeléséért felelős szoftver új verzióját is bemutatta: a pletykáknak megfelelően itt az iTunes 8, benne a szintén megszellőztetett funkció, a Genius, ami a zenehallgatási szokásainknak megfelelően állítja össze a playlisteket. Így aztán nem kell órákig válogatnunk, ha klasszikusokat vagy modernebb, könnyebb dalokat akarunk hallgatni, a gép megteszi helyettünk, legalábbis ezt ígérte Jobs. Az iTunes-szal egyébként az online zeneboltot is segítségül hívhatjuk, ami a személyünknek megfelelő ajánlatokkal ostromol majd, de az Apple ígéretet tett arra, hogy a névtelenség megmarad, és nem fordítja zenehallgatási szokásainkat ellenünk a cég. A szolgáltatás és az iTunes 8-as már letölthető és kipróbálható.

A szoftver után jöttek az iPodok, amik 73,4 százalékos részesedésükkel továbbra is piacvezetők, a második helyezett a "többi gyártó" lett 15,4 százalékkal, a harmadik a Sandisk, 8,6 százalékkal, a Microsoft meg az előkelő negyedik helyig jutott a Zune-nal. Igaz, a vállalat 2,6 százalékos részesedésén inkább nevetett a közösség. Az iPodok 2001-es megjelenése óta 160 millió készüléket adott el az Apple.

De a változás nem maradhat el. Az alapmodell a pletykáknak megfelelően alig újult meg, csak olcsóbb lett, a 120 gigabájtos merevlemezzel szerelt classicot már 250 dollárért meg lehet vásárolni.

Sokkal izgalmasabb, hogy megújult a nano is, ami viszont azt mutatja, hogy az Apple sokkal kevésbé tudja titokban tartani terveit, mint korábban: az új lejátszó pont úgy néz ki, mint a kémfotókon, amik a napokban lepték el az internetet. Az új nano emlékeztet az első meg a második generációra, hosszú, szemben az egy éve bemutatkozott harmadik generációs kövérkével. Megörökölte viszont annak nagyobb kijelzőjét, ráadásul a negyedik nano is aláfeküdt az Apple legújabb őrületének, így ez lett a valaha gyártott legvékonyabb nano. Persze a típusnak már az első generációja is a dimenzióival hódított.

A készülék borítása több színben kapható alumínium, kijelzője, borítása hajlított, ráadásul néhány új funkcióval gazdagodott: átszabták a menürendszert, és mozgásérzékelőt raktak bele, így ha elforgatjuk, forog a kép is, ráadásul rángatással tudunk váltani a dalok között. Ilyesmi mondjuk már volt a konkurencia lejátszóiban is, és egy apró távirányítónál semmi sem lehet jobb, ettől még persze jó, hogy a nano okosabb lett,. Sőt, környezetbarát is, a készülék jelentős részben újra felhasználható anyagokból készült. Az ár nem változik, de a tárolókapacitás igen: 8 és 16 gigabájtos modellek lesznek a 4 és 8 gigabájtos helyett, ezek 150 és 200 dollárba kerülnek mától.

De nem maradt érintetlen az iPod Touch, az iPhone ikertestvére sem: az átdolgozott modellbe hangszóró és iTunes Store került (a menüre kattintva a lejátszó segítségével tudunk dalokat, alkalmazásokat letölteni az online boltból). Dolgoztak egy kicsit a felhasználói felületen és a Nike+ futórendszerrel is kompatibilis lett a lejátszó, úgyhogy mostantól a Touchtól is megtudhatjuk, milyen kiábrándítóan kevés kalóriát lehet elégetni 25-30 perc futással.

A eseményen bemutattak egy rakás alkalmazást is a készülékhez, ezek közül a Spore és a Need for Speed a legmegdöbbentőbb, utóbbit elnézve már értettük, mire gondolt John Carmack, a Doom alkotója, amikor azt mondta, hogy a Touch és az iPhone hardvere erősebb, mint a Nintendo DS-é és a Sony PSP-jé együtt.

A készülék mostantól három verzióban lesz kapható: a 8 gigabájtos az eddigi 300 helyett 229 dollárba, a 16-os 300-ba és az új 32 gigabájtos 400 dollárba kerül, és lényegében az eseménnyel egy időben elérhetővé is vált mindegyik.

De a pletykáknak megfelelően Jobs bemutatta az iPhone 2.1-es szoftverét is, ami elvileg egy rakás problémára megoldást kínál: hosszabb ideig bírja majd a készülék akkuja, kevesebbszer szakadnak meg a hívások, stabilabb lesz a mobil és gyorsabban kommunikál majd az iTunes-szal. A frissítés péntektől tölthetik le ingyenesen az iPhone-tulajdonosok.

Az esemény végén még színpadra lépett Jack Johnson a hawaii-születésű énekes, amit többen kikértek maguknak, aztán kikapcsolták a villanyokat, mindenki mehetett haza.