Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Dreamcast ingyen

2000.04.14. 11:36
Zseniális új stratégia, vagy kényszerű előremenekülés? Egyelőre csak annyi biztos, hogy a SegaNet internetszolgáltató ingyen adja a Dreamcast konzolokat a 2 éves előfizetéshez, akinek pedig már van, az visszakapja a konzol árát - kereken 200 dollárt -, ha előfizet az internetszolgáltatásra. Ráadásul mindehhez még jár egy billentyűzet is, megkönnyítendő a böngészést a világhálón.

Ingyen Dreamcast a SegaNet előfizetéshez
A Sega 1999. szeptember 7-én mutatta be az USA-ban a Dreamcast konzolt, amely az első új generációs, internetes képességekkel is felvértezett játékgép volt. A Dreamcaston keresztül elérhető online szolgáltatások azonban eddig jószerivel az emailküldésre korlátozódtak, mivel sem a Dreamcast Network nem indult el, sem az eddig megjelent játékok nem támogatták a multiplayer módot. A nagy váltásra ismét szeptember 7-én fog sor kerülni, ekkor indul ugyanis útjára hivatalosan is a Sega.com vállalat és a SegaNet internetszolgáltatás. A cég ígérete szerint addigra 10-12 online játszható játékuk lesz, többek között a Quake 3 Arena, a Sega Sports NFL 2k1, a Sega Sports NBA 2k1, vagy a Phantasy Star online. A Sega.com a tervek szerint a Dreamcast tulajdonosok nagy játszóháza és virtuális közössége lesz, tournamentekkel, a játékokhoz szükséges mindenféle tudnivalókkal, így például cheat kódokkal, de lesznek zenei, filmes, tévés, sport és egyéb érdekesnek szánt tartalmak is.

Az igazi újdonság persze nem ez, hanem a SegaNet havi 21,95 dolláros szolgáltatása mellé ingyen járó Dreamcast konzol. Az sem fogja becsapottnak érezni magát, akinek már van Dreamcastja, hiszen az 200 dollárt visszakap, ha előfizet a SegaNetnél, és kap egy ingyenes billentyűzetet is a konzolhoz. Az egyéb szoftverek, és kiegészítő perifériák természetesen továbbra is pénzbe kerülnek. Valójában a cél épp az, hogy a visszakapott pénzt a lelkes vásárlók mindjárt el is költhessék játékokra és egyéb kiegészítőkre, illetve magára a szolgáltatásra. A konzolgyártóból váratlanul internetvállalattá átalakult Sega számára egyéb bevételi forrásként még rendelkezésre állnak a reklámok, és az elektronikus kereskedelmi tevékenység is.

A marketingszövegek forradalmi stratégiaváltásról szólnak, végre a játékokért és a játékélményért fizetnek a vásárlók, nem pedig a hozzá szükséges hardverért. A Sega valóban nagy reményeket fűz az új stratégiához. Várakozásaik szerint még vagy 18 hónapig egyeduralkodók lehetnek az internetes konzolok piacán, hiszen a PlayStation 2 egyelőre internetes képességek nélkül jelent meg, a többi konkurens - a Nintendo Dolphin és a Microsoft Xbox - színrelépése pedig csak 2001-ben várható. Szűk másfél évük van tehát, hogy felépítsenek egy olyan nagy létszámú lojális közösséget, akik a szolgáltatások igénybevételével és a szoftverek vásárlásával majd eltartják a vállalatot. A tervek a jelenlegi 2 millió mellé még 4 millió új Dreamcast felhasználóval számolnak 2001-ig, ami már elég lenne az életben maradáshoz. A cég szerint ez nem irreális, hiszen felmérések szerint 22 millió olyan 18 éven felüli internetező van, akik az online játékokat jelölik meg az elsőszámú indokként, amiért interneteznek, a Dreamcast vásárlóknak pedig már most 20 százaléka regisztrálta magát a Sega Dreamcast Networkre, pedig még nem is lehet rajta játszani.

A Sega megszorongathatja PSX2-t
A lelkesedés az internetes játékért kétségtelenül óriási, és az is vitathatatlan, hogy a multiplayer játékoké a jövő. Azonban lehetetlen nem észrevenni, hogy a Sega stratégiaváltása mögött bizony kényszerítő erők állnak: a Dreamcast nem bírja a versenyt konkurenseivel. A konzolpiac versenyzői között a Sega áll a leggyengébb lábakon anyagilag. A Dreamcast konzol várakozáson felüli sikereket hozott, csak az USA-ban 2 millió darab kelt el belőle, a sikert azonban beárnyékolják a Sony eredményei, amely a PlayStation 2-ből csak az első hétvégén majdnem 1 milliót adott el Japánban. A PS2 grafikai képességei messze felülmúlják a Dreamcastét, és a Playstation márkának stabil, lojális rajongótábora van.

A küzdelem azonban már nemcsak a játékosok megnyeréséért folyik, hanem sokkal inkább a "nappali uralmáért". A konzolok új generációja valóságos házi mini szórakoztatóközpont, nemcsak játékokat hoz a TV képernyőjére, hanem az Internetet is, sőt lejátsszák kedvenc CD lemezeinket vagy DVD filmjeinket is (utóbbi speciel a Dreamcast egyik fő hiányossága). Aki pedig bejut a nappaliba az viszi magával a saját játékait, kiegészítőit, szolgáltatásait - például internetlapját, online áruházát, az ott futó reklámokat - is, vagyis jóval szélesebb területről jut bevételekhez, mint ha csak a konzolt adná. Ingyenességével a Dreamcast komoly fejfájást okozhat még a piacvezető Sony hamarosan Amerikában is bemutatkozó PlayStation 2-jének is, amelynél a horribilis fejlesztési és reklámköltségek miatt nem valószínű, hogy engedni akarnának az egyébként elég borsos, 300 dollár körüli árból. Hogy azonban hosszú távon ez mire lesz elég, azt nehéz volna megjósolni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!