Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Csúcstechnológiából veszélyes hulladék

2001.05.21. 16:17
Világszerte egyre komolyabb problémát jelent az elöregedő számítógépek és egyéb berendezések környezetbarát elhelyezése. Az egyre nagyobb mennyiségű elektronikai hulladék kezelésében egyre nagyobb szerepet vállalnak a gyártók. Az utóbbi néhány hónapban sorra jelentették be a számítógépcégek újrahasznosítási akcióikat, melyek során bármilyen márkájú öreg hardver átvételét vállalják, igaz, csak némi készpénz ellenében.
A Fujitsu beszáll a bontási üzletbe
A japán Fujitsu Európában és Észak-Amerikában be kíván szállni a személyi számítógépek újrahasznosításába. A vállalat még az idén be kívánja indítani a Siemensszel közösen alapított cégének öt németországi bontóüzemét. További hálózatokat Nagy-Britanniában, Franciaországban, illetve Skandináviában terveznek. A Fujitsu ezzel a lépéssel reagál a szigorodó környezetvédelmi előírásokra, illetve arra bátorítja ügyfeleit, hogy cseréljék le régi gépeiket. Észak-Amerikában még ebben a hónapban beindítják azt az internetes fórumot, ahol újrahasznosításból származó merevlemezeket és más alkatrészeket értékesítenek nagykereskedőknek.
A legújabb környezetbarát trend a számítógépgyártóknál a márkafüggetlen ócskavasátvétel. Az IBM novemberben indította újrahasznosítási kezdeményezését, melyben bármilyen márkájú számítástechnikai terméket bevesznek, ha az átadó 30 dollárt fizet. A Sony igazán gáláns vásárlóival, október óta bármilyen Sony-terméket ingyen bevesz, igaz, akciója csak Minnesota államban érvényes. A Dell decemberben indította Dell Exchange programját, melynek résztvevői új gépre cserélhetik, eladhatják vagy jótékony célra adományozhatják öreg számítógépeiket.

Hétfőtől a Hewlett-Packard is visszaveszi újrahasznosításra az öreg számítógépeket. A cég márkától függetlenül bármilyen számítógépalkatrészt átvesz, igaz, a szolgáltatásért darabonként 13-34 dollárt kér. Más gyártókhoz hasonlóan a HP saját gépeit már korábban is visszavette környezetbarát megsemmisítés vagy újrahasznosítás céljából.

Nemcsak számítógépeket, hanem öreg tévéket és más szórakoztatóelektronikai ócskaságokat is elszállít majd a Best Buy áruház, amely idén nyáron indítja lomtalanítási programját. A tervek szerint a cég munkatársai kijelölt hétvégéken gyűjtik össze a vásárlóktól a lomokat, melyek átvételéért díjat számol fel a cég. A Best Buy tárgyal a gyártókkal, az újrahasznosító cégekkel és az állami hivatalokkal a költségek megosztásáról, a Panasonic elsőként kötelezte el magát az akció mellett.

Itthon piaca van a használt gépeknek is
Mezriczky László, a Compaq marketingigazgatója szerint Magyarországon ugyancsak más a "használhatatlan számítógép" fogalma, mint az Egyesült Államokban, ahol jobbára bezúzzák az öreg gépeket. Itthon ezzel szemben két-három körben is hasznosulnak a számítógépek, hiszen a cégek leamortizált gépparkjukat eladják dolgozóiknak vagy alapítványoknak ajándékozzák. A Compaq ügyfelei között olyan több tízezres gépparkkal rendelkező cégek vannak, melyek ha csak évente gépeik tíz százalékát cserélik le, az is több ezer gépet jelent.

Az élettartamuk végére ért számítógépek és egyéb berendezések elhelyezése nemcsak Amerikában, de világszerte egyre komolyabb környezetvédelmi problémát jelent. Csak az 1998-as év során 35 millió személyi számítógépet adtak el az Egyesült Államokban, és 20,6 millió számítógép vált feleslegessé. Amerikában a háztartásokból kidobott számítógépek egyelőre egyszerű hulladéknak számítanak, a cégeket és intézményeket azonban kötelezik arra, hogy a veszélyes hulladékok ártalmatlanításáról szóló szabályoknak megfelelően helyezzék el gépeiket. Számos államban nyújtottak be az elektronikai termékek újrahasznosítását szabályozó törvényjavaslatot, Massachusetts államban pedig már egy éve tilos a CRT monitorok szemétlerakóba dobása.

Az Európai Unió tavaly júniusban fogadta el az elektronikai és elektromos berendezések hulladékkezeléséről rendelkező direktíva-javaslatot. A javaslat az ilyen hulladék elkülönített gyűjtését és újrahasznosítását célozza meg. Az elektronikai szemét jelenleg a háztartási hulladék 4 százalékát teszi ki, azonban mennyisége ugyancsak gyorsan, ötévente 16-28 százalékkal növekszik: háromszor olyan gyorsan, mint az átlagos háztartási hulladék. A javaslat a gyártókat arra kötelezné, hogy jobban újrahasznosítható termékeket tervezzenek, csökkentett veszélyesanyag-tartalommal. A direktívát várhatóan még idén elfogadják.