Valér
4 °C
8 °C

Tekerd a rádiót!

2001.08.08. 12:57
Eddig csak fényképről ismertük, most azonban fizikai valójában is kipróbáltuk a Trevor Baylis angol feltaláló által tervezett kurblis rádiót. A Freeplay maximálisan megfelelt elvárásainknak: nem kell sokat tekerni, hangosan szól, és vasbeton épületben is remekül fogja az adást. Mindössze 2,4 kilós önsúlya jelentett kihívást a nyápicabb tesztelőknek, a kurblizás azonban feltehetően rövid idő alatt versenykondícióra fejleszti a felhasználót.
Freeplay rádió
Több hetes vágyódás és némi töprengés után az Index munkatársa licitálni kezdett az eBayen egy Freeplay kurblis rádióra. Míg az online áruházakban száz dollárért árulják a készüléket, az eBayen egy New Jersey-beli polgár mindössze 9 dollárért kínálta eladásra. Az áhított tárgy kikiáltási ára lassan kúszott felfelé, így többször kellett emelni a tétet, a 30 dolláron maximált végső licittel azonban sikerült megnyerni az aukciót.

Szerencsésen megérkezett a tengerentúlról

Technikai adatok
Áramforrás
Belső: Egy áttételen keresztül B-motor texturált karbonrugóval (10 m x 50 mm x 0,2 mm) hajtott Mabuchi RF-500TB DC generátor, 1500-as fordulaton 35 mA, 3V-t ad le.
Külső: opcionális 3V-12V DC / 100mA adapter
Frekvenciatartomány
FM 88-108 MHz, AM 500-1700 KHz
Hangszóró
4 hüvelykes ezüst kupola, 8 ohm impedancia, max 5 wattos teljesítmény
Méretek
Magassága és szélessége 20 cm, hossza 29 cm, súlya 2,4 kg
Ezek után már csak a szállítási költséggel 60 dollárra emelkedő vételárat kellett eljuttatni az eladónak egy hitelkártya és a BidPay pénzutalvány-küldő oldal segítségével. Három hét izgatott várakozás (vajon ezt is lenyúlják-e a vámon/postán, mint a Faster Pussycat, Kill Kill című videokazettát?) után végül megviselt dobozban, ám sértetlenül megérkezett a rádió.

Tekerni kell, és szól

Trevor Baylis találmányának zsenialitása egyszerűségében rejlik. A bumfordi szerkezet hátába szerelt kurblin tetszőleges számú fordulatot eszközöl a júzer (legfeljebb hatvanat), a rádió pedig szól. Nem is akárhogy: egész rendes hangerőt képes leadni, még a dárenbézen edződött Lloydot is ki lehet vele robbantani a helyéről.

Hatvan tekeréssel egy órát játszik

A kurblizás, mint olyan

A kurblizás a készülékbe épített Mabuchi generátort tölti, a leírás szerint hatvan tekeréssel akár egy órán át is szól a rádió, persze nem full hangerőn. Be- és kikapcsológomb is van rajta, kikapcsolt állapotban egyrészt nem szól a készülék, másrészt lassabban fogy az energia. A fogyasztás mértéke szabad szemmel is jól látható, a rádió hátába visszasimuló kurbli ugyanis kikapcsolt állapotban is lassan forog visszafelé, bekapcsolva pedig jóval gyorsabban fordul.

Hálózatról is működne, de minek?

Elemes és kurblis rádió
A generátoron kívül a rádió többi alkatrésze szokványos, van egy nagy külső FM és egy belső AM antennája, egy hangológomb, egy hangerőgomb, és az oldalán egy FM/AM váltó. Ezen kívül az igazán beteg emberek számára létesítettek rajta egy DC adapter-bemenetet, így hálózatról is működtethető a kurblis rádió. Ja, mono füllhalgató-kimenete is van, bár az ideális felhasználási mód az oldskool vállra helyezés: így még egy kézzel tekerni is lehet, ha nagyon merülne bömbölés közben. A felhasználók nemcsak a kurblizástól izmosodhatnak: a táskarádiók között a Freeplay góliátnak számít 2,4 kilós súlyával.

Életmentő lehet a kurblis rádió
Míg a nyugati világban érdekességként vagy környezetbarát alternatívaként vásárolják a Freeplay rádiót, az elmaradott országokban fontos űrt tölt be Baylis találmánya. A vezetékes áramban és elemekben nem bővelkedő vidékeken a kurblis rádió a lakók egyetlen kapcsolata a külvilággal. Guineában és Dél-Afrikában iskolai oktatásra használják a rádiót, Malawiban a földműveseket és a választópolgárokat tájékoztatják az EU által adományozott Freeplay rádiókon át az őket érintő kérdésekről. Tavaly tavasszal a mozambiki áradások során létfontosságú hírekről szerezhettek tudomást a földönfutóvá tett családok a nekik adományozott 7500 Freeplay rádión keresztül.

A Freeplay 1996-os alapítása óta kurblis rádiókat gyártó garázscégből 35 millió dolláros tőkéjű nagyvállalattá nőtte ki magát. A kurblis rádió mellett megjelent a kurblis lámpa, és mindkét eszköz kényelmeseknek szánt napelemes változata is. A cég alapítása óta több mint két és félmillió megújuló erőforrású készüléket adott el.