Sára, Márió
2 °C
6 °C

Januárban jön a Pentiummal szerelt Mac?

2005.11.24. 10:30
Egyes hírek szerint a januári Macworld Expón mutatják be az első Pentiummal szerelt iBookot vagy Mac minit. Még semmit sem tudni a gépekről, de elemzők szerint olcsóbbak lesznek a mostaniaknál.

Az Apple azt tervezi, hogy januárban bemutatja az iBook Intel processzorral szerelt változatát, a Think Secret szerint. Január hatodikán lesz ugyanis a Macworld Expo San Franciscóban, ahol a társaság az újdonságokat szokta bemutatni: a G5-ös vonalat azonban most frissítették, az pedig valószerűtlen, hogy a gyengébb gépekbe szerelt G4-eseken jelentőset változtatna az Apple.

Lehetséges

#alt# Tovább erősítheti az elméletet, hogy a társaság már hivatalosan is 2006 első negyedévére teszi az első Pentium alapú Mac megjelenését, mondta el lapunknak Emanuele Massimo, a társaság hazai vezetője.

Az új iBook megjelenése mellett esetleg egy Pentium processzorral szerelt Mac mini megjelenésére lehet számítani a lapok szerint, hiszen az Apple bevallottan a gyengébb gépekkel kezdi az átállást.

Szinte biztos, hogy az Intel Yonah kódnevű Pentium M processzorai kerülnek a gépekbe, legalábbis a Think Secret szerint, az azonban még nem világos, hogy annak egymagos vagy kétmagos verzióját szerelik be.

Problémát okozhat, hogy januárban még nem lesznek kész a hagyományos Macintosh szoftverek x86-os Mac OS X alá írt verziói, így például az Adobe Photoshopra is 2006 nyaráig kell várni. Ha az új Mac valóban megjelenik év elején, a felhasználóknak a Rosettát kell használniuk, azt a programot, amelyik a korábbi Macekre írt szoftvereket fordítja le az Intel processzorral szerelt verziónak.

Mivel itt egyfajta emulációról van szó, jelentős lehet a lassulás, optimista becslések szerint is közel harminc százalékos. Ugyanakkor egy erősebb Yonah processzor ellensúlyozhatja ezt a különbséget.

Kérdőjelek belül

A gép felépítéséről még nincs hír, de az elemzők egyetértenek abban, hogy az új iBookoknak lényegesen olcsóbbnak kell lenniük, ahogy egy Pentiummal szerelt Mac mini is kevesebbe kerül majd. Mindenesetre a mostani legolcsóbb, az 1000 dolláros (itthon 293 ezer forintos) iBook valószínűleg túl drága lenne januárban, főleg, hogy a szintén Pentium M-mel szerelt vetélytársakat már 500 dollárért is meg lehet vásárolni.

Elemzők szerint kétszáz, de akár háromszáz dolláros áresés is elképzelhető. Ezek alapján nem lehetetlen, hogy – figyelembe véve a hazai áfa 25 százalékosról 20 százalékosra csökkenését – rövidesen 200 ezer forintból megvásárolható lesz egy iBook, és akár százezer forintból egy Mac mini. Már csak azért is szüksége lenne az Apple-nek egy versenyképes teljesítményű és árú noteszgépre, mert az elmúlt évben csökkent a társaság szerepe az amerikai laptoppiacon.