Bernát, Felícia
EUR 384,52 Ft
USD 362,94 Ft
8 °C
30 °C

670 millió forint digitális tananyagokra

2001.07.25. 17:11
Szerdán nyilvánosságra hozta az Oktatási Minisztérium (OM) az elektronikus tananyagok kifejlesztésére kiírt pályázat első fordulójának eredményét. Eszerint az oktatási tárca 669,2 millió forintot szán erre a célra, az első fordulót követően 64 pályázó kap különböző összegű segítséget.
A korszerű tananyagok kifejlesztésére az OM által létrehozott Apertus Közalapítvány a 2001-es évi pályázatokra egymilliárd forintot kapott. Az információs és kommunikációs technológiák világméretű elterjedését mérlegelve a közalapítvány kuratóriuma úgy határozott, hogy a rendelkezésre álló forrásait elsősorban a számítógépeken és számítógépes hálózatokon terjeszthető elektronikus tananyagok kifejlesztésére fordítja.

Közel háromszáz pályázó

Az első pályázati kiírást a közalapítvány 2001 márciusában jelentette be 650 millió forint összeggel, a pályázatok beadási határideje május vége volt. Mivel évek óta ez volt az első ilyen jellegű pályázat, igen nagy volt az érdeklődés. A 276 pályázó összesen mintegy 4,5 milliárd forintot igényelt volna - mondta el Czinege Imre, a Apertus Közalapítvány elnöke.

A hétszeres túljelentkezés miatt a több fordulóban vizsgálódó bírálóbizottság nagyon jó pályázatokat is kénytelen volt visszautasítani, még a keret túllépése mellett is. A pályázók köre felölelte a teljes magyar képzési palettát. Oktatási intézmények, oktatási vállalkozások és gazdálkodó szervezetek egyaránt fontosnak tartották a részvételt. A pályázatok tartalmát tekintve minden oktatási terület képviselve volt, a képzési szintek az ismeretbővítő tanfolyamoktól kezdve a felsőoktatásig minden lépcsőt tartalmaztak.

A pályamunkát benyújtók között meglepő módon 92 volt a gazdasági társaság. 63 felsőoktatási, 30 közoktatási intézmény illetve 28 alapítvány és egyesület képviseltette magát. A legtöbb pályázat - összesen 167 - a fővárost is magában foglaló közép-magyarországi régióból érkezett, míg a legkisebb érdeklődés a dél-dunántúli régióban volt tapasztalható, innen mindössze 7 pályázat érkezett.

Magas színvonalú pályázatok

A pályázók a felhívásnak megfelelően jól elkülönítették a tartalmi fejlesztéseket a technikai megvalósítástól. A bírálók egyhangú véleménye volt egyébként, hogy ma már kialakult Magyarországon egy olyan fejlesztői kör, mely képes magas színvonalú tananyagokat létrehozni és alkalmazni - mondta Czinege Imre.

A pályázat által támogatott fejlesztések több szinten támogatják a hazai információs társadalom kiépítését, és megalapozzák a magyar e-learning fejlesztői közösséget - jelentette ki Gál András Levente, az OM közigazgatási államtitkára.

Az EU pártolja az e-oktatást

Az OM elképzeléseiben az e-learning kiemelt szerepet kap, hiszen kiderült, hogy az EU kifejezetten támogatja az e-tananyagok és oktatási koncepciók fejlesztését. Ez a terület Nyugat-Európában is csak most alakul ki, a legnagyobb távoktató intézmények alig 10 százalékban alkalmazzák.

Magyarországon is cél immár a világszínvonalú tananyagfejlesztés. A felnőttképzési törvény jelenleg tárgyalt változata, illetve a nemrégiben elfogadott felsőoktatási törvény már egyértelműen segíti az elektronikus tananyagokra alapuló oktatást.

Az e-tananyag fejlesztésének költségeiről szólva Czinege Imre elmondta: a jelenlegi feltételek mellett egy heti 2+2 órás tárgy jobbára csak szöveget és egyszerű ábrát tartalmazó éves segédlete 3 millió forintból megírható. Komolyabb ábrákkal és animációkkal ez az összeg egymillió forinttal megnőhet, a mérnöki tudományok komplex tananyaga, videobejátszásokkal, virtuális terekkel pedig elérheti az ötmillió forintot.

Olcsóbb a digitális tankönyv

Amikor az adatbázis létrejön, segítségével az oktató is színessé teheti az előadásait, sőt az anyag hagyományos tankönyv formájában is kiadható. A papíralapú adathordozókkal összevetve a CD-lemezre írt segédlet jóval olcsóbb lehet, a hallgatók jóformán a nyersanyag árán, néhány száz forintért megkaphatják.

Természetesen az e-tananyag is jogdíjas termék, sokszorosítását csak az egyetem végezheti. Éveken belül az e-tananyagok konjunktúrája várható, ezért fontos a tankönyvírók és szerkesztők segítése, a hagyományos eszközök átfordítása elektronikus változatra.

A távoktatásban az informatikai megoldások új pedagógiai kihívásokat is gerjesztenek. Kísérleti programok keretében már folyik hallgatói konzultáció csevegőszoba (chat) útján.

A most lezárult pályázat nyomán még a nyáron megkötik az első támogatói szerződéseket. Az Apertus Közalapítvány várhatóan ősszel is kiír majd egy pályázatot, melynek beadási határideje az év vége lehet.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek