Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Webszerver a zsebhelikopteren

2005.06.01. 17:04
Brit kutatók miniatűr linuxos számítógépet építettek egy játékhelikopterbe, hogy a madarak alakzatban való repülését tanulmányozzák. Később persze hadászati kémeszközök is lehetnek a parányi intelligens kütyükből.

#alt# Az essexi egyetem kutatói intelligens rajszerveződéssel és drótnélküli klaszterekkel kísérleteznek, amiből később komoly hadászati eszközök fejlődhetnek ki. A pilóta nélküli repülőgépek csapata képes lehet arra, hogy az ellenséges területet különféle szögekből lefényképezze, majd a képeket helyben feldolgozza és kielemezze.

Elméleteiket bizonyítandó a tudósok fogták a Proxflyer Bladerunner játékhelikopterét, és rászerelték a gumstix nyolc gramm súlyú processzorát, elegendő akkumulátort a linuxos rendszer és a bluetooth hálózati csatoló működtetéséhez, valamint egy lefelé néző videokamerát, és ezzel megalkották a világ legkisebb távirányítós mobil webszerverét.

A játékszer egyetlen feltöltéssel csupán tíz percig repül, ráadásul túl könnyű a szabadtéri repüléshez, ezért a mostani verziót csupán az egyetem robotikai laborjában próbálták ki. Ha elkészül a teljes flotta és minden a tudósok tervei szerint alakul, a helikopterek bluetooth kapcsolaton kommunikálnak majd egymással, így képesek lesznek egységesen mozogni, és összetett feladatokat is elvégezhetnek elosztott számítási technikával.

A helikopterek szoftverrel való irányítása nem egyszerű feladat, mondta el a Wired informatikai lapnak Renzo de Nardi, a rendszer kódolója, mivel nagyon sok tényezőt figyelembe kell venni, többek között az aerodinamikát és a képfeldolgozást. Korábban száz centiméteres szárnyfesztávolságú repülőgépmodellekből próbálta felépíteni a flottát, de Owen Holland projektvezető szerint azok túl gyorsak voltak. A kutató szerint a teljes rendszer néhány héten belül elkészül, így hamarosan talán újabb eredményekről számolhatnak be.