Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egy megabites adatátvitel a szemben

2006.07.28. 12:40
A hétköznapi hálókártyák adatátviteli sebességét produkálja az emberi retina, mégpedig szemenként. Erre a következtetésre jutottak amerikai kutatók, miután tengerimalacokon tanulmányozták a szemből az agyba induló jelfolyamot. Az idegrendszer teljesítményét mérő kutatás a mesterséges látószervek kifejlesztését is segítheti.

A szemfenéken található retina (ideghártya) hasonló nagyságú adatáramot küld az emberi agyba, mint a szabványos hálózati kártyán át kommunikáló számítógépek. Ezt amerikai kutatók tengerimalacok retinájával végzett laborkísérletek során igazolták.

A Pennsylvania egyetemen dolgozó Kristin Koch és munkatársai a Current Biology című szaklapban jelentették meg eredményeiket. A kutatók szerint nem csak azt sikerült megmérniük, hogy milyen adatfeldolgozási teljesítményre képes az idegrendszer, de a kutatásuk a mesterséges látószervek kifejlesztését is segítheti.

Szétválogatták a jeleket

A retina a szervezet legfinomabb kialakítású szervei közé tartozik. Az ismert csapokon és pálcikákon, tehát a fényérzékeny sejteken túl úgynevezett ganglion (idegdúc) sejteket is tartalmaz, amelyek a látási jel továbbítását végzik, és részben megkezdik az információk feldolgozását, emlékeztet a wissenschaft.de híroldal.

A kutatók a vizsgálataik során a továbbított adatfolyam megméréséhez mérőelektródák szűk rácsát használták, és így regisztrálni tudták a ganglionok által kiküldött idegi impulzusokat.

A mérések folyamán eltérő jelmintákat sikerült behatárolni. A minták összjátékából áll össze a továbbított információ, fejtegették beszámolójukban az amerikai kutatók.

Két darab hálókártya

A jeltovábbítás módjának ismeretében sikerült meghatározni az átvitt adatmennyiséget is. Ennek során az informatikában használatos bitrátát alkalmazták mértékegységként.

A számítások eredményei szerint a tengerimalac retinájában található 100 ezer ganglionsejt másodpercenként mintegy 875 ezer bitet továbbít. Az emberi szemre átszámítva ez kereken egymillió bps-nek felel meg, amely teljesen véletlenül éppen a hétköznapi hálókártyák adatátviteli sebessége.