Diána
12 °C
27 °C

Hd-lejátszóval támad az Xbox 360

2006.09.21. 12:54
A Microsoft bejelentette, hogy 168 dollárért lehet majd Japánban hozzájutni az 1080p-felbontást is támogató, Xbox 360-hoz tervezett hd-lejásztóhoz. Így a konzollal együtt adott olvasó olcsóbb lesz, mint a hasonló minőségű asztali lejátszók, csak közben még játszani is lehet a géppel. A Microsoft árelőnye így 120 dollár lesz a Sony PS3-mal szemben.

Lehetne azt írni, hogy a Microsoft épp az utolsó szöget verte a PlayStation 3 koporsójába, de ez mindenképp túlzás lenne, hiszen a Sony sikerre viszi a játékgépét, bármi áron. Az viszont tény, hogy a legújabb redmondi közleménnyel tovább romlottak a PS3 esélyei.

Olcsó lesz

A Microsoft már májusban bejelentette, hogy az év vége előtt piacra dob egy hd-dvd olvasót az Xbox 360 játékkonzolhoz. Nem sokkal később kiderült az is, hogy a hd-Xbox kombináció lesz a legolcsóbb megoldás a piacon, amiből már lehetett következtetni az árra. Akkoriban a Toshiba asztali hd-lejátszójáért kellett a legkevesebbet fizetni, ez a modell 500 dollárba került. A kisebbik Xbox 360 ára 300 dollár, az tehát már eddig is biztos volt, hogy 200 dollárnál nem kerülhet többe a konzolhoz gyártott újgenerációs optikai olvasó.

A Tom's Hardware most arról számolt be, hogy a tokiói játékkiállításon ismertették a részleteket. Az olvasó november 17-én, tehát a PS3 premierjének a napján kerül a japán üzletekbe, ára 19800 jen, azaz 168 dollár lesz. A társaság közleménye szerint a lejátszó képes 1080p felbontású (1920x1080) jelet kiadni, így a ma elterjedt legjobb minőségben nézhetők meg rajta a filmek, játszhatók a szoftverek.

Ezzel a kiegészítővel az Xbox közvetlen ellenfele lesz a PS3-nak. A hd-lejátszóval, 20 gigabájtos merevlemezzel felszerelt verzió már 480 dollárért elvihető lesz Japánban, míg a 60 gigabájtos blu-ray-olvasós PS3 600 dollárba kerül majd. Közben nem lesz jelentős eltérés a szoftverek minősége között, hiszen a két gép közti teljesítménykülönbséget nehezen tudják kihasználni a programozók, hála a PS3 processzorának, a Cellnek.

Ugyanaz, drágábban

A játékok szempontjából lényegében mindegy, hogy kétrétegű, 30 gigabájtos kapacitású hd-re, vagy a 25 gigabájtos (két réteg esetén 50 gigás) bd-re írják őket, hiszen mindegyik lemeztípus elég helyet biztosít. A konzolokkal lejátszott filmek képminőségében szintén nem lesz különbség, így a Sonynak egy olyan, 120 dollárral drágább (de még bőven veszteségesen gyártott) konzolt kéne sikerre vinnie, ami nem mutat kézzelfogható előnyöket.

A PS3 mellett szól, hogy a japán piac hagyományosan japán konzolokat vásárol, sem az Xbox, sem az Xbox 360 nem volt képes komoly sikereket elérni. A választás legfőbb oka a játékokban rejlik, a szigetország ízlése sajátos, és eddig a Sony vagy a Nintendo szerződéses partnerei sokkal jobban tudták kielégíteni ezt az igényt.

Persze ez csak akkor megy, ha van mit eladni. A közelmúltban derült ki, hogy a PS3 európai premierje több hónapot késik, november helyett csak márciusban kerülnek a boltokba a gépek. Most viszont már azt is tudni lehet, hogy a tervezett kétmillió helyett csak félmillió konzolt tud a boltokba szállítani a Sony a novemberi premierre: négyszázezer az amerikai üzletekbe kerül, százezer Japánban marad.