Árpád
-2 °C
4 °C

Adattárolás infravörös fénnyel

2004.09.02. 13:05
A közeli mezős mikroszkópnak nevezett berendezés rendkívül finom letapogató tűvel halad végig a vizsgált felület felett. A tárgyra sugárzott fényt a legjobb fókuszlencséknél háromszázszor nagyobb felbontással fogja be. Kifejlesztői szerint az eljárás újszerű adattárolókhoz vezethet.
A német Max-Planck biokémiai kutatóintézet nano-fotonikai csoportja olyan optikai nanoeljárást fejlesztett ki, amely infravörös fényt alkalmaz, és emellett kristályok kvantált rácsrezgésén (fonon) alapul.

A nanoanalízis előnyei

A fonon-optikai technológia segítségével az infravörös fény eddig elképzelhetetlen alkalmazásokban mutatkozhat be. A kutatók például első alkalommal voltak képesek nanoszkópikus felbontásban vizsgálni kristályok rácsszerkezetének minőségét, emlékeztetett a pte hírügynökség.

Az intézet kutatói néhány éve újszerű mikroszkóp eljáráson dolgoznak. Az alkalmazott optikai antenna a használt fény hullámhosszától függetlenül rendkívüli felbontásokat tesz lehetővé. A megoldás egyesíti magában a infravörös tartományban dolgozó színképelemzés és a nanoanalízis előnyeit.

#alt#
Forrás: MPI für Biochemie/Nenad Ocelic

Fókuszál a tű

A közeli mezős mikroszkópnak nevezett berendezés rendkívül finom letapogató tűvel halad végig a vizsgált felület felett. A tű ezzel egyidejűleg a tárgyra sugárzott fényt antennaként gyűjti apró fénylencsévé, és a legjobb fókuszlencséknél háromszázszor nagyobb felbontást biztosít.

A kutatók két éve bizonyították be, hogy a fókuszált infravörös fénnyel rezgésbe tudják hozni poláris kristályok rácsszerkezetét. Nenad Ocelic és Rainer Hildebrand most kísérleti úton igazolta, hogy a közeli mezős mikroszkóp a rácsok rezgése útján valóban le tudja képezni a kristályok minőségét.

Hasznos lehet az adattárolásban

A felbontás ennek során százszor jobb, mint a hagyományos infravörös mikroszkópoknál. Ezek az eredmények eddig nem sejtett perspektívákat nyitnak meg az optikai adattárolás előtt is.

A kutatók által előállított és ezt követően kiolvasott legkisebb struktúrák (bitek) már a fejlesztés ezen szakaszában százszor kisebbek, mint az infravörös fény hullámhossza.

Már meghaladták a DVD-t

Bár a használt hullámhossz mintegy hússzor hosszabb, mint a hagyományos optikai eszközök olvasására használt látható fényé, a kutatók által eddig elért bitsűrűséget jobb, mint amit a dvd-kben használnak.

A technológia további optimalizálásával Hildebrandt elérhetőnek tartja a négyzetcentiméterenként egy terabites sűrűséget is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?