Diána
12 °C
27 °C

Adattárolás infravörös fénnyel

2004.09.02. 13:05
A közeli mezős mikroszkópnak nevezett berendezés rendkívül finom letapogató tűvel halad végig a vizsgált felület felett. A tárgyra sugárzott fényt a legjobb fókuszlencséknél háromszázszor nagyobb felbontással fogja be. Kifejlesztői szerint az eljárás újszerű adattárolókhoz vezethet.
A német Max-Planck biokémiai kutatóintézet nano-fotonikai csoportja olyan optikai nanoeljárást fejlesztett ki, amely infravörös fényt alkalmaz, és emellett kristályok kvantált rácsrezgésén (fonon) alapul.

A nanoanalízis előnyei

A fonon-optikai technológia segítségével az infravörös fény eddig elképzelhetetlen alkalmazásokban mutatkozhat be. A kutatók például első alkalommal voltak képesek nanoszkópikus felbontásban vizsgálni kristályok rácsszerkezetének minőségét, emlékeztetett a pte hírügynökség.

Az intézet kutatói néhány éve újszerű mikroszkóp eljáráson dolgoznak. Az alkalmazott optikai antenna a használt fény hullámhosszától függetlenül rendkívüli felbontásokat tesz lehetővé. A megoldás egyesíti magában a infravörös tartományban dolgozó színképelemzés és a nanoanalízis előnyeit.

#alt#
Forrás: MPI für Biochemie/Nenad Ocelic

Fókuszál a tű

A közeli mezős mikroszkópnak nevezett berendezés rendkívül finom letapogató tűvel halad végig a vizsgált felület felett. A tű ezzel egyidejűleg a tárgyra sugárzott fényt antennaként gyűjti apró fénylencsévé, és a legjobb fókuszlencséknél háromszázszor nagyobb felbontást biztosít.

A kutatók két éve bizonyították be, hogy a fókuszált infravörös fénnyel rezgésbe tudják hozni poláris kristályok rácsszerkezetét. Nenad Ocelic és Rainer Hildebrand most kísérleti úton igazolta, hogy a közeli mezős mikroszkóp a rácsok rezgése útján valóban le tudja képezni a kristályok minőségét.

Hasznos lehet az adattárolásban

A felbontás ennek során százszor jobb, mint a hagyományos infravörös mikroszkópoknál. Ezek az eredmények eddig nem sejtett perspektívákat nyitnak meg az optikai adattárolás előtt is.

A kutatók által előállított és ezt követően kiolvasott legkisebb struktúrák (bitek) már a fejlesztés ezen szakaszában százszor kisebbek, mint az infravörös fény hullámhossza.

Már meghaladták a DVD-t

Bár a használt hullámhossz mintegy hússzor hosszabb, mint a hagyományos optikai eszközök olvasására használt látható fényé, a kutatók által eddig elért bitsűrűséget jobb, mint amit a dvd-kben használnak.

A technológia további optimalizálásával Hildebrandt elérhetőnek tartja a négyzetcentiméterenként egy terabites sűrűséget is.