Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Xbox 360 Reloaded

2005.12.07. 21:12
Mindent bevetettünk: Need for Speed, Quake 4, Call of Duty 2, de továbbra sem tudjuk, milyen játékgép az Xbox 360. Egy év múlva kiderül, az viszont biztos, hogy hangos.

Megtörtént. Minden igyekezetünk ellenére úgy adódott, hogy alaposabban leteszteltük az Xbox 360-at. Pedig higgyék el, nem akartuk, de kaptunk egy visszautasíthatatlan ajánlatot. Így a korábbi, minden szempontból felületes bécsi cikket most egy leheletnyivel használhatóbb, kritikusabb verzió követi.

Alapos, de felületes


Klikk a galériára!

Nem néztünk át minden egyes pixelt, hogy kiderítsük, miben más az új játékgépre írt szoftver, mint pc-s társa. Nem közelítettünk hő- és zajszintmérővel sem a szürke házhoz, sőt még csak azzal sem próbálkoztunk, hogy folyékony nitrogén segítségével tízszeresére növeljük a processzor órajelét. Csak leültünk a játékgép elé, és igyekeztünk megjegyezni, hogy milyen érzés játszani.

Magyarországon természetesen nem kapható a játékgép, legalábbis hivatalosan nem, de a Stormregion játékfejlesztőnek már van néhány Xbox 360-asa, kiegészítve az összes megjelent szoftverrel. Ellátogattunk hát a társaság irodaházába, az ujjainkkal körkörös gyakorlatokat végeztünk, bemelegítettük az alkarunkat, és megittunk egy forró csokit, hogy semmi se zökkentsen ki a játékból. Aztán elindítottuk a gépet.

Zajos kazán

Az előd
Az Xbox 2001 novemberében jelent meg az Egyesült Államokban, és 2002 márciusában Európában. A gép fejlesztését a DirectX-en és a Flight Unlimiteden is dolgozó Seamus Blackley és kicsiny csapata vezette. Összesen 22 millió darabot sikerült eladni a játékgépből, riválisaiból, a Nintendo GameCube-ból 18,5 millió, a PlayStation 2-ből százmillió kelt el. A gép lelke egy 733 megahertzes Pentium 3-as volt, a grafikus mag az Nividiától érkezett, és a Geforce 3 módosított változata volt.

Az első benyomásunk az volt, hogy az új Xbox kimondottan hangos, egy erősebb pc csap ekkora zajt. De amíg egy számítógépnél megbocsátható a hangerő (nem bocsátható meg), addig egy játékgépnél már kész szentségtörés. A Microsoft szerint az Xbox 360 helye a nappaliban van. A nappaliban viszont csupa olyan dolgot tárol az ember, ami legalábbis csendes: kanapékat, székeket, tévét, és házimozit, ezek közül kirí az Xbox ventillátorainak zümmögése. Ráadásul forrósodik is rendesen, a hátul távozó levegővel simán felfűthetünk egy kisebb szobát. Ez viszont hülyeség, gázzal olcsóbb melegíteni.

Az irányító viszont remekül megtervezett darab. Könnyű, kézre áll, nem csúszkál, a drótnélküliség pedig a Microsoft legnagyobb ajándéka a világnak. Persze nem ők találták ki, talán éppen azért szeretjük feltétel nélkül, ráadásul 7-8 méter távolságból is használható.

A menü kellemesen letisztult, átlátható, használható, kit érdekel? Gyorsan betettünk a Need for Speed Most Wantedet, és vártuk a kívánt hatást.

Nem fokozzuk, mert...


Klikk a galériára!

Kár is tovább fokozni: nem láttunk semmi különbséget a pc-s verzióhoz képest. Sem jobb, sem rosszabb nála. Talán az autók hátsó ablakán tükröződő táj szebb egy kicsit, és mintha az avaros útról a kamerába csapódó falevelek is élethűebbek lennének, ugyanakkor érzésre kevésbé pörgős a játékmenet. Persze nem szaggat a játék, de az elsuhanó táj kevésbé suhan, inkább csak úgy kocog.

Dühödten kaptuk ki a Need for Speedet, és lelkesen raktuk be a Quake 4-et. Itt már egyenesen csalódtunk. Túl azon, hogy egyszemélyes közvélemény-kutatásunk eredménye szerint egér nélkül nem lehet fps-t játszani, a játék grafikája is lehangoló volt: érzésre olyan képet láttunk, mint pc-n, közepes minőségben. Nem múlt el nyomtalanul az a bohó októberi délután, amikor mindent felállítottunk a maximumra középkategóriás szerkesztőségi gépünkön, és perceken keresztül gyönyörködtünk a Quake 4 állóképeiben. Xbox 360-on jóval pörgősebb volt a játékmenet, a grafika viszont kevésbé volt magával ragadó.

Megpróbáltatások

Az újonc
Az Xbox 360 2005. november 22-én jelent meg az Egyesült Államokban, és december másodikán Európában, Magyarországon nincs hivatalos forgalmazás. A hetedik generációsnak rangsorolt játékgépből két verzió készül: egy fapados és egy vincseszterrel is megerősített, jobban felszerelt változat. A processzor az IBM PowerPC magjára épül, rögtön háromra, a grafikus magot az Ati gyártja. A játékgépet várhatóan egész életciklusa során veszteségesen gyártja majd a Microsoft, a nyereség a játékok licencdíjából várható. A gyengébbik verzió kikiáltási ára 300 dollár és euró, az erősebbik gép egy százassal drágább. Az Egyesült Államokban két hét alatt 400 ezer darab fogyott a konzolból, Nagy-Britanniában négy nap után 75 ezernél tartottak.

Kipróbáltunk még számtalan programot, NBA 2006, FIFA 2006, miegymás, ezeket nem hasonlítottuk pc-s társaikhoz, egyszerűen megállapítottuk magunkban, hogy szép-szép, de semmi különös. Valamivel érdekesebb volt a Perfect Dark Zero grafikája, főleg, hogy a főszereplőnek valódi, mozgó, részletes árnyéka volt, de itt sem vettünk észre semmi olyasmit, amiről három sornál hosszabban írnánk.

Többen bíztattak, hogy próbáljuk ki a Kameót, mert ezen már jobban megmutatkozik, hogy mire képes a gép, de ettől sem esett le az állunk. Attól viszont igen, hogy a sportjátékok időnként beszaggattak. Amikor a küzdelem kezdetén a kamera beúszott az arénába, többször rángott a kép.

Végül betöltöttük a Call of Duty 2-t. Ennek a demóverzióját próbálgattunk Bécsben, kevéssé lelkesen. Játék közben itt sem láttunk nagy különbséget, pár apróság azonban megragadó volt. Például a gyakorlópályán ácsorgó kiképzőtiszt arca; ilyen gusztustalan bőrszövetet még sosem láttunk monitoron, az Xbox 360-on látható bibircsókok, szarkalábak, sebhelyek hiányoznak a pc-s verzióból. Persze számítógépen is minősíthetetlenül varangyképe van Comissar Letlevnek, itt azonban valamivel gyomorforgatóbb az összhatás. A pocsolyában csillogó napfény is izgalmasabb, és megmutat valamit a hardver képességeiből.

Majd jövőre

Ezek a játékok csak arra jók, hogy legyen mivel használni az Xboxot, másra nem. Ahogy az a Stormregion vezetőjével készült interjúból is kiderül, egy évig nem tudjuk meg, mire képes a hardver, leghamarabb 2006 karácsonyára készülnek el az optimalizált szoftverek.

Addig csak azoknak érdemes megvenni az új Xboxot, akik otthon Microsoft-oltárt rendezgetnek, táncoló Bill Gates-bábuval, és reggelenként odakészített pálinkával. Jövő télig ugyanis kihasználatlan marad az erős hardver, ráadásul egy év alatt jelentős áresésre lehet számítani. Az Xbox 360 a holnap játékgépe, minden értelemben.