Eleonóra
-1 °C
2 °C

Adatkommunikáció asztali lámpával

2004.10.06. 12:00
Egyre több hétköznapi lámpa használ fénykibocsátó diódát hagyományos izzók helyett, és ezeknek a fénye a jövőben akár digitális információk továbbítására is alkalmas lehet. Mobilunkkal a csillárról is letölthetjük leveleinket.
A látható fények informatikai hasznosításával foglalkozó Visible Light Communications Consortium szerint a fénykibocsátó diódák is alkalmasak nagy sebességű adatátvitelre, és a jövőben átvehetik a bluetooth szerepét. A tizenöt informatikai céget tömörítő konzorcium egyébként azzal a céllal jött létre két évvel ezelőtt, hogy kihasználja a LED-ek egyre fejlettebb képességeit, mondta el a Cnetnek Masao Nakagawa, a Keio egyetem professzora, aki hét évvel ezelőtt vetette fel az ötletet. Bár egyelőre nem tervezik a technika szabványosítását, néhány cég nagyon komolyan érdeklődik ez iránt.

Beszélgető autók és mobilok

Az újszerű kommunikációs technika többféleképpen hasznosítható, például az épületek liftjében vagy valamely helyiségében ragadt emberek mobiljukat a lámpa elé tartva jelezhetik pontos tartózkodási helyüket a megmentőiknek. Hasonlóképpen az autók fényszóróik és féklámpáik segítségével információkat küldhetnek egymásnak, így beépített számítógép megismerheti az előtte haladó autó sebességét, vagy csúcsforgalomban a sofőr megtudhatja, hányan állnak előtte.

A fénykibocsátó dióda az optikai szálak fényforrásához hasonlóan meghatározott frekvenciájú fényeket bocsát ki magából, és a mérnökök jelenleg olyan átalakító kifejlesztésén dolgoznak, amely számítógéppel is feldolgozható információvá, azaz egyesekké és nullákká vagdossa szét a fénysugarat.

A lámpákban használt diódák persze nem igazán alkalmasak adattovábbításra, mivel a fejlesztőik kizárólag arra koncentráltak, hogy minél fényesebbek legyenek, a kommunikációs diódák azonban elég nagy adatátviteli sebességre képesek. A fehér fényű LED másodpercenként nyolcvan megabitnyi információ továbbítására képes, a vörös és a zöld LED azonban kétszáz illetve ötszáz magabitet szór szét másodpercenként.

Biztonságos adatfolyam

Shinichiro Haruyama, a Keio egyetem informatikai professzora a Cnetnek elmondta, hogy a fénynek számos előnye van a többi drótnélküli technológiával szemben. A hackerek például lehallgathatják a titkos rádioadásokat, a fény akadályozása esetén viszont megszakad az adatfolyam, leáll a kommunikáció. A magánszférát is könnyebb megvédeni, hiszen elég zsebre vágni a mobilunkat, hogy elérhetetlenné váljunk.

Bár a működő prototípusok jelenleg csak akkor működnek, ha tisztán látják egymást, de a kísérletek eredményei azt mutatták, hogy a rendszer a tárgyakról visszaverőddő fények feldolgozására is képes lehet.