Szabina
2 °C
15 °C

Zabálják az áramot a szerverfarmok

2007.02.16. 09:07
Húsz amerikai államnak, köztük Mississippinek kevesebb az áramfogyasztása, mint az USA-ban található szervereknek – állítja a Lawrence Berkeley National Laboratory csütörtökön közzé tett tanulmánya.

A felmérés az egyik legnagyobb hardvergyártó cég, az AMD támogatásával készült és a 2005-ös energiafelhasználási adatokat vette alapul. A tanulmány szerint az amerikai szerverek mûködéséhez és hûtéséhez szükséges áramfogyasztás tavalyelõtt kb. 45 millió kilowattóra volt, és ez idén jóval több lesz.

Kell a delej

"2000 és 2005 között megduplázódott a szerverek energiaigénye" – nyilatkozta a kutatást vezetõ professzor, Jonathan Koomey a CNetnek. Koomey a növekedés fõ okaként a szerverek árának csökkenését jelölte meg. A nagy adattömeggel dolgozó vállalatok – például netbankok és népszerû webes szolgáltatást nyújtó cégek – az elmúlt években egyre több szervert állítottak mûködésbe, és a hardvergyártók az árak lenyomásával reagáltak a növekvõ igényre.

A tanulmány becslésekkel is szolgál, a világ összes szerverének fogyasztását évi 123 millió kilowattórára saccolja. A szerverek áramfogyasztásában 2005 és 2010 között további 40 százalékos emelkedést jósol, feltételezve, hogy az alkatrészek is energiatakarékosabbak lesznek. Ha azonban a hardverek fogyasztása a 2005-ös szinten marad, a növekedés akár 75 százalékos is lehet. A gazdaságosabb áramfelhasználás csak az elmúlt években jelent meg fejlesztési irányelvként a hardverpiacon. A gyártók az energiatakarékosabb processzorok (pl. az AMD Opteronja és az Intel Xeonja) mellett alternatív hûtési megoldásokkal és az egyéb alkatrészek újratervezésével is próbálkoznak.

Részlet a Google egyik szerverfarmjából (kép: anticlockwise.com)

Farmer leszek, szervert nevelek

A legnagyobb fogyasztók között internetes szolgáltatások, mindenekelõtt a különféle keresõmotorok gazdái is szerepelnek. Ezek a cégek saját szerverfarmokkal rendelkeznek, amelyeket igyekeznek olyan helyekre telepíteni, ahol olcsó az áram. A Google például egy kb. 800 méter hosszú, oregoni vízerõmû közelében építi legújabb, 30 hektáros szerverfarmját, itt ugyanis csak ötödannyit kell fizetniük az energiáért, mint például San Franciscóban – írja riportjában a Wired magazin. Dayne Sampson, az Ask.com alelnöke a lapnak elmondta, hogy az öt vezetõ keresõmotornak összesen nagyjából kétmillió szervere van, és ezek 2006-ban kb. 5 gigawattnyi áramot fogyasztottak.

A Google nagyjából két tucat szerverközpontjában a legszerényebb becslések szerint is legalább 450 ezer szervert birtokol. A "Googleplex"-szerverek tárkapacitását összesen 200 petabájtra (a gigabájt egymilliószorosa) saccolják, és ez minden nap több terabájttal nõ. A RAM-okban összesen kb. 4 petabájt mocorog. Ennek az irgalmatlan teljesítményû vasnak köszönhetõ, hogy Google megfelelõ gyorsasággal hajtja végre naponta több mint 100 millió keresését.