Felvételi ponthatárok az Indexen

2000.07.21. 13:18
Az Index elsőként teszi közzé az ez évi felsőoktatási felvételi ponthatárokat. A rövidítések megfejtése a felvételi tájékoztatóban. Bár akit érint, az úgy is tudja fejből. Tegnap délután az országos vonalhúzó értekezleten határozták meg az egyetemi és főiskolai szakok felvételi ponthatárait. Az Oktatási Minisztérium tájékoztatása szerint az informatikai képzés fontossága miatt az eredeti háromezer-háromszázas felvételi keretet 885 fővel megnövelték.
Ahogy az Index már beszámolt róla, a tegnapi vonalhúzó értekezleten meghatározták a felsőoktatási intézmények szakjainak, illetve szakpárjainak ponthatárait. Az oktatási intézmények saját hatáskörben döntöttek arról, hogy milyen pontozási rendszert alkalmaznak, így a 20 pontostól a 150 pontos rendszerig rendkívül színes a skála. Eltérően értékelik ezen kívül azt is, milyen teljesítményért mennyi többletpontot kaphatnak a felvételizők. Az Index elsőként teszi közzé a listát.

A pótfelvételikre augusztus 7-ig lehet jelentkezni

Azok a felsőoktatási intézmények, amelyek nem tudták betölteni az általuk kívánt hallgatói létszámot, most új jelentkezést hirdetnek. A pótjelentkezésekkel kapcsolatos információkat az országos napilapok szombaton közlik. A nyári felvételire vonatkozó fontos szabály az, hogy annak során csak költségtérítéses képzésre lehet majd jelentkezni, ezen kívül a határidők rövidsége miatt minden felvételiző csak egy helyre adhat be jelentkezési lapot, közvetlenül a felvételit meghirdető felsőoktatási intézménybe. A beadás határideje augusztus 7-e.

Az informatikai képzés fontosságára való tekintettel az eddigi 3300-ös kerethez képest a 855 fővel megnövelték a felvehető hallgatók számát. Ezt a többletet az intézmények részben már most felvették, részben az oktatási miniszter külön engedélye alapján a nyári felvételi során veszik majd fel.

Fellebbezés a döntés ellen

A felvételi döntések ellen azok a pályázók fellebbezhetnek, akik az eljárás során jogszabálysértést vélelmeztek, például hibásan rögzítették az adataikat vagy az általuk elért pontszámot. A fellebbezéseket annak a felsőoktatási intézménynek a vezetőjéhez kell benyújtani, ahol a felvételizőt a vélt sérelem érte.