Még egy esély a tanulásra

2000.07.28. 19:00
A nyári pótfelvételire jelentkezők 13 ezer költségtérítéses és 2300 államilag finanszírozott helyre pályázhatnak augusztus 7-ig. Intézményenként változó, hogy milyen módon lehet bejutni az üresen maradt helyekre, de a legtöbb esetben nem tartanak felvételi vizsgát, csupán az idei felvételi eredmények illetve a hozott pontszámok döntenek. Az oktatási tárca jövőre új felvételi rendszert vezet be.
Az idei felvételi mérlege

Még van lehetőség bekerülni
A 2000-2001-es tanévre összesen 142 ezer felvételiző 300 ezernél is több helyre adott be jelentkezési lapot. A nappali alapképzés 43 ezer 500 államilag finanszírozott férőhelyére csak 41 ezer, az esti-levelező képzés kilencezer helyére hétezer, a felsőfokú szakképzés 2500 helyére csak ezer hallgatót vettek fel. Az idei felvételiken a szakemberek szerint már erősen éreztette a hatását, hogy egyre többen tanulhatnak tovább, és ezért erősen romlik a színvonal. Ez abban is megmutatkozik, hogy a tavalyihoz képest nagy átlagban alacsonyabbak lettek a bejutáshoz szükséges pontszámok.

Csak kétezer-háromszáz támogatott hely maradt üresen

Felvételi botrány Debrecenben
Névtelen feljelentés nyomán indított a Debreceni Egyetem vizsgálatot a pszichológia felvételi körülményeinek kivizsgálására. A Magyar Hírlap információ szerint a feljelentésben az állt, hogy az egyetem legnépszerűbb szakának szóbeli felvételi vizsgáin olyan tanárok is részt vettek, akik magánvállalkozásban készítették fel a szakra a jelentkezőket, a felsőoktatási felvételt szabályozó rendelkezések szerint pedig ez összeegyezhetetlen a tanári hivatással. Az egyetem pszichológia szakára idén 11-szeres volt a túljelentkezés. A feljelentők öt tanárt neveztek meg. Fésős László rektor tájékoztatása szerint az egyetem, a vizsgálat lezárulásáig nem tesz konkrét lépéseket az ügyben.
Annak ellenére, hogy múlt pénteken még hatezer üresen maradt egyetemi és főiskolai helyről beszélt az oktatási tárca illetékese, a Világgazdaság információi szerint csupán kétezer-háromszáz államilag finanszírozott helyre lehet pótfelvételizni augusztusban. Költségtérítéses képzésre még 13 ezren diákot vesznek fel az idén.

A felsőoktatási intézmények zöme nem tart augusztusban felvételi vizsgát, hanem az idén elért felvételi eredményeket vagy a hozott pontszámokat veszi figyelembe. Egyes intézményekben a ponthatár 10 százalékos leszállítása, elbeszélgetés, ritkábban pedig új felvételi vizsga dönti el, ki tanulhat tovább a kiválasztott épület falai között szeptembertől. Ha az adott szakon nincs meghatározott ponthatár, akkor az általános szabály szerint a hatvan százalékos, tehát a százhúsz pontos rendszerben 72 pontos határt kell figyelembe venni.

Szinte minden szakon akad még hely

A legtöbb üres hely a Gábor Dénes Főiskola műszaki és gazdasági informatikai szakjaira van, ide 2500-2500 jelentkezőt várnak. Itt nincs felvételi vizsga, egy félév azonban 102 ezer forintba kerül.

Új szakok
A pótfelvételit meghirdető szakok egy része olyan, amely a felvételi tájékoztató megjelenése után kapta meg az oktatási minisztertől az engedélyt. Így a nyári pótfelvételi szezonban hirdet felvételt például a Miskolci Egyetem programozó matematikus, a Veszprémi Egyetem idegenforgalmi és szálloda, a gyöngyösi Szent István Egyetem pedig mezőgazdasági menedzserasszisztens szakokra.
A bölcsészettudományi karokon a Kodolányi János Főiskola, a Károlyi Gáspár Református Egyetem és a Miskolci Bölcsészkar különböző szakjaira hirdettek pótfelvételit: ezek majd mind költségtérítéses képzések, a református egyetemen azonban kommunikáció és pszichológia szakon még van 30-30 államilag finanszírozott hely is.

A miskolci bölcsészkar egyébként majd minden szakon várja a pótfelvételizőket. A szegedi egyetem kommunikáció szakán még 100 betöltetlen hely van.

Aki a jog vagy az államigazgatás iránt érdeklődik, mind az Államigazgatási Főiskolán (ÁF), mind a Pécsi Egyetemen szerencsét próbálhat. Az ÁF igazgatásszervező szakán még 100 betöltetlen hely van, és egy szemeszterért 90 ezer forintot kell fizetni. Pécsen ötven jogi asszisztensjelöltnek van még államilag finanszírozott hely, igazságügyi ügyintézőnek pedig még 220 jelentkezőt vesznek fel. A budapesti Pénzügyi és Számviteli Főiskolán pénzügyi és számviteli szakügyintéző szakon van még 120-120 államilag finanszírozott üres hely.

A pótfelvételizés szabályai

A pótfelvételire való jelentkezés beadási határideje augusztus 7-e, hétfő. Az egyetemek és főiskolák csak azok jelentkezését fogadják el, akik idén nem nyertek felvételt egyik felsőoktatási intézménybe sem. A határidők rövidsége miatt minden felvételiző csak egy intézménybe és egy szakra jelentkezhet. A jelentkezési lapot közvetlenül a felvételit meghirdető felsőoktatási intézménybe kell beadni. További információkért az érintett intézmények tanulmányi osztályaihoz kell fordulni.

A jelentkezést a külön erre a célra készült ,,A" típusú valamint egy darab ,,B" jelű jelentkezési lap beadásával kell kérni. A lapokat a pótfelvételit meghirdető felsőoktatási intézménynél lehet beszerezni. A ,,B" laphoz csatolni kell a felvételi tájékoztatóban felsorolt iratokat, illetve a felvételi eredményeket. Mindkét lapot közvetlenül a kiszemelt felsőoktatási intézménybe kell küldeni.

Jövőre megváltozik a felvételi rendszer

A felvételi rendszert jövőre megváltoztatják, és minden intézményben egységesen 120 pontot lehet majd szerezni. Az előzetes tervek szerint az új rendszerben nagyobb súlyt kap az általános műveltség. A hallgatók, a szakok és az intézmények közötti egészséges verseny kialakulása érdekében előreláthatóan a mintegy 500 engedélyezett szakot 14 szakcsoportra osztják majd be. Az oktatási miniszter ezekre vonatkozóan létszámokat állapít meg, mind szint, mind szakcsoport szerint. Ezt követően a legjobban szereplő hallgatókat veszik majd fel az összehasonlított pontszámok alapján.