Koronavírus adatok

2021. dec. 01.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

Nézzen videót életérzéssel!

2005.11.11. 12:30
Az iPod október óta filmlejátszásra is alkalmas, de csak korlátozottan: kijelzőjében nehéz elveszni, bár nagyobb és szebb, mint a korábbi modellé, sorozatok nyomon követésére pedig épp megfelel.

Október közepén mutatták be a legújabb iPodot, a filmlejátszósat. Az új modell egyben generációváltást is jelent, a videómegjelenítés nem drága extraképesség, mostantól ezt tudja valamivel kedvezőbb áron a készülék. A 30 gigabájtos modellt a korábbi 20-as áráért adják, így vizsgálva pedig kimondottan jó vételnek tűnik az új iPod. A kijelző 25 százalékkal nagyobb lett, míg a készülék maga 31 százalékkal vékonyabb. A kezelés a megszokott, a navigátorkerék továbbra is verhetetlen, az iPod talán legfontosabb részegységénél még nem találtak ki jobbat.

Veszélyes zsebkendők

#alt# A 320x240-es felbontású, 260 ezer szín megjelenítésére képes lcd minősége jó, kár hogy a védőburkolaté kevésbé. Ahogy a nano, úgy ez is karcolódik, igaz, sokkal kevésbé, de botrány sem volt belőle, így valószínűleg nem gyártási hibáról van szó, hanem ez ilyen. Érdemes használni a mellékelt védőtasakot, nehogy pár hét alatt élvezhetetlenre karistoljuk a zsebünkben vicsorgó papírzsebkendőkkel meg cigisdobozokkal.

Aztán ha mégis sikerül megóvnunk a készüléket, érdemes lesz gyakran nézni a kijelzőt. Először is mert szép nagy, a szokásos menük is átláthatóbbak a korábban megszokottnál, és mert van egy nem megszokott menü is, a videók. Ide bármit feltölthetünk, amihez van türelmünk, mert egy kétórás film betömörítése a megfelelő formátumra és felbontásra egy átlagos konfiguráció aznapi energiáit rendesen kimeríti. De a világ szerencsésebbik felén az iTunes-ról 400 forintért letölthetik a Lost vagy a Született feleségek legújabb, reklámmentes epizódját, ahogy az érdekesebb videoklippeket is.

Nekünk maradt a reklámanyag, (esetleg az opcionálisan letölthető, megfelelő felbontású pornófilmek) a tapasztalat pedig egészen pozitív volt. A képminőséggel nincs gond, a visszajátszással sem, talán csak a Zorro legendája trailer szaggatott érthetetlen módon, hiszen a visszajátszás sebessége elvileg harminc képkocka másodpercenként. Valószínűleg tömörítési problémák.

Lesz ez még pláne

A többi esetben viszont tűéles képet láttunk és folyamatos mozgást, persze mozi hatásra ne számítson senki. Bennfentesek szerint jövőre érkezik az a modell, amelyiknek kijelzője lényegesen nagyobb lesz a mostani generációénál, azzal már valóban érdemes lesz hosszabb filmeket is végignézni, nemcsak a napi sorozatokat.

Igazán akkor lepődtünk meg, amikor a speciális jack kábelen keresztül kilőttük a jelet egy síkképernyős, 16:9-es (tehát elég jó minőségű) tévére, és az ott látott kép is teljesen elfogadható volt. Részletességben nem maradt el a tévéadástól, pedig a felbontása kisebb annál, csak jelentkezik a tömörített filmekre (tehát dvd-kre is) jellemző blokkosodás (ahol a tömörítés miatt a képen egyszínű blokkok tűnnek fel). Mindent összevetve valószínűleg senkinek nem tűnne fel, hogy nem kábelen a központból, hanem kábelen az iPodból kúszik ki az adat.

A modellt feketében és fehérben árulják, a harminc gigabájtos változat 98 ezer forintba kerül (ebből nagyjából 27 ezer forint az államé, és az Artisjusé), a nagyobbik, hatvangigás verziót 130 ezer forintért vihetik haza a vásárlók.