Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Timót, Xénia
-8 °C
-1 °C

Papírmentes főiskola Iowában

2002.08.08. 09:14
Egyik campusának teljes papírmentesítésén fáradozik egy iowai főiskola. A tankönyvek és szöveggyűjtemények elérhetők a webről vagy az iskola vezetéknélküli hálózatából, a diákok a vizsgateszteket is számítógépen írják meg. A jegyzeteléssel sem nagyon kell fáradniuk: az oktatók által a - hagyományostól kissé eltérő - táblára írt szöveget egyszerűen letölthetik saját kézi számítógépeikre. A tavalyi kísérleti program eredményesen zárult, a dékán szerint egy év múlva már egyáltalán nem fognak papírt használni az iskola diákjai.
Az iowai Des Moines-térségi közösségi főiskola hat intézetéből a legújabb, a West Des Moines campus múlt ősszel nyílt, többek között azzal a feladattal, hogy falain belül fejlett oktatási módszereket teszteljenek. Az intézménynek például nincsen könyvtára, szerepét egy olyan központ vette át, ahonnan számítógéppel elérhetők e-bookok és újságok, audio-vizuális anyagok és természetesen a web is.

Sikeres próba

A kísérleti papírmentes programban az elmúlt évben 75 telekommunikációt tanuló diák vett részt, írta a Wired. Mindegyikük kapott egy Compaq iPaq kéziszámítógépet, ezzel tudta elérni a tankönyveket és a szöveggyűjteményeket, de ezek segítségével tudtak jegyzetelni és vizsgázni is. A próba sikerrel zárult, így idén tovább bővítik azok körét, akik ilyen módon tanulnak.

Az őszi tanévkezdéskor már az összes műszaki, és néhány üzleti és bölcsészeti kurzuson is hasonló rendszerre számíthatnak a diákok. Tony Paustian dékán úgy becsüli, hogy ősszel a campus közösségének mintegy fele válik papírmentessé, egy éven belül pedig már mindenki kézi gépekkel fog órára járni jegyzetfüzetek helyett.

Vezeték nélkül

A campusnak saját vezetéknélküli hálózata is van. Az oktatók ún. smartboardokat, egyfajta nagyméretű érintőképernyőket használnak táblaként, a diákok az ezekre írt jegyzeteket azonnal le tudják tölteni saját kézi számítógépeikre. Minden adatot, beleértve a diákok egyéni munkáját is, az iskola szerverén tárolnak, ezek a weben keresztül is elérhetők. Az iPaq-ok hátuljába illeszthető memóriamodulok segítségével a diákok egyszerűen szinkronizálhatják a munkájukat az otthoni gépükkel.

Játszva tanulnak

A diákoknak szabadidejükben sem kell nélkülözniük a modern technika közelségét, ugyanis számos Xbox és Gamecube játékkonzol szolgál szórakoztatásukra. A diákok kipróbálhatnak új játékokat, és ha kedvük úgy tartja, akár a legnagyobb társalgó falára kivetítve is játszhatnak velük. Az iskola rendszeresen, kéthavonta bajnokságokat is rendez.  • Vennék
  • Hírek