Furby a boncasztalon

2000.05.08. 14:49
Aki mindig is szerette volna tudni, hogyan néznek ki a Furby belső szervei, de nem volt szíve megnyuvasztani a zagyvaságokat gagyogó kedvencet, a Furby Autopsy oldalon megláthatja az igazságot. Furby olcsó műanyag alkatrészekkel, és előre megírt programmal rendelkezik, vagyis kamu a tanulásról szóló legenda. Viszont egyszerűen le lehet fejteni a szőrét, és ízlés szerint szépen be lehet mosni.

"...ízlésesen megnyúzta a plüss játékot"
A Furby egy 30 dolláros (8700 forint) eldobható amerikai játék, ami itthon kétszer ennyibe kerül. Már emiatt sem hihető, hogy Magyarországon sokan utánozni fogják a site tulajdonosának példáját. Ő ugyanis vette a fáradtságot és ízlésesen megnyúzta a plüss játékot, és feltárta a belső struktúrákat. A vállalkozó szellemű ember a "boncolás" egyes lépéseit dokumentálta, sőt a nagy látogatottság miatt FAQ-ot is berendezett a témában. Az oldal azóta tovább bővült, sőt a szerzőhöz befutó kérdésekből az szűrhető le, hogy a játék mások kezében is igen gyakran elromlik. (Talán a hivatalos site-okon nem sok minden olvasható a Furby elromlási tüneteiről, és esetleges javításáról?) Ugyanitt a szerzők kérik az olvasóikat, ne érdeklődjenek a Furby beszerzési forrásáról, mert az egyszeri kísérlet tudományos célokat szolgált, és a játékot holtan sokkal szórakoztatóbbnak találták, mint elevenen.

A halál hivatalos oka

A boncolást végző halottkém jelentése szerint az egyszerű áttételi rendszer egyik karja szorult meg folyamatosan, és a motorból jött az égett szag. A kisméretű elemek és motor miatt kétséges, hogy a felforrósodó alkatrészek tudnak-e tüzet okozni. Egyes feltételezések szerint a fület mozgató karból hiányzó darab okozhatta a szem működtető mechanizmusának beragadását.

A Toh-Loo-Ka néven ismert Furby három napos korában kezdte az elromlás jeleit mutatni. Valószínűtlenül rövid idő alatt szívta le az elemeit, de amikor kicserélték azokat, akkor sem javult általánosan ramaty állapota. Néha beragadt benne valami, félig nyitva maradt a szeme, enyhe zümmögéssel aláfestve kínlódott benne a kis villanymotor. A reset gomb nyomogatása sem segített rajta. Bár a szemhéjak megcibálásától néha kiszabadult a megszorult alkatrész, rövid idő múlva ugyanúgy megállt a motor.

Mivel korábban magától javult meg, a beszorulást is így próbálták orvosolni. De amikor néhány perces zümmögés után az elektromos leolvadás csípős szaga kezdett terjengeni, Toh-Loo-Ka-t leválasztották az elemeiről. Néhány tucat sikertelen újraindítási kísérlet után úgy határoztak, hogy felvágják a hasát, és megörökítik a feltáruló látványt. Ugyanígy készült néhány kép a lejegelt Furbyről, a kis plüss állat lábujjaira akasztott azonosító céduláról, és a kritikus szem körüli terület megnyúzásáról.

A beavatkozás a garancia azonnali elvesztésével jár
Bár senkinek nem ajánlják a leírás követését (a beavatkozás a garancia azonnali elvesztésével jár!) az oldalon lépésről lépésre levezetik a boncolás (szak)fogásait. Kiderült, hogy a jószág belseje műanyag áttételi rendszert rejt, amely a motorral egybeépítve az elektronikai egység tetején trónol. A hangszóró a hason helyezkedik el, a mikrofon a jobb oldalon rejtőzik. A Furby hallása nem lehet túl jó, sok mindent nem tud megkülönböztetni, hiszen bármilyen hangos zajra beszélni kezd.

Az alaplapot tömeggyártott IC-kel látták el
A boncolók véleménye szerint sok mindent nem lehet meghackelni a Furbyn. Az alaplapot ugyanis tömeggyártott IC-kel látták el és műgyantával egybeöntötték. Valószínű egyébként, hogy a híres szókincs (ami állítólag bővül) előre meg van határozva, és ahogy korosodik a plüssjószág, a letiltott tudás jön elő belőle. Talán vannak olyan képességei, amit csak egy másik Furby rikoltozása hívhat elő belőle - de ehhez már további beható kísérletek szükségesek.


  • Tippek
  • Hírek