Konrád
8 °C
26 °C

Idén megjelennek a holografikus lemezek

2005.02.07. 11:51
A terabájtnyi adatot tároló holografikus adattároló lemezek első felhasználói az egészségügyi, gyógyszerészeti és olajipar cégek lesznek, de hamarosan az otthoni felhasználók hozzájuthatnak.

A tokiói Optware tavaly szeptember mutatta be az általa kifejlesztett holografikus adattároló lemezt, és most hat gyártócég - köztük a Fuji Photo Filmmel - bejelentette, hogy közösen szabványosítják a technológiát. A Holographic Versatile Disk (HVD) elnevezésű korong legfejlettebb változata egy terabájtnyi adatot, tehát körülbelül kétszáz nagy felbontású filmet képes elraktározni, írta a Techtree. A lejátszók adatátviteli sebessége másodpercenként egy gigabites.

Készítik a jövőt

A holografikus adattárolás jelentős előrelépés a jelenlegi optikai adattárolókhoz képest, hiszen amíg a cd és a dvd csak a korong felületén tárol információkat, addig a HVD a műanyag lemez egészét hasznosítja, ennek köszönhető jóval nagyobb kapacitása. Bár a tavaly bemutatott Blue-ray és HD-DVD formátumok még ma is újdonságnak számítanak és kevéssé elterjedtek, az iparág már készül az optikai adattárolók következő generációjának a bevezetésére. Az adattároló rendszerek szabványosításával foglalkozó Ecma International például felállított egy szakértői bizottságot, amely a HVD körüli folyamatokat felügyeli.

Az Ecma által létrehozott TC44 kódszámú bizottság három különböző adattárolót szabványosít: kétszáz gigabájtos HVD-kazettát, száz gigabájtos, csak írható HVD-lemezt, illetve harminc gigabájtos HVD-kártyát. A negyedik projekt keretében a százhúsz milliméteres lemez szabványos tokját fejlesztik ki. A PC World információi szerint elsőként az egészségügyi, gyógyszerészeti és olajipar cégek hasznosíthatják az új technikát, és csak ezt követően kerülnek a korongok az otthoni felhasználókhoz.

Nem szórnak fényt

Az Optware fejlesztésének a jelentősége abban rejlik, hogy a cégnek sikerült egyesítenie az optikai lemeztechnológiát és a holografikus rögzítési technológiát. A holografikus lemezekről korábban azt tartották, hogy nem megfelelőek az adattárolásra, mert a fény szóródása miatt zajos, rossz minőségű lesz a jel, az Optware azonban egy speciális tükörréteg alkalmazásával megoldotta a problémát.