Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Új iMac, filmlejátszós iPod

2005.10.13. 12:05
Az Apple végre megjelentette a filmlejátszós iPodot, aminek sokak szerint már hónapokkal ezelőtt a boltokba kellett volna kerülnie. Frissítették az iMacet is, mostantól a karosszékből irányíthatjuk a középső Macintosht.

Néhányan bizonyára csalódottak. Ők csodára számítottak, azt mondták, egy videólejátszós iPod nem eléggé innovatív, nem méltó az Apple-höz, hiszen már számtalan hasonló termék színesíti a piacot. Erre tessék, Steve Jobs a szokásos színpadias stílusában szerda este bejelentette, hogy az új iPod nemcsak vékonyabb, de egyenesen videókat is lejátszik.

Vékonyabb és okosabb

#alt# A 30 gigabájtos modell 31 százalékkal vékonyabb lett, mint a korább 20 gigás, köszönhetően az új vincsesztereknek. A készülék kijelzője 2,5 colos lett, szemben a korábbi 2 colos átmérővel, felbontása 320x240 pixel, ráadásul a korábbi 65536 szín helyett most már 260 ezret képes megjeleníteni. A készülékbe tv-kimenetet is szeretlek, így a rajta tárolt filmeket nagyképernyőn is megnézhetjük, a videókat pedig másodpercenként 30 képkockás sebességgel játssza vissza. Az új iPod formája jobban emlékeztet a nanóéra, mint a korábbi verzióra.

Persze az Apple több mint egyszerű hardvergyártó, így különböző szolgáltatásokkal teszi versenyképesebbé termékét. Az iTunes szerda este élesedett hatodik verziójáról két dollárért tölthetjük le a zenevideókat, így az új iPod az első, amelynek fejlesztései nagyrészt kihasználhatatlanok a magyar vásárlóközönség számára. Nálunk ugyanis egyáltalán nincs iTunes, és egy ideig még nem is lesz. Mp3-akat még csak-csak beszereztünk valahogy, az új iPodhoz szükséges 320x240-es felbontású videókhoz azonban már nehezebb lesz hozzájutni.

Több színben

Ugyanígy keveseket hozhat Magyarországon lázba az a különben érdekes szolgáltatás, hogy az iTunes-ról letölthetők lesznek az abc sikersorozatainak, például a nálunk is vetített Lostnak, vagy a hamarosan képernyőre kerülő Született feleségeknek a legújabb epizódjai, egy rész két dollárért, reklámok nélkül. Letöltés után pedig átmásolhatjuk iPodra a filmet, aztán ha a metrón zötyögve hirtelen ránk tör, hogy furcsa lények elöl menekülő titokzatos katasztrófatúlélőket akarunk látni, akkor már semmi sem állhat az utunkba. A letölthető filmek felbontása pont akkora, mint az új iPod kijelzőjéé, így csak azzal lesznek igazán élvezhetőek, egy tévén vagy monitoron például már kevés a 320x240-es felbontás.

Az iTunes-ról szerzett filmeket öt számítógépre másolhatjuk át, akármennyi iPodra rárakhatjuk, de nem írhatjuk ki dvd-re, sem cd-re.

Az új iPod feketében is megvásárolható lesz, ráadásul többet kapunk a pénzünkért, mint korábban: a filmlejátszós, 30 gigás kapacitású készülék ugyanúgy 300 dollárba, azaz 60 ezer forintba kerül, mint 20 gigás elődje. Ha hozzánk is megérkezik, 90 ezer forint körüli áron lesz megvásárolható, míg a drágábbik, 60 gigabájtos kapacitású, 400 dolláros modell ára 130 ezer forintért várható. Nálunk elsősorban a házivideók visszajátszása miatt lesz érdekes az új iPod.

Karosszékből

#alt# Jobs bemutatta az új iMacet is, ami vékonyabb lett, főleg a sarka felé keskenyedik el. Így most már kissé domború a korábban egyenes hátú készülék. Az alapmodell ára továbbra is 1300 dollár, azaz 260 ezer forint, itthon várhatóan 354 ezer forinttól lehet majd hozzájutni, ha elfogynak a korábbi készletek.

Az új iMac nem csak soványabb, okosabb is: mostantól a gépbe beépítve érkezik a korábban 150 dollárért megvásárolható iSight webkamera feljavított változata. A kijelző fölé bezsúfolt eszköz mögött 1,9 gigahertzes G5-ös processzor izzad, míg eddig 1,8 gigahertzes modellt szereltek a 17-colos kijelzővel rendelkező alapmodellbe, a videokártya pedig ugyanaz, csak már nem agp-s, hanem pci-expresses: a Radeon 9600 Prót az X600 Pro váltotta.

További újítást jelent, hogy az iMac mostantól távirányítóval is vezérelhető: a leginkább iPod Shuffle-re emlékeztető eszközzel a karosszékünkből irányíthatjuk a számítógépet. Ahogy azt Jobs a rendezvényen bemutatta, a távirányító aktivizálása után a kijelzőről eltűnik az ismert Mac OS X, majd megjelenik egy új menü, amiből kiválaszthatjuk, hogy zenét akarunk hallgatni, videót vagy képeket nézni, esetleg arra a filmre vagyunk kíváncsiak, ami a dvd-meghajtóban figyel.