Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

A gyerekek kezéhez túl nagy az egér

2001.09.21. 12:58
A számítógépes egér a rossz testtartás által görcsöket és fájdalmat okozhat a gyerekeknek, de nincs kizárva a tipikus számítógépes betegségek kialakulása sem. A német kutatók tanulmányuk eredményeit szombaton ismertetik egy gyermekvédelmi konferencián.
A hagyományos méretű számítógépes egerek ártalmasak lehetnek a gyerekek egészségére. A perifériákat alapvetően felnőttek számára készítették, és a gyerekkéznek egyszerűen túl nagyok - mondta el a dpa-nak adott interjújában Inge Schröder humánbiológus. Ennek ellenére Németországban még egyetlen szaküzlet sem kínál gyerekeknek megfelelő méretű egeret.

Tanulmány 130 kisgyerekkel

A kieli kutatónő egy diplomáját készítő hallgatójával közösen 130 óvodás és kisiskolás gyereket figyelt meg, ahogy hagyományos méretű, illetve speciálisan kifejlesztett egeret használnak a számítógép előtt. A tanulmányuk eredményeit szombaton, a Mainzben megrendezett Kind und Kindheit (Gyermek és gyermekkor) konferencián ismertetik.

Formatervezett, érdekes formájú egerek gyerekek számára

"A gyerekek testtartása a kétféle egér használata közben lényegesen eltért" - mondta Schröder. A hagyományos méretű perifériát használva a karjuk és a válluk az egész idő alatt meg volt feszítve. Miközben a kézfejüket az egér felett tartják, nem tudnak megtámaszkodni. A gyerekekre méretezett egér esetében azonban a kicsik is ellazíthatták, és az asztalra támaszthatták a kézfejüket és az alkarjukat, ahogy azt a felnőttek is teszik -mondta a biológus.

Nincsenek még ezen a téren felmérések

Egyelőre bizonytalan, milyen károsodást okoz a hibás testtartás. "A gyerekek körében nincsenek hosszú távú felmérési adatok" - hangsúlyozta a biológus. A lehetséges következmények közé tartozik azonban az ínhüvelygyulladás, és a fájdalmas RSI-szindróma (Repetitive Strain Injury), a képernyő előtt dolgozók tipikus betegsége. Ez utóbbi kiváltó okát a sokszor ismételt mozgások jelentik, amelyek a szövetekben apró sérüléseket és hegeket hoznak létre.

Mostanáig Németországban Inge Schröder információi szerint gyerekméretű egeret csak az interneten keresztül, egy kis amerikai gyártótól lehetett beszerezni. Ezek a perifériák azonban igen drágák. A kutatónő azt reméli, lesznek akik másolni kezdik ezeket, hiszen az iskola előtt a számítógéppel ismerkedő gyerekek számára nem a billentyűzet, hanem éppen az egér a legfontosabb eszköz.