Emőke
-4 °C
9 °C

Már használható méretű az e-papír

2005.10.24. 10:40
A huszonöt centiméter átmérőjű lapon akár magazinokat és könyveket is kiadhatnak, állítja a gyártó.

Már öt évvel ezelőtt bemutatkozott az E Ink elektronikus papírja, de a szakértők nem hittek a technológia gyors elterjedésében: akkor 2004-2005-re várták az elektronikus könyvek és újságok megjelenését. Bár a digitális könyvek előállítása és forgalmazása már 2000-ben sem okozott volna gondot, a megjelenítők még igen drágák voltak.

Most az E Ink bemutatott egy huszonöt centiméter átmérőjű prototípust, amely kevesebb mint háromszáz mikron vastag, azaz majdnem olyan hajlékony, mint egy papírlap, és a cég állítása szerint a rajta megjelenő betűk és képek roppant mód hasonlítanak a hagyományos tintával papírra nyomott karakterekre és képekre. A kijelző könnyedén felcsavarható, és ugyanúgy csak lámpafényben olvasható, mint a valódi papír, mert nincsen háttérvilágítása, írta a Cnet informatikai szaklap.

A vékony lapban parányi kapszulák vannak, ezekben pedig fekete és fehér színezőanyagok lebegnek egy átlátszó folyadékban. A több ezer kapszula egy fémfólia és egy átlátszó műanyag közé van bepréselve, és elektromos töltés hatására rajzolódnak ki az egyes képpontok. A prototípus hatszázszor nyolcszáz képpontos, azaz nagyjából akkora a felbontása, mint egy elavult katódsugárcsöves monitornak, a kontrasztaránya 10:1, amely igen csekélynek tűnik a legújabb plazmatévék 10000:1 kontrasztaránya mellett. A technika legnagyobb előnye, hogy az elektronikus könyv csak oldalak beállításához igényel áramot, a kép megjelenítéséhez nem.

Világcégek is komolyan érdeklődnek az E Ink technológiája iránt. A parányi cég kutatásait az Intel is támogatja, és a huszonöt centiméteres lapot a világ legnagyobb monitorgyártója, az LG.Philips rakta össze kísérleti gyártósorán. Japánban már kereskedelmi forgalomban is kapható e-könyv: a tizenöt centiméter átmérőjű Sony Librie 2004 tavaszán debütált.