Sára, Márió
2 °C
6 °C

Szarva közt a potmétert

2001.01.28. 20:25
Amikor megfogtam, elöntött a vágy: hosszú, kemény, kerek, pontosan a kezembe illeszkedik. Amikor bedugtam, elégedett sóhajjal nyugtázhattam hogy minden a legnagyobb rendben, nem lesz baj, és amikor végre játszani kezdtem vele, nos arról talán jobb nem is beszélni.
A Gravis név egyesek tudatában szorosan összefonódott azokkal a batár nagy kártyákkal, amelyeket manapság többnyire könyvtámaszként, falidíszként láthat a nagyérdemű, bizony az Ultrasound kicsit elmúlni látszik. De mégis mi az, aminek hatására az egyszeri tesztelő olyan hangokat hallat, mint amilyenek egy SlájmGájsz hakni során szűrődhetnek ki egy leánykollégiumból. Ez biza a Gravis Joy szekciója, ami minden megszállott játékos igényeit kielégíti.

A csatlakozó elosztóként is működik
Esetünkben a Gravis Exterminator joypad lett a vizsgálat tárgya, mellyel, akár így előre leszögezhetem, meg voltam elégedve. Vegyük szépen sorba a dolgokat. Doboz, használati útmutató, install CD, abszolút szokványos, aztán ott van a pad, ami már korántsem az, és a doboz aljában mintegy mellékletként egy gameport-USB átalakító is megbújt, ezért máris jár a pluszpont. A joy alapban standard game port-ra csatlakoztatható, a csatlakozó azonban elosztóként is működik, azaz kis ügyességgel egy másik joy-t is dughatunk rá.

A hangkártyákkal ellentétben a joypad-nél tökéletesen működik a "dug és játszik" (copyright Jackyll), USB portra csatlakoztatva a gép közli, hogy talált egy Gravis Exterminator-t, szeretnénk-e máris beállítani. Elsőre ráböknénk ám az OK-ra, de ne tegyük, mert az install CD-t nem véletlenül csúsztatták a dobozba. Segítségével ugyanis a joy tökéletesen programozható minden apró részletre kiterjedően. A szoftver bármely program exe file-jába képes belementeni a beállításokat, az import/export funkcióval pedig átvihetjük a saját beállításokat a haverokhoz, ha éppen megyünk csapni egy Quake partyt.

Gombfoci

Az olajzöld-fekete színkombináció nem nyerő
A joy nem csekély gombszámmal büszkélkedhet. Ha jól számolunk, akkor 11 darab gomb található a joypad-on, egy potméter, két digitális és egy analóg irányító, illetve két analóg gomb. Jobban belegondolva ez a sok minden mégsem annyira menő, mivel egy komolyabb szimulátorhoz már kevés ennyi billentyű (és persze igaz szimulátor rajongó alapból nem, joypad-del játszik), egy Mortal Kombathoz meg csöppet sok. Az izgága játékosok esetében mondjuk két gomb alapból kiesik, ezek a pad alján találhatóak a "kapaszkodó" közelében, mivel ezeket marha könnyű a játék izgalmában megnyomni. A többiek azonban éppen jól sikeredtek, egy átlagos kézméretű ember gyakorlatilag minden egyes gombhoz, irányítóhoz hozzáfér kényelmesen.

A baj csak azzal kezdődik, hogy a joypad tulajdonképpen kicsit ellentmondásos, mivel mondjuk egy repülőszimulátrohoz nem ezt kell megvenni, egy autós játékhoz meg inkább kormány dukálna. A vasárnapi játékosoknak azonban kitűnően megfelel, mivel minden típushoz felhasználható kis ügyességgel. A mellékelt szoftver segítségével beállítható például, hogy egérként viselkedjen, ki lehet osztani, melyik gomb minek feleljen meg, mi legyen a szimpla, illetve a dupla kattintás. Red Alert-hez például meglepően jó volt a joy, de ugyanúgy megállta helyét Need 4 Speed-ben, interstate-ben és South Park-ban is.

Furmányosan ergonomikus

Több óra kézimunka után is maximum a tenyerünk izzad
A kialakítás egyetlen problémája az olajzöld-fekete színkombináció. A nagy méret ellenére a joy olyan furmányosan ergonomikus módon van kialakítva, hogy több órányi játékot sem érez meg az ember, minden gomb kézre esik, esetleg az okozhat csak gondot, ha izzadni kezd a tenyerünk. A megformálás mellet a Gravis még nagy gondot fordított a tartósságra, büszkén hirdeti, hogy termékei törhetetlenek, örökké tartanak. Ezt mondjuk nem volt alkalmam kipróbálni, de ha Kung-Lao huszadszor is kiüt Rookie fokozaton, akkor istenbizony próbára teszem a terhelhetőségét.

Ami viszont az összegzést illeti, nos igen, ez a joypad ott kell hogy legyen egy-egy játékok iránt érdeklődő felhasználó otthonában. Megszállottaknak inkább a specifikus joysticket, vagy kormányt ajánlanám, de gondos családapáknak, aki csak a cégnél suttyomban letöltött játékdemokat szeretnék otthon nyúzni, kicsit tökéletesen megfelelő, mert kicsit mindenre alkalmas.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft