Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Minden iPod olcsóbb lett

2008.09.09. 20:02
Nagy forradalom nem volt az Apple kedd esti eseményén, de bemutattak mindent, amiről az elmúlt hetekben pletykált a sajtó. A legnagyobb sztár az új nano volt, de sokak álla leesett az iPhone-ra letölthető játékok láttán is.

Több nagy kérdés is volt az Apple kedd esti Let's Rock-névre keresztelt rendezvénye előtt. Lesznek új iPodok? Használhatóbb lesz az iPhone? Megreformálja a kaliforniai cég a laptopok irányítását? Milyen állapotban van Steve Jobs?

Az eseményről az Engadget, a Gizmodo és a magyar Appleblog is élőben közvetített, így választ kaptunk a legfontosabb kérdésekre. Kezdjük rögtön a vállalat vezetőjével: a szokásos fekete garbó, farmer, fehér sportcipő, de ugyanolyan sovány külső, mint a nyári WWDC-n, amikor Jobs a 3G-s iPhone-t mutatta be. A stílus, a rendezvény forgatókönyve viszont ugyanaz, mint 1997 óta, Jobs visszatérése óta mindig: először a számok ismertetésével kezdte a vezér.

Ezekből kiderült, hogy az Apple még nagyobb, még erősebb lett, twice as amazing, mondaná a vezető, ha nem egy vállalatról, hanem valamelyik új számítógépéről kéne beszélnie. Jobs elmondta, hogy 8,5 millió dal, 30 ezer tévéműsor, 2600 film és 3000 iPhone-alkalmazás tölthető le az iTunesról, az Apple online zeneáruházáról, aminek már 65 millió regisztrált tagja van. Ezek többsége meg költ is rendesen, ezzel az iTunes lett a legnagyobb zenebolt az Egyesült Államokban, lenyomta az olyan áruházláncokat is, mint a Wal-Mart.

Jobs az iPhone-ok és iPodok kezeléséért felelős szoftver új verzióját is bemutatta: a pletykáknak megfelelően itt az iTunes 8, benne a szintén megszellőztetett funkció, a Genius, ami a zenehallgatási szokásainknak megfelelően állítja össze a playlisteket. Így aztán nem kell órákig válogatnunk, ha klasszikusokat vagy modernebb, könnyebb dalokat akarunk hallgatni, a gép megteszi helyettünk, legalábbis ezt ígérte Jobs. Az iTunes-szal egyébként az online zeneboltot is segítségül hívhatjuk, ami a személyünknek megfelelő ajánlatokkal ostromol majd, de az Apple ígéretet tett arra, hogy a névtelenség megmarad, és nem fordítja zenehallgatási szokásainkat ellenünk a cég. A szolgáltatás és az iTunes 8-as már letölthető és kipróbálható.

A szoftver után jöttek az iPodok, amik 73,4 százalékos részesedésükkel továbbra is piacvezetők, a második helyezett a "többi gyártó" lett 15,4 százalékkal, a harmadik a Sandisk, 8,6 százalékkal, a Microsoft meg az előkelő negyedik helyig jutott a Zune-nal. Igaz, a vállalat 2,6 százalékos részesedésén inkább nevetett a közösség. Az iPodok 2001-es megjelenése óta 160 millió készüléket adott el az Apple.

De a változás nem maradhat el. Az alapmodell a pletykáknak megfelelően alig újult meg, csak olcsóbb lett, a 120 gigabájtos merevlemezzel szerelt classicot már 250 dollárért meg lehet vásárolni.

Sokkal izgalmasabb, hogy megújult a nano is, ami viszont azt mutatja, hogy az Apple sokkal kevésbé tudja titokban tartani terveit, mint korábban: az új lejátszó pont úgy néz ki, mint a kémfotókon, amik a napokban lepték el az internetet. Az új nano emlékeztet az első meg a második generációra, hosszú, szemben az egy éve bemutatkozott harmadik generációs kövérkével. Megörökölte viszont annak nagyobb kijelzőjét, ráadásul a negyedik nano is aláfeküdt az Apple legújabb őrületének, így ez lett a valaha gyártott legvékonyabb nano. Persze a típusnak már az első generációja is a dimenzióival hódított.

A készülék borítása több színben kapható alumínium, kijelzője, borítása hajlított, ráadásul néhány új funkcióval gazdagodott: átszabták a menürendszert, és mozgásérzékelőt raktak bele, így ha elforgatjuk, forog a kép is, ráadásul rángatással tudunk váltani a dalok között. Ilyesmi mondjuk már volt a konkurencia lejátszóiban is, és egy apró távirányítónál semmi sem lehet jobb, ettől még persze jó, hogy a nano okosabb lett,. Sőt, környezetbarát is, a készülék jelentős részben újra felhasználható anyagokból készült. Az ár nem változik, de a tárolókapacitás igen: 8 és 16 gigabájtos modellek lesznek a 4 és 8 gigabájtos helyett, ezek 150 és 200 dollárba kerülnek mától.

De nem maradt érintetlen az iPod Touch, az iPhone ikertestvére sem: az átdolgozott modellbe hangszóró és iTunes Store került (a menüre kattintva a lejátszó segítségével tudunk dalokat, alkalmazásokat letölteni az online boltból). Dolgoztak egy kicsit a felhasználói felületen és a Nike+ futórendszerrel is kompatibilis lett a lejátszó, úgyhogy mostantól a Touchtól is megtudhatjuk, milyen kiábrándítóan kevés kalóriát lehet elégetni 25-30 perc futással.

A eseményen bemutattak egy rakás alkalmazást is a készülékhez, ezek közül a Spore és a Need for Speed a legmegdöbbentőbb, utóbbit elnézve már értettük, mire gondolt John Carmack, a Doom alkotója, amikor azt mondta, hogy a Touch és az iPhone hardvere erősebb, mint a Nintendo DS-é és a Sony PSP-jé együtt.

A készülék mostantól három verzióban lesz kapható: a 8 gigabájtos az eddigi 300 helyett 229 dollárba, a 16-os 300-ba és az új 32 gigabájtos 400 dollárba kerül, és lényegében az eseménnyel egy időben elérhetővé is vált mindegyik.

De a pletykáknak megfelelően Jobs bemutatta az iPhone 2.1-es szoftverét is, ami elvileg egy rakás problémára megoldást kínál: hosszabb ideig bírja majd a készülék akkuja, kevesebbszer szakadnak meg a hívások, stabilabb lesz a mobil és gyorsabban kommunikál majd az iTunes-szal. A frissítés péntektől tölthetik le ingyenesen az iPhone-tulajdonosok.

Az esemény végén még színpadra lépett Jack Johnson a hawaii-születésű énekes, amit többen kikértek maguknak, aztán kikapcsolták a villanyokat, mindenki mehetett haza.