Judit
3 °C
7 °C

Hd-lejátszóval támad az Xbox 360

2006.09.21. 12:54
A Microsoft bejelentette, hogy 168 dollárért lehet majd Japánban hozzájutni az 1080p-felbontást is támogató, Xbox 360-hoz tervezett hd-lejásztóhoz. Így a konzollal együtt adott olvasó olcsóbb lesz, mint a hasonló minőségű asztali lejátszók, csak közben még játszani is lehet a géppel. A Microsoft árelőnye így 120 dollár lesz a Sony PS3-mal szemben.

Lehetne azt írni, hogy a Microsoft épp az utolsó szöget verte a PlayStation 3 koporsójába, de ez mindenképp túlzás lenne, hiszen a Sony sikerre viszi a játékgépét, bármi áron. Az viszont tény, hogy a legújabb redmondi közleménnyel tovább romlottak a PS3 esélyei.

Olcsó lesz

A Microsoft már májusban bejelentette, hogy az év vége előtt piacra dob egy hd-dvd olvasót az Xbox 360 játékkonzolhoz. Nem sokkal később kiderült az is, hogy a hd-Xbox kombináció lesz a legolcsóbb megoldás a piacon, amiből már lehetett következtetni az árra. Akkoriban a Toshiba asztali hd-lejátszójáért kellett a legkevesebbet fizetni, ez a modell 500 dollárba került. A kisebbik Xbox 360 ára 300 dollár, az tehát már eddig is biztos volt, hogy 200 dollárnál nem kerülhet többe a konzolhoz gyártott újgenerációs optikai olvasó.

A Tom's Hardware most arról számolt be, hogy a tokiói játékkiállításon ismertették a részleteket. Az olvasó november 17-én, tehát a PS3 premierjének a napján kerül a japán üzletekbe, ára 19800 jen, azaz 168 dollár lesz. A társaság közleménye szerint a lejátszó képes 1080p felbontású (1920x1080) jelet kiadni, így a ma elterjedt legjobb minőségben nézhetők meg rajta a filmek, játszhatók a szoftverek.

Ezzel a kiegészítővel az Xbox közvetlen ellenfele lesz a PS3-nak. A hd-lejátszóval, 20 gigabájtos merevlemezzel felszerelt verzió már 480 dollárért elvihető lesz Japánban, míg a 60 gigabájtos blu-ray-olvasós PS3 600 dollárba kerül majd. Közben nem lesz jelentős eltérés a szoftverek minősége között, hiszen a két gép közti teljesítménykülönbséget nehezen tudják kihasználni a programozók, hála a PS3 processzorának, a Cellnek.

Ugyanaz, drágábban

A játékok szempontjából lényegében mindegy, hogy kétrétegű, 30 gigabájtos kapacitású hd-re, vagy a 25 gigabájtos (két réteg esetén 50 gigás) bd-re írják őket, hiszen mindegyik lemeztípus elég helyet biztosít. A konzolokkal lejátszott filmek képminőségében szintén nem lesz különbség, így a Sonynak egy olyan, 120 dollárral drágább (de még bőven veszteségesen gyártott) konzolt kéne sikerre vinnie, ami nem mutat kézzelfogható előnyöket.

A PS3 mellett szól, hogy a japán piac hagyományosan japán konzolokat vásárol, sem az Xbox, sem az Xbox 360 nem volt képes komoly sikereket elérni. A választás legfőbb oka a játékokban rejlik, a szigetország ízlése sajátos, és eddig a Sony vagy a Nintendo szerződéses partnerei sokkal jobban tudták kielégíteni ezt az igényt.

Persze ez csak akkor megy, ha van mit eladni. A közelmúltban derült ki, hogy a PS3 európai premierje több hónapot késik, november helyett csak márciusban kerülnek a boltokba a gépek. Most viszont már azt is tudni lehet, hogy a tervezett kétmillió helyett csak félmillió konzolt tud a boltokba szállítani a Sony a novemberi premierre: négyszázezer az amerikai üzletekbe kerül, százezer Japánban marad.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?