Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Elkészült Magyarország GPS-térképe

2001.04.18. 17:25
Elkészült a Magyarország összes szilárd burkolatú útját tartalmazó GPS-térkép. A 3,5 megabájtos helyet foglaló térkép a Garmin legkisebb, 8 megabájtos flash memóriakártyáján is elfér. Az ország valamennyi útja és mintegy 3800 lakott települése szerepel rajta. A megyeszékhelyeket és Budapestet már utcaszintig feldolgozták. A következő verzió már utcajegyzék alapján kereshető lesz.
Elkészült a Magyarország összes szilárd burkolatú útját tartalmazó GPS-térkép. A megfelelő kijelzővel rendelkező Garmin készülékeken futó térképből a bemutatása óta eltelt egy hónapban mintegy kétszáz darabot vásároltak meg - mondta el az Indexnek Végh Zoltán, a Navi-gate Kft. ügyvezetője.

A 3,5 megabájtos helyet foglaló térkép a Garmin legkisebb, 8 megabájtos flash memóriakártyáján is elfér. Az ország valamennyi útja és mintegy 3800 lakott települése szerepel rajta. A megyeszékhelyeket és Budapestet már utcaszintig feldolgozták.

Az egy-, két- és háromjegyű főutakat a felhasználói trackek alapján pontosították. Az útvonaladatokat visszaküldő felhasználók nagy segítséget jelentenek. A rendszeres segítők a térkép frissített és kiegészített verziójához ingyen jutnak majd hozzá.

Otthoni kiolvasás
A GPS-készülékek képesek elmenteni a megtett utat, ami országúton körülbelül 500 kilométer, de városban is eléri a 100 kilométert. A Magyarország-térkép 1.0-s változatát ilyen trackek segítségével készítették, illetve javították. Az ilyen rekordokat az eredeti térképpel összevetve ugyanis láthatóan előugrik a térkép "csalása". A tracket egy egyszerű összekötő kábel és PC segítségével házilag is ki lehet olvasni a Garmin készülékekből, hiszen léteznek szabadon letölthető szoftverek a különleges fájlok kezelésére.

A térkép következő fejlesztési lépcsője a várostérképek pontosítása lesz. Ehhez utca, házszám, illetve létesítmény típusa alapján kereshető adatbázist fejlesztenek. Az úgynevezett point of interest (POI) helyszínek részletes adataikkal (cím, telefonszám) kerülnek fel a térképre.

A rendőrségek, kórházak, múzeumok megjelenítése mellett így lehetőség nyílik a bankjegykiadó automaták, benzinkutak, éttermek, szállodák integrálására is. A Navi-gate most keresi meg azokat a cégeket, akiket érdekelhet a megjelenési lehetőség a frissített verziójú térképen - mondta Végh Zoltán. Az adatbázissal kiegészített térkép mérete közel duplája lesz, de így is elfér majd egy 8 MB-os kártyán.